Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

19. november 2015

Ta mehki sir, nežnega okusa, ki se lupi v plasteh, pogosto spremlja italijanske jedi, pice, testenine, lazanjo in še bi lahko naštevali. Obogati različne vrste solat in zelenjave, popestri tudi jedi z žara, ne nazadnje pa je dobra mocarela okusna tudi kot samostojen prigrizek. Na test smo uvrstili 13 vzorcev mocarele iz kravjega in tudi iz bivoljega mleka. Preverili smo kemijske lastnosti, senzorično kakovost in označevanje, pri bivolji pa še, ali je res iz bivoljevega mleka. Ponovno se je izkazalo, da cena in kakovost nista povezani: tako pri `klasičnih´, kot `bivoljih´ je zmagala najcenejša mocarela trgovske blagovne znamke.


Mocarela iz kravjega mleka
Mozzarella Carloni, sveži mastni sir iz pasteriziranega mleka v slanici
Mozzarella Galbani, mehki sveži sir Galbani,
Mozzarella Lovilio, sir mozzarella
Mozzarella Tuš, sveži sir v slanici
Mozzarella, Land, mozzarela sveži sir
Mozzarella, Mercator, sveži sir v slanici
Mu Cusine mozzarella, sveži polmastni sir v slanici
S Budget mozzarella, sveži sir iz pasteriziranega mleka v slanici

Mocarela iz bivoljega mleka
Cucina nobile Mozzarella di Bufala Campana
Frattorie Garofalo Bufala,mozzarella iz bivoljega mleka z zaščiteno označbo porekla, polnomastni mehki sir
Galbani Mozzarella di Bufala Campana, mehki sveži sir iz bivoljega mleka
Marque Repere, Les Croises selection, Mozzarella di Bufala Campana, mozarella iz pasteriziranega bivoljega mleka 
Premium Despar, mozzarella di bufala Campana d. o. p., mozzarelladi bufala iz italijanskega bivoljega mleka

Vse preizkušene vzorce mocarel smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva.

Preizkusili smo jih v neodvisnem akreditiranem laboratoriju. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi senzorično kakovost in ostale vidike, pomembne pri živilih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na testu so bile `klasične´ mocarelei in mocarele iz bivoljega mleka.

Senzorične lastnosti (55 % ocene): strokovnjaki preizkuševalci živil so ocenili videz, barvo, teksturo, vonj in okus vzorcev.

Kemijske lastnosti (30 % ocene): v laboratoriju smo izmerili vsebnost mlečne maščobe, mlečne maščobe v suhi snovi in soli. Pri mocareli iz bivoljega mleka smo preverili tudi morebitne potvorbe (ali mocarela vsebuje tudi kaj kravjega mleka).

Označevanje (15 % ocene): ocenili smo informacije, ki so potrošnikom na voljo na embalaži. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

1,00 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA