Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. februar 2020

Riž je vsestransko uporabno živilo, z njim hitro in preprosto pripravimo sladice, rižote, priloge, pa tudi eksotične jedi tujih kuhinj. Na trgovskih policah lahko izbiramo med različnimi vrstami in znamkami riža, ki se razlikujejo glede na obliko zrna in vrsto tehnološke obdelave. Odločitev, kateri riž izbrati, je vse prej kot preprosta.

Dvanajst blagovnih in trgovskih znamk dolgozrnatega riža, od tega pet vzorcev nebrušenega in sedem vzorcev brušenega, smo poslali v laboratorij, kjer smo analizirali vsebnost vlage, preverili količino lomljenih zrn in druge nepravilnosti, ki vplivajo na kakovost riža, morebitno vsebnost težkih kovin in aflatoksinov, ocenili smo tudi senzorične lastnosti surovega in kuhanega riža. Nazadnje smo preverili še ustreznost označb.

Brušen riž
Domača shramba, dolgozrnati beli brušen riž
Eurico, dolgozrnati riž
Golden sun, brušen dogozrnati riž (Lidl)
Happy harvest, dolgozrnati beli riž (Hofer)
Mercator, brušen dolgozrnati riž
S budget, lomljen dolgozrnati beli riž
Zlato polje, brušen (beli) dolgozrnati riž

Nebrušen riž
dmBio, bio dolgozrnati riž
Golden sun (Lidl), bio dolgozrnati nebrušen riž iz ekološke pridelave
Natur aktiv, bio dolgozrnati riž iz kontroliranega ekološkega kmetijstva
Reyhani, bio neoluščen polnozrnat riž, rjavi, dolgozrnati iz ekološke pridelave
Spar natur pur, bio nebrušen dolgozrnati riž iz ekološke pridelave


Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, smo tudi riž kupili anonimno, kot običajni potrošniki. Proizvajalci na naš izbor niso imeli vpliva. Teste izvajamo v akreditiranem laboratoriju. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Kakovostni parametri (40 odstotkov skupne ocene)
Glede na kakovostne parametre, ki jih določa Pravilnik o kakovosti izdelkov iz žit, smo izmerili dolžino in širino zrn, vsebnost vlage in količino lomljenega riža ter preverili morebitne druge nepravilnosti – pri obeh vrstah riža, brušenem in nebrušenem, smo preverili količino skupnih primesi (neužitne anorganske in organske primesi), neoluščenih zrn in delov lusk, riževih zrn druge sorte enake kakovosti, nezrelih zrn z naravnimi deformacijami ter količino poškodovanih zrn. Pri brušenem rižu smo dodatno preverili še količino kredastih zrn, zrn z rdečo progo in zrn s temnimi progami.

Glede na pravilnik morajo biti zrna dolgozrnatega riža:

  • daljša od 6 mm, razmerje med dolžino in širino mora biti večje od 2 in manjše od 3;
  • daljša od 6 mm, razmerje med dolžino in širino pa 3 in več.

Pri oceni smo upoštevali kakovostne parametre, kot jih določa Pravilnik o kakovosti izdelkov iz žit, čeprav ta velja le za slovenske proizvajalce in izdelke, ki niso iz 
EU, saj so kakovostni parametri v uredbi navedeni le za neoluščen riž.

Težke kovine (30 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo vsebnost svinca z mejo zaznave 0,02 mg na kg riža, vsebnost kadmija z mejo zaznave 0,01 mg na kg riža in vsebnost arzena ter anorganskega arzena z mejo zaznave 0,1 mg na kg riža.

Aflatoksini (0 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo morebitno vsebnost aflatoksinov B1, B2, G1 in G2 z mejo zaznave 0,2 μg na kg riža.

Senzorične lastnosti (15 odstotkov skupne ocene)
V laboratoriju smo ocenili senzorične lastnosti surovega in kuhanega riža. Pri surovem smo ocenjevali videz, pri kuhanem pa videz, vonj, okus in konsistenco.

Označba (10 odstotkov skupne ocene)
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Pri oceni smo upoštevali velikost črk, čitljivost in kontrast, ime izdelka, navedbo proizvajalca, neto težo in navedbo hranilne vrednosti, navodila za shranjevanje in uporabo, predstavitev v slovenskem jeziku in navedbo porekla osnovne surovine.

Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)
Pri trajnostnem vidiku smo upoštevali certifikate, kot je ekološka pridelava.

Osnovna zakonodaja in smernice
Uredba (ES) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uredba (EU) št. 1308/2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov, Pravilnik o kakovosti izdelkov iz žit (UL RS, št. 1/14), Uredba (ES) št. 1881/2006 o določitvi mejnih vrednosti nekaterih onesnaževal v živilih, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04) in Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več