Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

16. julij 2020

Od sosedov že prijetno diši in sončni vikendi kar vabijo k druženju ob slastnih dobrotah z žara. Poleg zelenjave in različnih solat, ki na pikniku ne smejo manjkati, bo glavna zvezda verjetno meso. Tokrat smo za vas testirali mesne pripravke – čevapčiče različnih slovenskih proizvajalcev. Naš test je pokazal, da na trgu ni prav veliko dobrih izdelkov: le trije izmed devetih so dobili skupno dobro oceno. Razlike med čevapčiči so torej velike so velike, najbolje so se odrezali prav najdražji. Preverite rezultate testa!

Anton
Ave
Eurospin
Hofer BBQ
Lidl
Mercator
Spar BBQ
Tuš
Z` dežele

Vse čevapčiče smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kemijski parametri (25 odstotkov skupne ocene)
Pri kemijski oceni smo upoštevali podatke analiz akreditiranega laboratorija za vsebnost maščobe, soli in beljakovin. Iz podatkov o vsebnosti hidroksiprolina, skupnih beljakovin in beljakovin vezivnega tkiva smo preračunali razmerje med kolagenom (vezivnim tkivom) in mesnimi beljakovinami. K skupni oceni za kemijske parametre je prispeval tudi delež mesa v izdelku, ki smo ga dobili s seštevkom podatkov za vsebnost govedine in svinjine.

Mikrobiološki parametri (20 odstotkov skupne ocene)
Preverjali smo prisotnost bakterij E.coli in Salmonela spp. Zadnje nismo našli v nobenem vzorcu, zato ocena mikrobioloških parametrov predstavlja vsebnost bakterije E.coli.

Vsebnost aditivov (10 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni aditivov in arom smo upoštevali skupno število dodanih aditivov in arom. Preverili smo tudi vsebnost sulfitov.

Senzorična ocena (35 odstotkov skupne ocene)
Največji delež skupne ocene izdelka predstavlja senzorična ocena. Strokovni panel, ki izvaja senzorično analizo, daje največji poudarek aromi, teksturi, zaščiti izdelka in funkcionalnosti embalaže ter vonju, ocenijo še videz izdelka z embalažo in kakovost presnega izdelka brez embalaže.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni označbe smo bili pozorni na ustrezno navedbo vseh obveznih podatkov, čitljivost in kontrast, predstavitev izdelka, velikost črk. Preverili smo ime živila, zapisane količine sestavin in alergenov, razliko med deklarirano in analizirano vsebnostjo soli in maščobe, navedbo hranilne vrednosti, zapisane pogoje shranjevanja in morebitne prostovoljne navedbe. Oceno označbe smo znižali za eno oceno, če je imel izdelek na embalaži zavajajoče navedbe o poreklu izdelka, kot je `Kakovost iz Slovenije´.

Osnovna zakonodaja in smernice
Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov (Uradni list RS, št. 58/17), Pravilnik o kakovosti mesa klavne živine in divjadi (Uradni list RS, št. 61/16, 30/17 in 67/19), Uredba (ES) št. 853/2004 o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več