Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

27. februar 2020

Mlajše generacije za popestritev jedilnika večkrat posežejo po različnih eksotičnih izdelkih, ki so bili našim dedkom in babicam še popolnoma neznani. Tak primer je pripravek iz kokosa in vode, ki je v državah, kjer raste kokos, nekaj povsem vsakdanjega, pri nas pa je postal priljubljen šele v zadnjem času.

Pripravek iz kokosa in vode naredijo z ekstrakcijo tekočine iz naribanega svežega jedra kokosovega oreha, ki ji dodajo vročo vodo. Tekočino nato precedijo ter odstranijo vlakna in različne ostanke. Do 20 odstotkov tako nastalega pripravka je maščoba, preostalo so voda, ogljikovi hidrati in beljakovine, ki delujejo kot neke vrste emulgator ter med seboj povezujejo maščobno in vodno fazo pripravka. Nekateri proizvajalci dodajo še aditive iz skupin emulgatorjev, zgoščevalcev in stabilizatorjev. Pripravki se uporabljajo predvsem pri pripravi sladkih in sladnih jedi z azijskim pridihom, pa tudi v različnih smutijih in presnih sladicah, ki so vedno pogosteje na naših jedilnikih.

Svež pripravek je hitro pokvarljiv, predvsem zaradi velike vsebnosti maščobe in vode, zato ni primeren za daljše shranjevanje. Pri sobni temperaturi maščobe hitro oksidirajo in povzročijo močan žarek in neprijeten vonj ter značilen milni okus. V Aziji ga za uporabo v kulinariki vedno pripravljajo sproti. Pri nas so sveži kokosovi orehi sicer na voljo v nekaterih večjih trgovskih centrih ali v specializiranih prodajalnah, a se priprave svežega pripravka najbrž ne bomo lotili sami. Bolj verjetno bomo posegli po toplotno obdelanih pripravkih, ki so na policah trgovin na voljo v pločevinkah, tetrapakih ali v prahu. Rok uporabe takih izdelkov je od enega do treh let ali več, kot smo lahko razbrali z datuma proizvodnje in uporabe na embalaži pregledanih izdelkov.

Podrobno smo pregledali 14 pripravkov iz kokosovega oreha in vode, potrošniki tovrstne izdelke poznamo tudi pod imenom "coconut milk", a uradno poimenovaje "kokosovo mleko" v slovenskem jeziku ni dovoljeno.

Poimenovanje "kokosovo mleko" ni dovoljeno
Uradno poimenovanje "kokosovo mleko" v slovenskem jeziku ni dovoljeno, saj je mleko jasno opredeljeno le kot čist, nespremenjen, svež proizvod mlečne žleze v času laktacije, dobljen s popolno in redno molžo zdravih in pravilno krmljenih krav, ovac ali koz, ki mu ni nič dodano oziroma odvzeto.

Dodatna pojasnila k besedam "mleko", "sir", "maslo" in "jogurt" za izdelke izključno rastlinskega izvora, kot je pridevnik "kokosovo", niso dovoljena. V vsakem jeziku so sicer določene izjeme, pri katerih je poimenovanje dovoljeno, na primer "mesni sir" v slovenščini ali "coconut milk" v angleščini in nekaterih drugih jezikih.

V prispevku uporabljamo poimenovanje "pripravek iz kokosovega oreha in vode", kakor izdelek v slovenskem jeziku poimenujejo nekateri proizvajalci. Več kot polovica jih uporablja napačen izraz "kokosovo mleko".

Različni izdelki iz kokosa
Kokosov oreh je v kulinariki široko uporaben, na voljo je več različnih izdelkov. Če sveže jedro kokosovega oreha naribajo in posušijo, dobijo kokosovo moko, iz sušenega jedra ekstrahirajo kokosovo olje, iz mladih, nezrelih kokosov pa pridobijo kokosovo vodo. Z mletjem jedra svežega kokosa dobijo pripravke z različno vsebnostjo maščobe – od 5 do približno 50 odstotkov. Tistim z največ maščobe ne dodajajo vode in jih na trgovskih policah najdemo pod imenom kokosova krema. Z dodatkom bakterij lahko kokosov pripravek fermentirajo in dobijo t. i. fermentirano kokosovo kremo.

