Vse izdelke smo kupili v trgovini kot navadni potrošniki, proizvajalci na izbor niso imeli vpliva. V okviru testa smo preverili:
Kako smo testirali
Senzorična ocena (40 odstotkov skupne ocene)
Izdelke smo ocenili skladno s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki je v skladu z mednarodnim standardom ISO 22935-2/ IDF 99-2:2009. Pri senzorični oceni smo upoštevali število točk (od 0-20) zbranih na podlagi ocene videza, barve, konsistence, vonja in okusa. Skupno oceno izdelka smo omejili glede na oceno senzoričnih lastnosti. Če je senzorična ocena povprečna ali nižja, skupna ocena ne more biti več kot 10 točk višja.
Mikrobiološki parametri (30 odstotkov skupne ocene)
Ocena mikrobioloških parametrov je sestavljena iz ocene za vsebnost mlečnokislinskih bakterij, ki je izdelkom zvišala oceno, ter vsebnost neželenih koagulaza pozitivnih stafilokokov, plesni, kvasovk in patogenih bakterij E.coli, katerih prisotnost je izdelku znižala oceno. Če je ocena za vsebnost bakterij E.coli nezadovoljivo, ocena za mikrobiološke parametre ne more biti višja. Če je ocena za mikrobiološke parametre nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti več kot 10 točk višja.
Kemijski parametri (15 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo analizirano vsebnost maščobe (20 %), ter upoštevali podatke za nasičene maščobne kisline (10 %), beljakovine (50 %), sladkor (10 %) in sol (10 %) glede na prehransko tabelo na izdelku.
Trajnost (10 odstotkov skupne ocene)
Pri oceni trajnosti smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, embalažo in dodatne oznake in certifikate, kot sta Izbrana kakovost Slovenija in Ekološki certifikat, ki sta izdelkom zvišala oceno.
Označba (5 odstotkov skupne ocene)
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni označbe smo upoštevali velikost črk, čitljivost in kontrast, ime izdelka, navedbo proizvajalca, neto težo ter navedbo prehranske tabele, navodila za shranjevanje, predstavitev v slovenskem jeziku in dodatne posebne navedbe. Posebno pozornost smo namenili skladnosti analizirane vsebnosti maščobe z deklarirano.