Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

22. julij 2013

"Na policah trgovin je veliko izdelkov, za katere v oglasih zatrjujejo, da so izdelani oz. pridelani brez gensko spremenjenih organizmov (GSO). Je to zgolj prodajna poteza, ali pa to pomeni, da drugi izdelki, na katerih te trditve ni, vsebujejo GSO?"

Za celotno EU velja, da morajo biti jasno označena vsa živila, ki imajo med sestavinami tudi takšne, ki so proizvedene iz GSO. Če izdelki ne vsebujejo GSO, takšna označba ni "potrebna". Poudarjanje dejstva, da v izdelku ni GSO, je le še eden od načinov za pospeševanje prodaje, s katerimi skušajo proizvajalci pridobiti prednost pred konkurenco. To je po našem mnenju zavajanje  potrošnikov.

Veljavna zakonodaja za živila živalskega izvora, v katerih je meso živali, ki so bile krmljene s krmo z GSO, ne določa, da bi jih morali označevati. V Sloveniji je skoraj 50 odstotkov krme za živali pridelane iz surovin z GSO. Če bi na primer ena od sestavin paštete vsebovala tudi beljakovino, ki izvira iz gensko spremenjene soje, potem bi moralo biti to označeno na deklaraciji. Na deklaraciji pa ni treba označiti, da je bila žival, katere meso je bilo uporabljeno za izdelavo paštete, krmljena s krmo z GSO.

Potrošniki, ki želijo izbrati prehranski izdelek živalskega izvora, pri katerem tudi za krmljenje ni bila uporabljena krma z GSO, naj bodo pozorni na oznako "brez GSO". Ta logotip na izdelku ali v oglasu pomeni, da v celotni verigi proizvodnje in predelave živil živalskega izvora niso bile uporabljene sestavine z GSO, kar dokazuje izdani certifikat. Z izrazom "brez GSO" pa so lahko označena tudi živila, ki imajo certifikat, da so ekološko pridelana, kar velja tako za živila rastlinskega kot živalskega izvora.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA