Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

01. februar 2012

Zima je že "pokukala" v naše kraje. Marsikateri med nami v želji, da bi ostal zdrav, poseže po različnih prehranskih dopolnilih. Ponudba to vsekakor omogoča, saj imamo pri nas prijavljenih že več kot 3.000 prehranskih dopolnil. Nakupili smo 10 vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil, namenjenih odraslim, in dve, ki sta namenjeni otrokom. Preverili smo vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov in ugotavljali, ali jih je res toliko, kot piše na označbi. Seveda smo si ogledali tudi označbe in ugotavljali, ali so skladne z zakonodajo
in ali so morda zavajajoče.

Test je financiralo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije


ABC Plus, Natural Wealth, multivitaminska in multimineralna formula z antioksidanti, brez sladkorja, glutena in konzervansov, prehransko dopolnilo
Bion 3 vitaminsko-mineralni probiotik, prehransko dopolnilo, Merck
Centrum od A do Ž, multi-efekt formula, prehransko dopolnilo z vitamini, minerali in luteinom
DAS gesunde PLUS, šumeče tablete z več vrstami vitaminov in mineralov. Prehransko dopolnilo z okusom pomaranče, z dodanimi vitamini, minerali in sladili
Health Rack, Multi complex, multikompleks tablete
Herbalife, Multivitamin Complex, multivitaminski kompleks na osnovi vitaminov in mineralov, prehransko dopolnilo
Krüger, 10 Multivitaminov + 5 Multimineralov. Šumenke z 10 vitamini in 5 minerali s sladili, prehransko dopolnilo
Marsovci s prebiotiki, 4+, multivitamini in multiminerali za otroke z okusom gozdnih sadežev, žvečilne tablete, prehransko dopolnilo s sladilom
Sensilab, Vitamini&minerali, s sladilom, prehransko dopolnilo
Source of Life, Nature's Plus, Multi-Vitamin&Mineral Supplement
Supervit za otroke, malček, žvečljive tablete, okus jagoda, s sladili, prehransko dopolnilo, Lekarna Ljubljana
Supradyn, multivitaminske tablete z minerali, elementi v sledeh in koencimom Q 10. Prehransko dopolnilo, Bayer

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek. Prehranska dopolnila so glede na sestavo razdeljena na več skupin, kot na primer vitamini in minerali, rastline in rastlinski izvlečki, prehranske vlaknine, čebelji pridelki in mikroorganizmi.

vip_vip_2Članek in rezultate testa objavljamo v februarski številki (2/2012) revije za potrošnike VIP.

Ne zamenjujte prehranskih dopolnil in zdravil!
Osnovni podatki o testu
Rezultati testa
Kako do boljše kakovosti?

Ne zamenjujte prehranskih dopolnil in zdravil!
Prehranska dopolnila po obliki (npr. tablete, kapalne stekleničke, prašek) in načinu uporabe spominjajo na zdravila, zato jih ljudje pogosto zamenjujejo. Zato je treba pojasniti osnovne razlike med njimi. Prehransko dopolnilo je namenjeno dopolnjevanju običajne prehrane, njegove zdravilne lastnosti pa niso klinično dokazane, zato tudi ne smejo biti navedene na embalaži. Zdravilo pa ima dokazane zdravilne lastnosti, ki veljajo za zdravila, njegovo učinkovitost in kakovost pa redno nadzorujejo. Vitamini in minerali v obliki zdravil vsebujejo več omenjenih hranil kot prehranska dopolnila.

Vsa prehranska dopolnila morajo biti označena (napis »prehransko dopolnilo«), imeti pa morajo izpisana tudi zakonsko zahtevana opozorila ("Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.", "Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.", "Shranjevati nedosegljivo otrokom!").

Prehranska dopolnila nadzoruje Zdravstveni inšpektorat RS, pri čemer je nadzor skladno z zahtevami zakonodaje EU omejen predvsem na preverjanje varnosti teh izdelkov, ne pa njihove kakovosti. Po naših informacijah pa so v teku dejavnosti, katerih cilj je zagotoviti boljšo urejenost tega področja.

Prodajo prehranskih dopolnil na spletu je težko nadzorovati, zato Inštitut za varovanje zdravja RS odsvetuje nakup teh izdelkov pri spletnih trgovcih, še posebej pri tistih, ki nimajo sedeža v Sloveniji. V našo raziskavo smo namenoma vključili tudi dva izdelka, kupljena na spletu. Ugotovili smo, da pri predstavitvi vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil na spletu niso vedno navedena opozorila, ki jih zanje zahteva zakonodaja. Izdelki so nemalokrat predstavljeni kot "nujni" za naše zdravje, kar je zavajajoče. Za nameček pa so nam pri enem vzorcu obračunali 20-odstotni davek na dodano vrednost, čeprav je ta za prehranska dopolnila 8,5-odstoten.

Predstavitev izdelka
Čeprav mora biti na izdelku napisano, da prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano, pa smo na večini izdelkov našli navedbe, ki s povdarjanjem vloge vitaminov in mineralov nagovarjajo potrošnike k rednemu uživanju prehranskih dopolnil, kot npr.:
"Aktivira vašo naravno, notranjo energijo.",
"... proizvod se uporablja kot del uravnotežene in raznolike prehrane ...",
"... za pokrivanje dnevnih potreb priporočamo dodajanje ...".

Take navedbe smo našli pri naslednjih vzorcih: "Source of Life", "Health Rack", "DAS gesunde PLUS", "Sensilab, Vitamini&minerali", "Herbalife", "Supradyn", "ABC Pus", "Centrum" in "Bion 3".

Navedbe pri teh vzorcih so podrobneje predstavljene na našem spletnem mestu www.zps.si.

Osnovni podatki o testu (1)
prehranska_dopolnila4Kupili smo 12 vzorcev prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamine in minerale (kompleks). Deset izdelkov je namenjenih odraslim, dva pa otrokom.

Preverili smo vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov in ugotavljali, ali jih je res toliko, kot piše na deklaraciji. V akreditiranem laboratoriju smo določili vsebnost vitaminov C, E, B12, folne kisline ter mineralov (cink, kalcij, železo, magnezij in selen). Če vzorec na označbi ni imel navedenega katerega od teh mineralov in vitaminov, seveda njihove vsebnosti nismo preverjali.

Pri vrednotenju rezultatov o vsebnosti vitaminov in mineralov smo upoštevali smernice "Tolerance pri označevanju hranilne vrednosti živil" (IVZ, 2009), čeprav veljajo za živila in so razmeroma "ohlapne" za vrednotenje rezultatov prehranskih dopolnil. Žal v Pravilniku o prehranskih dopolnilih tolerance niso določene.

Ogledali smo si tudi ustreznost označb na izdelkih in ugotavljali, ali so skladne s predpisi.

(1) Osnovna uporabljena zakonodaja: Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04), Pravilnik o prehranskih dopolnilih (Uradni list RS, št. 82/03, 104/2010), Uredba o izvajanju Uredbe (ES) Evropskega parlamenta in Sveta o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih (Uradni list RS, št. 80/07 in 38/2010) z vsemi spremembami in dopolnitvami.

vip_klicaj_2Prehranska dopolnila niso nadomestek za uravnoteženo prehrano!
Vedeti moramo, da z uživanjem prehranskih dopolnil ne moremo nadomestiti pravilno sestavljene in pripravljene hrane. Raziskave tudi potrjujejo, da je zaščitni učinek vitaminov in mineralov, zaužitih s hrano, večji kot če jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil. Hrana namreč za razliko od prehranskih dopolnil vsebuje poleg vitaminov in mineralov tudi druge snovi, ki lahko vplivajo na boljši izkoristek oz. delovanje nekaterih vitaminov ali mineralov v našem telesu.

Uživanje prehranskih dopolnil je priporočljivo takrat, ko telo ta hranila zaradi različnih vzrokov bolj potrebuje (npr. nosečnost, zelo povečan fizični napor, zdravljenje z nekaterimi zdravili, kronična bolezenska stanja, prekomerno uživanje alkohola in kave ter kajenje), ali če s hrano vnesemo v telo premalo vitaminov in mineralov, kar se običajno zgodi pri enolični ali nekakovostni hrani, neprimerni shujševalni dieti, zaradi bolezni, alergij in starosti.

Cene
Cene vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil, ki smo jih kupili, so zelo različne. Za en zavitek smo plačali najmanj 0,71 evra ("DAS gesunde PLUS"), največ pa kar 19,04 evrov ("ABC Plus"). Poudarjamo pa, da je treba dejansko ceno izdelka presojati glede na to, koliko nas stane dnevno priporočeni vnos prehranskega dopolnila. Tudi po tej presoji je najcenejši "DAS gesunde PLUS" (dnevni priporočeni vnos stane le 4 cente). Glede na dnevno priporočeni vnos pa je najdražji vzorec "Source of Life" (1,89 evra). Višja cena prehranskega dopolnila pa še ni zagotovilo, da bomo zares dobili tisto, kar je zapisano na embalaži (to velja vsaj za oba vzorca: "ABC Plus" in "Source of Life").


Označbe in predstavitev izdelka

Pri preverjanju označb in predstavitvi izdelka smo upoštevali naslednje predpise: Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04), Pravilnik o prehranskih dopolnilih (Uradni list RS, št. 82/03, 104/2010) in Uredbo o izvajanju Uredbe (ES) Evropskega parlamenta in Sveta o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih (Uradni list RS, št. 80/07 in 38/2010) z vsemi spremembami in dopolnitvami. Pri primerjalnem potrošniškem testiranju je že uveljavljena praksa, da se pri delu ne omejujemo zgolj na standarde in druge predpise, temveč so naše zahteve strožje, oz. povedano drugače, ne omejujemo se zgolj na ugotavljanje skladnosti izdelka z veljavnimi zakoni in predpisi.

 

Rezultati testa prehranska_dopolnila_rezultati_testa
Legenda "Vsebnost vitaminov in mineralov"
prehranska_dopolnila_kljukicaanalitsko določena vsebnost hranila ustreza smernicam Tolerance pri označevanju hranilne vrednosti, IVZ, 2009.
prehranska_dopolnila_xanalitsko določena vsebnost hranila ne ustreza smernicam Tolerance pri označevanju hranilne vrednosti, IVZ, 2009.
Legenda "Označba in predstavitev izdelka"
prehranska_dopolnila_kljukicaOznačba je brez napak ali so nepravilnosti (zakonske) manjše.
prehranska_dopolnila_xPri označbi smo ugotovili več ozir. večje (zakonske) nepravilnosti, zato smo informacijo posredovali tudi Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

 

Hranilo Odstotek vzorcev, ki ne ustreza "Tolerancam" Vzorci, ki ne ustrezajo "Tolerancam" Vrednost na označbi Analitsko določena vrednost
Cink (mg) 36,4 % "ABC Plus"
"Bion3"
"Herbalife"
"HealthRack"
15
5
6
10
9,8
3,7
4,4
5,4
Kalcij (mg) 9,1 % "Centrum" 162 122
Magnezij (mg) 18,2 % "Centrum"
"HealthRack"
100
50
75
33
Selen (µg) 22,2 % "Centrum"
"HealthRack"
30
200
23,1
24,7
Železo (mg) 20,0 % "ABC Plus"
"Source of Life"
18
18
12,6
13,8
Vitamin C (mg) - - - -
Folat (µg) - - - -
Vitamin E (mg) 50,0 % "Supradyne"
"Marsovci"
"Centrum"
"Herbalife"
"Source of Life"
"HealthRack"
10
4
15
8,26
134
6,7
14,1
2,1
21,9
3,8
81,6
0,31
Vitamin B12 (µg) 8,3 % "Supervit" 0,98 1,4
- Vsi vzorci so skladni s Tolerancami pri označevanju hranilne vrednosti živil (IVZ, 2009).

 

DAS gesunde PLUS, šumeče tablete z več vrstami vitaminov in mineralov. Prehransko dopolnilo z okusom pomaranče, z dodanimi vitamini, minerali in sladili.
Proizvajalec: DM drogerie markt d. o. o.
Kupljeno: DM Drogerie Markt Slovenija.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,04 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_das_gesunde_plus Hranilo Ustreznost
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

-    Označba je slabše čitljiva in manj pregledna. Besedilo na nalepki je zaradi tiska slabše obstojno in se sčasoma izbriše.
-    Na izdelku je naslednja navedba: "Potrebe po vitaminih in mineralnih snoveh so povečane posebno pri mladostnikih, športnikih, nosečnicah, doječih materah, starejših ljudeh in kadilcih. Pogosto pa z vsakodnevno prehrano ne zaužijemo dovolj vitaminov in mineralnih snovi." Besedilo skuša prepričati uporabnika, da bi se odločil za uživanje prehranskega dopolnila.

 

Krüger, 10 Multivitaminov + 5 Multimineralov. Šumenke z 10 vitamini in 5 minerali s sladili, prehransko dopolnilo.
Proizvajalec: Krüger GmbH&Co.KG, Nemčija.
Kupljeno: Hipermarket Mercator, Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,10 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_kruger_multivitamin Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_kljukica
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

Označba je pregledna, besedilo je kontrastno in dobro čitljivo.

Sensilab, Vitamini&minerali, s sladilom, prehransko dopolnilo.
Proizvajalec: Farmicom farmacevtska družba d. o. o.
Kupljeno: Sanolabor, Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,17 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_sensilab Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_kljukica
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
selen prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

-    Označba je pregledna, besedilo je kontrastno in je dobro čitljivo.
-    Naslednje navedbe skušajo prepričati uporabnika, da bi začel uživati prehransko dopolnilo: "Zagotavlja uporabo aktivnih sestavin z znanstveno potrjenim učinkom."; "Za uravnotežen in zdrav organizem."; "Vitamini in minerali imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravega organizma. Sodelujejo skoraj v vsakem telesnem biokemičnem dogajanju. Z nekaj izjemami telo ne more ustvarjati vitaminov in mineralov, zato jih moramo dobiti s hrano ali s prehranskimi dodatki."; "Vitamine in minerale potrebujemo: pri povečanih potrebah, pri nezadostnem vnosu vitaminov s hrano; pri zmanjšanem vsrkavanju v črevesje; pri povečanem izločanju iz telesa."

Supradyn, multivitaminske tablete z minerali, elementi v sledeh in koencimom Q 10. Prehransko dopolnilo, Bayer.
Proizvajalec: GP Grenzach Produktions GmbH, Germany.
Kupljeno: Sanolabor, Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,33 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_supradyne Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_kljukica
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
selen prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_x
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_x
Komentar: aditivi so nepravilno označeni; med sestavinami je zapisano "SupraMultiTrit", iz česar ni jasno, za katero sestavino gre; napačno sta zapisana rok uporabnosti in lot; sestavine niso navedene po vrstnem redu glede na maso.

-    Označba je kontrastna in dobro čitljiva.
-    Rok uporabnosti in lot sta napačno označena.
-    Napačno so navedeni aditivi (neskladna imena in kategorije).
-    Sestavine niso zapisane po vrstnem redu glede na maso.
-    Med sestavinami je zapisana tudi sestavina "SupraMultiTrit"; ni jasno, za katero sestavino gre, lahko je tudi sestavljena sestavina.
-    Navedbe skušajo prepričati uporabnika, da bi začel uživati prehransko dopolnilo: "Supradyn lahko uživate vse leto brez premora.";"…aktivira vašo naravno notranjo energijo"; " …pomaga ohranjati energijo in vitalnost ves dan"; "koencim Q 10…močan antioksidant, ki varuje organizem pred prostimi radikali in ga ohranja zdravega"; "…ljudje, ki v fizičnem ali intelektualnem smislu živijo aktivno ali zelo intenzivno, lahko svojo učinkovitost še izboljšajo z uravnoteženim uživanjem vitaminov in mineralov..;" "…v zadnjem času veljajo tudi nova spoznanja o pomenu uživanja ustrezne količine vitaminov za preprečevanje bolezni in vzdrževanje dobrega zdravja ter telesne in duševne zmogljivosti"; "...koencim Q 10 spodbuja pridobivanje energije, vitamini A, C, E, cink, selen varujejo celice, vitamini skupine B pomagajo črpati energijo iz živil."

ABC Plus, Natural Wealth, multivitaminska in multimineralna formula z antioksidanti, brez sladkorja, glutena in konzervansov, prehransko dopolnilo.
Proizvajalec: Natural Wealth, Bohemia, ZDA.
Kupljeno: Lekarna Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0.19 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_abc_plus Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_x
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
selen prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_x
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

-    Označba je kontrastna, pregledna in dobro čitljiva. To pa ne velja za izpisani datum in lot, saj se lahko zaradi slabega tiska "izbrišeta".
-    Sestavine niso navedene po vrstnem redu glede na maso.
-    Opozorila, izpisana na izdelku ("Pred sočasnim jemanjem drugih vitaminsko-mineralnih izdelkov se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Nosečnice, doječe matere in otroci ter mladostniki do 14. leta naj jemljejo ta izdelek le po nasvetu zdravnika ali farmacevta.") spominjajo na tista, ki morajo biti navedena na zdravilih.
-    Poudarjene so sestavine, ki jih ni v izdelku ("Ne vsebuje konzervansov, sladkorja, glutena, kvasa, pšenice,mleka,…"), kar je za potrošnike lahko zavajajoče, saj za izdelek niso nujno potrebne.
-    Navedba "Prehransko dopolnilo pri zadovoljevanju vsakodnevnih potreb po vitaminih in mineralih, z dodanimi antioksidanti, luteinom in likopenom." skuša prepričati uporabnika o potrebnosti uživanja prehranskega dopolnila.

Supervit za otroke, malček, žvečljive tablete, okus jagoda, s sladili, prehransko dopolnilo, Lekarna Ljubljana.
Proizvajalec: Lekarna Ljubljana.
Kupljeno: Lekarna Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,23 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_supervit Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_kljukica
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin B12 prehranska_dopolnila_x
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

-   Označba je dobro čitljiva, pregledna in kontrastna.
-   Lot ni pravilno označen.
-   Navajanje aditivov ni ustrezno (najprej je zapisana kategorija aditiva in nato njegovo ime; kategorije za posamezne aditive so nepravilne).
-   Ime izdelka za potrošnike ni dovolj informativno, saj ni nikjer na izdelku zapisano: "vitamini in minerali".
-   Na vzorcu nismo našli nobene "odvečne" navedbe.

Marsovci s prebiotiki, 4+, multivitamini in multiminerali za otroke z okusom gozdnih sadežev, žvečilne tablete, prehransko dopolnilo s sladilom.
Proizvajalec: Walmark, a. s., Češka.
Kupljeno: Lekarna Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,30 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_marsovci Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_kljukica
selen prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_x
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

-    Označba je pregledna, čitljiva in kontrastna, kar pa ne velja za rok uporabnosti, ki je izpisan nejasno.
-    Pri aditivih niso navedene kategorije.
-    Selen, ena od sestavin, ni ustrezno označen, saj ni navedena njegova kemijska oblika.
-    Izdelku je priložen list za nagradni natečaj. Če potrošnik zbere določeno število črtnih kod tega izdelka, dobi darilo: "marsovski ruzak". Na listu je zapisana tudi trditev, da so to: "najpopularnejši multivitamini za otroke v vsej galaksiji".
-    Na vzorcu sta tudi naslednji navedbi: "Vsebovani prebiotiki (imenovani inulin) pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro in s tem pravilno prebavo."; "Vsebuje sladilo ksilitol, ki pomaga ohranjati zobe zdrave, obenem pa ustvari prijeten hladilni učinek." Evropska agencija za varno hrano je glede vsebnosti ksilitola že posredovala pozitivno mnenje, vendar pa to velja za žvečilni gumi, sladkan s ksilitolom, ne pa za ta izdelek.

Bion 3 vitaminsko-mineralni probiotik, prehransko dopolnilo, Merck.
Proizvajalec:
Merck Selbstmedikation GmbH, Nemčija.
Kupljeno: Lekarna Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,32 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_bion3 Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_x
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
selen prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_x
Komentar: neto količina ni označena; napačno je označen rok uporabnosti; aditivi so neustrezno označeni; navedeno je opozorilo "Vir fenilalanina", pri čemer med sestavinami ni naveden aspartam; izraz "izjemna sestava" ni upravičen.

-    Označba je čitljiva, kontrastna, vendar je slabo pregledna.
-    Ni označena neto količina izdelka.
-    Napačno sta označena rok uporabnosti in lot.
-    V seznamu sestavin je namesto zahtevanega izraza "sestavine" uporabljen izraz "sestava".
-    Aditivi so neustrezno označeni - ni kategorije.
-    Označba v slovenščini se ponekod prekinja z označbo v hrvaškem jeziku.
-    Na vzorcu je opozorilo "vir fenilalanina". V Pravilniku o splošnem označevanju predpakiranih živil je določeno, da mora imeti živilo, ki vsebuje sladilo aspartam, zapisano tudi opozorilo "vsebuje fenilalanin". Med sestavinami vzorca pa vsebnost aspartama ni navedena.
-    Zakonsko zahtevana navedba "Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano." je zapisana nekoliko spremenjeno, in sicer: "Bion 3 je prehransko dopolnilo in vsebuje sestavine v količinah, ki jih dnevno potrebujemo, vendar ni popolno nadomestilo za uravnoteženo in raznoliko prehranjevanje." Na listu znotraj embalaže pa je to besedilo nekoliko spremenjeno: " ...vendar nikakor ni popolno nadomestilo za uravnoteženo prehrano …."
-    Izraz "izjemna sestava" je za potrošnike zavajajoč, saj proizvajalec z ničemer ne dokazuje, da je ta izdelek boljši od podobnih izdelkov na trgu.
-    Navedba "Kot reden dodatek hrani zaužijte po eno tableto BION 3 na dan." skuša prepričati uporabnika o potrebnosti uživanja prehranskega dopolnila.
-    V preglednici, kjer je navedena vsebnost vitaminov in mineralov, je pri kaliju in kloridu zapisano: "Za pokrivanje dnevnih potreb priporočamo dodajanje." V Pravilniku o prehranskih dopolnilih za kalij in klorid sicer ni določena največja dovoljena količina, kljub temu pa je po našem mnenju takšna izjava zavajajoča.

Centrum od A do Ž, multi-efekt formula, prehransko dopolnilo z vitamini, minerali in luteinom.
Proizvajalec:
Pfizer Corporation Austria.
Kupljeno: Lekarna Ljubljana.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,30 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_centrum Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_kljukica
kalcij prehranska_dopolnila_x
magnezij prehranska_dopolnila_x
selen prehranska_dopolnila_x
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_x
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

-    Črke na označbi so zelo majhne, zato je besedilo težje čitljivo.
-    Nepravilno sta označena rok uporabnosti in lot.
-    Navedbe, ki skušajo prepričati uporabnika o koristnosti uživanja prehranskega dopolnila, so: "Energija: vsebuje vitamine skupine B in železo, ki podpirajo dnevne potrebe po energiji. Imunska odpornost: vsebuje antioksidante, ki so pomembni za normalno delovanje imunskega sistema. Zdrava koža: vsebuje vitamin A, vitamin C, niacin in biotin za zdravo kožo. Škodljivi vpliv okolja: vsebuje antioksidante, kot sta vitamina C in E ter selen, ki ščitijo telo pred posledicami onesnaženja in sončno svetlobo". Na priloženem listu v embalaži so zapisane številne navedbe, med drugim tudi "Centrum vam pomaga s pomočjo znanosti".

Herbalife, Multivitamin Complex, multivitaminski kompleks na osnovi vitaminov in mineralov, prehransko dopolnilo.
Proizvajalec:
Herbalife international Luxemburg.
Kupljeno: prek zastopnika blagovne znamke Herbalife.
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,40 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_herbalife Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_x
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
selen prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_x
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_kljukica

-    Lot in datum sta slabo vidna (razmazano besedilo).
-    Sestavine so slabo prevedene v slovenščino.
-    Merske enote so napačne uporabljene (slab prevod).
-    Pri aditivih niso navedene kategorije; napačna imena.
-    Na izdelku je tudi navedba ("Ta proizvod se uporablja kot del uravnotežene in raznolike prehrane z zdravim načinom življenja"), ki namiguje na to, da je uživanje prehranskega dopolnila del vsakodnevne prehrane. V nadaljevanju pa je zapisano opozorilo: "Prehransko dopolnilo Herbalife ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano."

Source of Life, Nature's Plus, Multi-Vitamin&Mineral Supplement.
Proizvajalec:
Natural Organics Laboratories, Inc
Kupljeno: http://www.vitalabo.si
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 1,89 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_source_of_life Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_kljukica
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_kljukica
selen prehranska_dopolnila_kljukica
železo prehranska_dopolnila_x
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_x
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_x
Komentar: nobena informacija na izdelku ni v slovenščini; spletni prodajalec skupaj z izdelkom ni posredoval informacij, ki so pomembne za njegovo varno rabo, oziroma podatkov o bistvenih lastnostih prehranskega dopolnila.

-    Celotno besedilo na označbi je v angleškem jeziku.
-    Na spletnem mestu http://www.vitalabo.si/, kjer smo kupili prehransko dopolnilo, najdemo navedbe, ki napeljujejo potrošnika k uživanju prehranskega dopolnila in ne k skrbi za uravnoteženo prehrano.

Health Rack, Multi complex, multikompleks tablete.
Proizvajalec:
Health Rack LTD, VB.
Kupljeno: http://www.enaa.com
Cena priporočenega dnevnega odmerka: 0,21 €.

Vsebnost vitaminov in mineralov
prehranska_dopolnila_health_rack Hranilo Ustreznost
cink prehranska_dopolnila_x
kalcij prehranska_dopolnila_kljukica
magnezij prehranska_dopolnila_x
selen prehranska_dopolnila_x
železo prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin C prehranska_dopolnila_kljukica
folat prehranska_dopolnila_kljukica
vitamin E prehranska_dopolnila_x
vitamin B12 prehranska_dopolnila_kljukica
Označba in predstavitev izdelka prehranska_dopolnila_x
Komentar: ni navedena oznaka "prehransko dopolnilo"; niso navedena druga obvezna opozorila, neto količine in lot; uporabljene so napačne merske enote; sestavine niso izpisane po vrstnem redu.

-    Ni oznake, da je izdelek "prehransko dopolnilo".
-    Niso navedena vsa obvezna opozorila. Zapisano je celo, da je izdelek primeren za nosečnice in doječe matere.
-    Uporabljene so napačne merske enote.
-    Ni navedena neto količina izdelka.
-    Ni naveden lot.
-    Napačno je zapisan rok uporabnosti.
-    Sestavine niso izpisane po vrstnem redu glede na maso.
-    Aditivi so neustrezno označeni (brez imen kategorij, napačna imena).
-    Na spletnem mestu enaa, kjer smo kupili prehransko dopolnilo, lahko preberemo tudi navedbe, ki napeljujejo potrošnika k uživanju prehranskega dopolnila.

Kako do boljše kakovosti?
Vrednosti preverjenih hranil, zapisane na označbi, le pri treh vzorcih niso bistveno odstopale od analitsko določenih vrednosti ("DAS gesunde PLUS", "Krüger, 10 Multivitaminov + 5 Multimineralov" in "Sensilab"). Največkrat so bile razlike med označeno vrednostjo hranila in analitsko ugotovljeno vsebnostjo v laboratoriju pri vitaminu E, saj kar polovica vzorcev ni ustrezala smernicam "Tolerance pri označevanju hranilne vrednosti živil".

Nekaj predlogov bomo poslali na Ministrstvo za zdravje, saj bi lahko njihova uresničitev vplivala, da se bo izboljšala kakovost vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil.

Predlagamo:

  • V Pravilnik o prehranskih dopolnilih naj se za vitamine in minerale doda določilo o tolerancah, kar bi omogočilo lažje vrednotenje kakovosti vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil.
  • Pravilnik o prehranskih dopolnilih naj se dopolni z najnižjimi in najvišjimi dnevnimi količinami posameznih vitaminov in mineralov ter s priporočenimi dnevnimi vnosi (PDV/RDA) za otroke po starostnih skupinah.
  • Pri označevanju prehranskih dopolnil naj se doda opozorilo, pod katero starostno mejo uživanje prehranskega dopolnila ni primerno. 
  • Pri uradnem preverjanju varnosti prehranskih dopolnil naj se preverja tudi njihova kakovost.

zps_vip2Ugotavljamo, da so otroci vse bolj pogosto neposredno izpostavljeni oglaševanju (v obliki nagradnih iger, oglasov v otroških revijah, med predvajanjem televizijskih programov za otroke,...), zato bomo pristojnim organom posredovali pobudo za zakonsko ureditev oglaševanja, ki je namenjeno otrokom.

Starši pozor!
Otrokom ne smete nenadzorovano dajati različnih prehranskih dopolnil, ampak se morate o tem najprej posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Vnos večje količine koncentriranih hranil, še posebej vitaminov, ki so topni v maščobi, je lahko tudi škodljiv.

Prepričajte se, da je na vitaminsko-mineralnem dopolnilu izrecno označeno, da je namenjeno otrokom. Če te označbe nima, je namenjeno le odraslim, oziroma starejšim od 14 let!

Ugotavljamo, da so otroci vse bolj pogosto neposredno izpostavljeni oglaševanju (v obliki nagradnih iger, oglasov v otroških revijah, med predvajanjem televizijskih programov za otroke,...), zato bomo pristojnim organom posredovali pobudo za zakonsko ureditev oglaševanja, ki je namenjeno otrokom.

Neetično trženje izdelka za otroke       
Izdelku "Marsovci" je priložen list za "nagradni natečaj - atraktivna nagrada". Potrošniki zbirajo črtne kode teh izdelkov in za nagrado dobijo “marsovski ruzak”. Na tem listu je zapisana tudi trditev, da gre za "najpopularnejše multivitamine za otroke v vsej galaksiji.". Proizvajalec z nagradno igro neposredno nagovarja otroke k nakupu in uživanju tega prehranskega dopolnila, kar je izredno neetično ravnanje. 

prehranska_dopolnila_neeticno_oglasevanje

Nekaj nasvetov

  • Ne uživajte prehranskih dopolnil na "lastno pest". Pred nakupom se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti če jemljete zdravila za določeno bolezen ali če želite dopolnilo ponuditi otroku.
  • Ne kupujte prehranskih dopolnil, pri katerih vas proizvajalci prepričujejo, da z uravnoteženo prehrano ni mogoče zadostiti potreb po hranilih. Pa tudi ne tistih, za katera obljubljajo, da zagotavljajo "čudežno" ozdravitev oz. jim pripisujejo, da  zdravijo posamezne bolezni.
  • Ne priporočamo kupovanja dopolnil na spletu, še posebej pri tistih ponudnikih, ki nimajo sedeža pri nas ali v EU.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več