Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

03. avgust 2017

Beli sir ali feta? Se razlikujejo v kakovosti, ali je `beli sir´ravno tako dober kot feta? Na test smo tokrat uvrstili 12 belih sirov v slanici, med njimi je bilo pet sirov feta. Oceno `zelo dobro´je dobil le en izdelek - feta. Dva izdelka na testu pa nista prestala mikrobiloškega testa. Preverite!

Feta
Kolios, sir feta
Lyttos, tradicionalni grški sir iz pasteriziranega ovčjega in kozjega mleka, dozorel v slanici, z zaščiteno označbo porekla
Natur aktiv bio, bio grški sir feta iz pasteriziranega bio ovčjega (najmanj 70 %) in bio kozjega največ 30 %) mleka, zorjen v slanici
Roussas, pristna grška feta, tričetrt masten sveži sir iz pasteriziranega ovčjega in kozjega mleka
Spar feta iz Grčije

Beli sir v slanici
Bayerland, v slanici
Eridanous, mehki sir, najmanj 45 % mlečne maščobe v suhi snovi
Fitaki, beli sir iz kravjega mleka, zorjen v slanici
Mercator, mladi beli sir 45 % m. m. v suhi snovi
Mlekarna Subotica, subotiški beli sir-polnomastni mehki sir v slanici z najmanj 45 % m. m. v suhi snovi
Salakis, mehki sir iz pasteriziranega ovčjega mleka
Zelene doline, polnomastni mehki sir v slanici z najmanj 45 % m. m. v suhi snovi

Vse sire smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Skupna ocena je sestavljena iz preizkusov
Senzorične lastnosti (40 % ocene):
Kemične lastnosti: sol, maščobe, suha snov (35 % ocene)
Mikrobiološke lastnosti: Listeria monocytogenes, plesni, kvasovke (20% ocene)
Označevanje (5% skupne ocene)Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več