Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

24. januar 2018

Pico imajo za svojo sicer Italijani, a je že dolgo med bolj priljubljenimi jedmi tudi pri nas in drugje po svetu. Pestra ponudba zamrznjenih predpripravljenih pic v trgovinah zato ne preseneča, saj si takšno pico doma hitro in preprosto pripravimo. Pa je pica primeren obrok, ki ga lahko vključimo v vsakodnevno prehrano?

Po obisku vseh večjih trgovin v Ljubljani smo ugotovili, da je ponudba zamrznjenih pic zelo raznolika, pico z imenom margerita pa smo našli prav v vsaki trgovini. V tržni pregled smo zato vključili osem zamrznjenih pic margerita različnih blagovnih in trgovskih znamk. Kupili smo jih v trgovinah Mercator, Spar, E.Leclerc, Hofer, Lidl in Eurospin.

Tabela z rezultati pregleda zamrznjenih pic Margerita (kliknite za povečavo)

trzni pregled zamrznjenih pic margerita tab

Glavne sestavine originalne italijanske pice margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika. Pregledane pice so se glede na seznam sestavin največkrat razlikovale od klasične pice margerita, najpogosteje glede uporabljenega sira, saj večinoma ne vsebujejo zgolj mocarele, ampak tudi druge vrste sira, največkrat sir edamec. Na nekaterih vzorcih vrsta sira sploh ni bila navedena, na pici €. c. o.+ pa so sir nadomestili s (cenejšim) sirnim pripravkom, kar smo, mimogrede, opazili tudi pri drugih vrstah pic v trgovski ponudbi. Pripravki so običajno zmes različnih sestavin: sira, maščobe (pogosto palmine), vode, mlečnih beljakovin, škroba in soli. Svetujemo, da pred nakupom preberete seznam sestavin, saj boste le tako vedeli, koliko in katere sestavine vsebuje živilo, ki ga kupujete.

Vsebnost maščobe in soli
Koliko posameznega hranila vsebuje pica, razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Da si bomo lažje predstavljali, kaj pomeni posamezna vrednost, smo hranila pri pregledanih izdelkih opremili še z oceno v obliki prehranskega semaforja.

Maščobo in nasičene maščobne kisline v pici običajno prispeva sir, torej je vsebnost maščobe odvisna tudi od količine sira, ki je dodan, pa tudi od vrste sira, če je ta masten ali manj masten. Nekaj maščobe je potrebne tudi za pripravo testa. Pregledane pice so vsebovale srednjo količino maščobe, od pet do 12,1 grama maščobe v 100 gramih, zato smo jih ocenili z oranžnim semaforjem–ta ponazarja živila z vsebnostjo maščobe, ki jih lahko uživamo nekajkrat na teden.

Oranžna luč na semaforju je vzorcem posvetila tudi za vsebnost soli, saj so vsi vsebovali srednje veliko soli (od 0,8 do 1,4 grama soli v 100 gramih izdelka). S tehnološkega vidika je treba testu dodati sol, saj mu ta omogoči, da lepo vzhaja. Prevelika količina soli povzroči, da testo vzhaja počasneje, medtem ko premalo soli naredi testo lepljivo.

S celo pico pojemo občutno preveč soli
Ena pica margerita tehta v povprečju 310 gramov in ker pogosto pojemo celo, smo izračunali, koliko dnevnih potreb po energiji, maščobi, sladkorju in soli s takšnim obrokom pokrije odrasla oseba in koliko otrok, star od 13 do 15 let.

Tako odrasla oseba kot tudi otrok z eno pico (310 g) pokrijeta približno tretjino dnevne potrebe po energiji in maščobi ter petino še varne dnevne količine sladkorja, medtem ko dnevno potrebo po soli krepko prekoračita. Natančneje, odrasla oseba s pico pokrije 35 % dnevnih potreb po energiji (otrok 29 %), 33 % dnevnih potreb po maščobi (otrok 27 %), 20 % še varne dnevne količine sladkorja (otrok 16 %) in 232 % dnevnih potreb po soli (enako otrok), ki je 1,4 grama na dan.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je za zdravje odraslega človeka še varna količina soli pet gramov na dan, a podatki kažejo, da soli zaužijemo občutno več, in sicer približno 12 gramov na dan.

Nepotrebni aditivi v enem vzorcu
Pice margerita, ki smo jih vključili v pregled, po večini niso imele dodanih aditivov. Izjema je izdelek Minute, Pizza Margherita, ki je vseboval ojačevalec arome E621 ali mononatrijev glutamat in barvilo E101 ali riboflavin (barvilo intenzivno rumene barve). Oba sta nepotrebna, kar dokazujejo tudi drugi pregledani vzorci, ki ne vsebujejo aditivov. Ojačevalcu arome mononatrijevemu glutamatu naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija, če zaužijejo izdelek s tem aditivom.

Velike razlike v ceni
Za kilogram pice smo odšteli od 2,57 do 8,73 evra oziroma od 0,77 do 2,88 evra za pico, kar pomeni, da bi za ceno najdražje lahko dobili štiri najcenejše pice. Res je, da najcenejša pica med pregledanimi (€. c. o.+, 3 pizzas Margherita) ne vsebuje pravega sira, ampak sirni pripravek, ki je cenejša surovina, a le za dva centa več (0,79 evra/pico) lahko kupimo dve pici (Steinofen-Pizza Margerita in Trattoria Alfredo Deliziosa Margherita), za kateri glede na seznam sestavin in hranilno vrednost ne moremo trditi, da se veliko razlikujeta od preostalih, dražjih pic.

Naš nasvet

  • Čeprav pico pogosto označujejo kot nezdravo, jo lahko vseeno občasno vključimo v uravnoteženo prehrano. Problematične so predvsem pice iz restavracij s hitro prehrano, ki običajno vsebujejo veliko maščobe. Najbolje je, če imate možnost, da pico pripravite sami, tako lahko nadzorujete izbiro in količine sestavin, ki jih boste uporabili. Pri peki testa lahko, denimo, belo moko nadomestite s polnozrnato, izberete sir z manj maščobe, na primer mocarelo namesto gavde, seveda pa morate biti pozorni, da s sirom ne pretiravate. Namesto mesnih dodatkov pico raje obogatite z zelenjavo vseh barv–na ta način lahko hranilno vrednost »popravite« tudi zamrznjeni pici margerita.
  • Če spečete zamrznjeno pico, jo naenkrat pojejte le polovico v kombinaciji s skledo mešane solate ali zelenjavne juhe. Polovico podelite z drugim članom družine ali pa jo shranite in pojejte čez dva dni.
  • Bodite pozorni na vnos soli, saj je največ zaužijemo s predpripravljenimi živili, s kruhom in pekovskimi izdelki, siri in predelanimi mesnimi izdelki. Za manjši vnos soli omejite uživanje tovrstnih živil oziroma se odločajte za manj slana živila, hkrati pa se izogibajte dosoljevanju pri mizi.
Zakaj se pica imenuje margerita?
Legenda pravi, da je leta 1889 Neapelj obiskala kraljica Margherita Savojska v družbi moža Umberta prvega. Ob tej priložnosti so pozvali takrat najbolj znanega picopeka Raffaela Esposita, naj jima pripravi prav posebno pico. Picopek je pico obložil s sestavinami v barvah italijanske zastave (z rdečim paradižnikom, belo mocarelo in zeleno baziliko) in z njo očaral kraljico. Ime se mu je zato ponudilo kar samo: Pizza Margherita.

trzni pregled pica margerita logo

Avtorica: Nika Kremić

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA