Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
20. marec 2017

"Ob rezanju šunkarice sem že večkrat opazil, da se ob prerezu izcedijo kapljice vode. To se mi zdi zelo nenavadno, zato sem o tem povprašal prodajalko v delikatesi. Ni mi znala pojasniti, povedala pa mi je, da ima enake izkušnje tudi ona. Morda veste vi, zakaj se iz tega mesnega izdelka včasih pocedi voda?"

Iz šunkarice se voda ne sme izločati, če pa se, potem izdelek nima ustreznih lastnosti in ga lahko vrnete prodajalcu ter zahtevate vračilo kupnine. Samo takrat, ko se na tak način potrošniki pritožimo, bo prodajalec vedel za napako na izdelku in ukrepal.

Po Pravilniku o mesnih izdelkih je šunkarica poltrajni mesni izdelek, uvrščen pa je med klobase. Z izrazom `šunkarica´ se lahko poimenuje izdelek, izdelan iz razsoljenega svinjskega mesa stegna, ki je narezano na kose, ki so večji od 20 mm, iz 10 % mesnega testa (goveje meso in voda) ter 10 % trde slanine. Dovoljeni dodatki so sol, aditivi, začimbe in tehnološki dodatki. Pri razsoljevanju svinjskega mesa, mastnine in pri izdelavi mesnega testa se uporablja mešanica ali raztopina soli in nitritne ali nitratne soli ter vode. Prav ta voda se lahko pocedi iz izdelka, če je postopek nepopoln ali če uporabijo preveč vode.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA