Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. maj 2020

Brez potvorb, a ne vedno kakovostna. Na tokratni test smo uvrstili 12 vzorcev tunine v konzervi, deset v oljčnem in dva v ekstra deviškem oljčnem olju. Višja cena pa ne pomeni avtomatično tudi boljše kakovosti: najbolje se je na testu odrezala tuna trgovske blagovne znamke. 

Almare (Hofer), koščki tune v oljčnem olju
Athena (Eurospin), tunina v oljčnem olju
Delamaris, tunina v oljčnem olju
Eva, fileti tuna v oljčnem olju
Mercator, koščki tune v oljčnem olju
Nixe (Lidl), tun v kosu v oljčnem olju
Rio mare extra, tunina v ekstra deviškem oljčnem olju
Rio mare leggero, tunina v ekstra deviškem oljčnem olju
Rio mare, tunina v oljčnem olju
Rio mare, tunina v oljčnem olju (ulovljeno na trnek)
Spar, koščki tune v oljčnem olju
Tuš, kosi tune v oljčnem olju

Kemijske lastnosti 
(45 odstotkov skupne ocene)
V laboratoriju smo pozornost najprej namenili napakam: izmerili smo delež koščkov mesa v vzorcih in ocenili druge pomanjkljivosti: odpiranje, napake in rjo na konzervi, vsebnost tujkov, kristalov struvit, lusk, kosti in ostankov kože. Preverili smo morebitno obarvanje tunine (zeleno, rjavo, temni ali oksidirani deli) ter delež gobastih, skrčenih in rdečih mišic.

Svežino tunine smo preverili z analizo vsebnosti histamina in skupnega hlapnega bazičnega dušika (TVB-N), svežino olja pa s peroksidnim številom. 
Z analizo DNK smo potrdili vrsto tuna in z maščobnim razklopom kakovost olja.

Preverili smo vsebnost onesnaževal: kadmija in živega srebra z mejo zaznave 0,001 mg/kg in vsebnost kositra, ki bi lahko iz embalaže prehajal v živilo, z mejo zaznave 0,01 mg/kg.

Primerjali smo tudi ujemanje navedene neto količine in neto ploda z analiziranim ter vsebnost vode in soli v izdelku.

Senzorične lastnosti 
(45 odstotkov skupne ocene)
V laboratoriju je skupina strokovnjakov ocenila senzorične lastnosti tunine in oljčnega olja. Pri tunini so ocenili videz (kompaktnost in barvo), teksturo, okus in vonj, pri oljčnem olju pa barvo, vonj, okus in bistrost.

Označba 
(10 odstotkov skupne ocene)
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost in kontrast, ime izdelka, navedbo proizvajalca, neto težo in navedbo hranilne vrednosti, navodila za shranjevanje in uporabo, predstavitev v slovenskem jeziku ter navedbo vrste, kraja in orodja ulova tuna.

Osnovna zakonodaja in smernice 
Uredba (EGS) št. 1536/92 o skupnih tržnih standardih za konzervirani tun in palamido, Pravilnik o količinah predpakiranih izdelkov (Uradni list RS, št. 110/02 in 89/08), Uredba (ES) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in Uredba (ES) št. 1881/2006 o določitvi mejnih vrednosti nekaterih onesnaževal v živilih, Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,50 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več