V tržni pregled smo vključili le pripravke iz kokosovega oreha z dodatkom vode, ki imajo do 22 odstotkov maščobe, trije izdelki imajo manj kot 10 gramov maščobe na 100 mililitrov. Pripravki z manj maščobe so običajno opremljeni z napisi "light" in vsebujejo le od 5 do 10 gramov maščobe na 100 mililitrov izdelka. V tem primeru nastrganemu jedru kokosa med ekstrakcijo dodajo več vode.

Na večini izdelkov so podrobna navodila za uporabo pred odprtjem in po njem. Izdelek moramo pred uporabo pretresti, saj sta se predvsem pri izdelkih, ki ne vsebujejo aditivov, verjetno ločili vodna in maščobna faza. Po odprtju tak izdelek prestavimo v nekovinsko posodo in ga hranimo v hladilniku ter porabimo v štirih dneh. Zaradi velike vsebnosti nasičenih maščob bo izdelek pri temperaturah pod 18 °C v poltrdem stanju. Ponovno ga lahko utekočinimo s krajšim segrevanjem v vodni kopeli.

Velike razlike v hranilnih vrednostih in energiji
Delež kokosa v pregledanih izdelkih je zelo različen, največ ga vsebuje izdelek Marque Repère (81 odstotkov), najmanj pa Shan'shi light (40 odstotkov). Pri večini izdelkov se delež kokosa giblje od 60 do 70 odstotkov.

Vsebnost sladkorja v izdelkih je posledica naravno prisotnih sladkorjev v kokosu in se giblje od 0 (Cocomi) do 2,4 grama (Marque Repère) na 100 mililitrov, nobenemu izdelku pa sladkor ni dodan.

Najmanj maščob ima izdelek Dee Dee (6 gramov in 385 kJ/92 kcal na 100 mililitrov), največ pa izdelka dm Bio in Shan'shi (22 gramov in približno 921 kJ/220 kcal na 100 mililitrov). Večini izdelkov se na prehranskem semaforju za maščobo prižge oranžna luč, razen petim (Asia, Spar Vital, Shan'shi, Vitasia in dm Bio), ki vsebujejo 20 ali več gramov maščobe na 100 mililitrov. Prav vsi pregledani izdelki pa niso primerni za vsakodnevno uživanje zaradi velike vsebnosti nasičenih maščobnih kislin (od 5,3 do 22 gramov na 100 mililitrov).

kokosovipripravki3

Pomembna je tudi sestava maščobe
Več kot polovico maščobe v izdelku predstavlja lavrinska maščobna kislina, ki naj bi glede na nekatere študije imela protivirusne in antibakterijske lastnosti, zato se veliko trzni pregled pripravkov iz kokosa in vode3uporablja tudi v kozmetiki. Toda z uživanjem ne pretiravajte. Uživanje večjih količin kokosove maščobe lahko zaradi velike vsebnosti nasičenih maščobnih kislin in pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin pripomore k tveganju za razvoj bolezni srca in ožilja. Ob raznovrstni prehrani s kombiniranjem različnih virov maščob, bogatih tudi z maščobnimi kislinami omega-3, se tveganje sicer zmanjša, a vseeno naj vnos nasičenih maščobnih kislin ne bi presegel 10 odstotkov dnevnega energijskega vnosa. To za povprečno osebo, ki porabi okrog 8373 kJ/ 2000 kcal na dan, pomeni 837 kJ /200 kcal oziroma približno 22 gramov nasičenih maščobnih kislin. Ravno toliko vnesemo s 100 mililitri najbolj mastnih izdelkov v pregledu, medtem ko lahko celotna pločevinka (400 ml) vsebuje kar do 88 gramov nasičenih maščobnih kislin.

Kokosov pripravek je torej primeren za občasno popestritev jedilnika, a poskrbite tudi za zadosten vnos nenasičenih maščobnih kislin z drugimi rastlinskimi olji (oljčno, repično, laneno, orehovo …) ter za dovolj antioksidantov in vlaknin z raznovrstno svežo zelenjavo, ki je prav tako pomembna sestavina večine azijskih jedi.

Izberite raje ekološki izdelek
Ponudba ekoloških kokosovih pripravkov je bogata, veliko izbiro imajo v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano, lastno trgovsko znamko imajo tudi v trgovinah dm, Mueller in Spar. Šest od pregledanih izdelkov je ekoloških, vsi so po poreklu s Šrilanke in večinoma ne vsebujejo aditivov. Izjema sta ekološka izdelka v tetrapaku, ki vsebujeta sredstvi za zgostitev pektin in karagenan (CoCo) ali stabilizator guar gumi (Cocomi). Preostali (neekološki) izdelki so s Tajske in vsebujejo vsaj enega ali več aditivov (največ jih vsebuje Shan'shi). Največkrat gre za dodana gostila, stabilizatorje in emulgatorje. Glede na to, da je na trgu kar nekaj izdelkov brez aditivov, menimo, da so ti v izdelku nepotrebni. Kot emulgator se uporabljajo tudi aditivi iz skupine polisorbatov (E432-E436), za katere je predpisana najvišja dovoljena vsebnost v izdelkih, saj imajo svoj ADI oziroma najvišji dovoljen dnevni vnos, ki je 25 mg/kg/TM/dan. Izdelki z dodanimi polisorbati niso primerni za prehrano dojenčkov in majhnih otrok, saj lahko hitreje presežejo najvišji dovoljen dnevni vnos.

Cene izdelkov se gibljejo od 2,23 (Lidl) do 9,88 evra (Chaokoh) za kilogram. Najdražji niso nujno tudi najbolj kakovostni, najboljše razmerje med sestavinami in ceno dobimo pri izdelkih trgovskih znamk Bio Primo, Spar Vital in dm Bio, ki so ekološki in hkrati brez aditivov. Izdelek Spar Vital ima tudi certifikat fairtrade. Sestava izdelka trgovske znamke Bio Primo (Mueller) je pravzaprav popolnoma enaka izdelku Rapunzel, ki je na voljo v specializirani trgovini za približno 70 odstotkov višjo ceno.

ZPS nasvet: Izbira in uporaba pripravkov iz kokosa in vode

  • Kokos ni lokalno živilo in do nas opravi dolgo pot. Z vidika trajnostnega načina prehranjevanja naj bodo zato izdelki iz kokosa redko na našem jedilniku.
  • Raje izbirajte med ekološkimi izdelki, saj večinoma ne vsebujejo aditivov. Ekološki pripravki trgovskih znamk so lahko celo cenejši kot neekološki pripravki drugih proizvajalcev.
  • Če je le mogoče, izbirajte izdelke s certifikatom fairtrade, ki zagotavlja, da kmetje dobijo ustrezno plačilo za svoje delo in pri pridelavi upoštevajo tudi trajnostne načine kmetovanja.
  • Izbirajte izdelke brez dodanih aditivov in take s čim večjim deležem kokosa. V jed raje dodajte več vode, če želite manj maščob in blažji okus.
  • Kokosov pripravek lahko dodate smutijem, sladicam in različnim azijskim jedem, kot so kariji. Zaradi velike količine nasičenih maščobnih kislin omejite vnos na največ 100 mililitrov na dan.
  • Izdelki z veliko kokosove maščobe so primerni za uživanje ob raznovrstni uporabi drugih virov maščobe, ki vsebujejo več nenasičenih maščobnih kislin (oljčno olje, repično olje, mastne ribe, orehi …). 
  • Po odprtju izdelek prelijte v nekovinsko posodo, shranite v hladilniku in porabite v štirih dneh.
  • Pločevinko ali tetrapak sploščite in odvrzite v zabojnik za embalažo.
  • Pripravek lahko izdelate tudi sami tako, da suho kokosovo moko namočite v vodi in jo nato ožamete.

Avtorica: Anja Bolha

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA