Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

08. april 2020

Še zdaleč ni vseeno, katero skuto izberete! Dve skuti sta dobili zelo dobro skupno oceno, a na drugi strani so štiri ocenjene kot pomanjkljive oz. nezadovoljive. 

V akreditiran laboratorij smo poslali 11 vzorcev skut različnih trgovskih in blagovnih znamk. Preverili smo kemijske parametre (vsebnost maščobe, vsebnost suhe snovi), izvedli nekatere mikrobiološke preiskave (vsebnost mlečnokislinskih bakterij, E. coli, koagualaza pozitivnih stafilokokov ter plesni in kvasovk) in preverili senzorično kakovost. Na podlagi rezultatov analiz smo ocenili skupno kakovost vzorcev skut. Pri končni oceni smo upoštevali še skladnost označbe in trajnostni vidik, kjer smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, različne certifikate in embalažo.

Bio Zone (Mercator), bio nepasirana skuta
Mercator, nepasirana skuta iz delno posnetega mleka
Milfina (Hofer), skuta
Mlekarna Planika, tolminska nepasirana skuta
Mu cusine, nepasirana skuta
Natur aktiv (Hofer), bio skuta
Pilos (Lidl), skuta
Pomurske mlekarne, domača prekmurska skuta
S Budget (Spar), skuta
Spar, nepasirana skuta
Zelene doline, nepasirana skuta

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot navadni potrošniki, proizvajalci na izbor niso imeli vpliva. V okviru testa smo preverili:

Kako smo testirali
Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene) 
Izdelke smo ocenili skladno s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/ IDF 99-2:2009. Pri senzorični oceni smo upoštevali število točk (od 0-20) zbranih na podlagi ocene videza, barve, konsistence, vonja in okusa. Skupno oceno izdelka smo omejili glede na oceno senzoričnih lastnosti. Če je senzorična ocena povprečna ali nižja, skupna ocena ne more biti več kot 10 točk višja.

Mikrobiološki parametri (30 odstotkov skupne ocene) 
Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost mlečnokislinskih bakterij, ki je izdelkom zvišala oceno, ter vsebnost neželenih koagulaza pozitivnih stafilokokov, plesni, kvasovk in patogenih bakterij E.coli, katerih prisotnost je izdelku znižala oceno. Če je ocena za vsebnost bakterij E.coli nezadovoljivo, ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja. Če je ocena za mikrobiološke parametre nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti več kot 10 točk višja.

Kemijski parametri (15 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo analizirano vsebnost maščobe (20 %), ter upoštevali podatke za nasičene maščobne kisline (10 %), beljakovine (50 %), sladkor (10 %) in sol (10 %) glede na prehransko tabelo na izdelku.

Trajnost (10 odstotkov skupne ocene) 
Pri oceni trajnosti smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, embalažo in dodatne oznake in certifikate, kot sta Izbrana kakovost Slovenija in Ekološki certifikat, ki sta izdelkom zvišala oceno.

Označba (5 odstotkov skupne ocene) 
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni označbe smo upoštevali velikost črk, čitljivost in kontrast, ime izdelka, navedbo proizvajalca, neto težo ter navedbo prehranske tabele, navodila za shranjevanje, predstavitev v slovenskem jeziku in dodatne posebne navedbe. Posebno pozornost smo namenili skladnosti analizirane vsebnosti maščobe z deklarirano.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več