Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. november 2010

Biotehnologija
Biotehnologija je naravoslovna veda in se uporablja že tisočletja. S selektivnim križanjem je človek iz divjih trav vzgojil visoko donosne žitarice, izkoristil specifične mikroorganizme v proizvodnji piva ali vina ipd. Klasično križanje in selekcija je dolgotrajen proces selekcije znotraj tesno sorodnih rastlinskih ali živalskih vrst, medtem ko sodobna biotehnologija skrajša postopek tako, da večinoma uporablja genski materijal nesorodnih rastlinskih ali živalskih vrst.

Genski inženiring
Genski inženiring načrtno spreminja genetski material nekega organizma. Znanstveniki z ustreznimi postopki izolirajo odsek ali fragment DNK neke rastline, mikroorganizma ali živali, ki določa želeno značilnost kot na primer: barva, odpornost na določeno žuželko, in ga z različnimi tehnikami prenesejo v drug organizem. Tak organizem imenujemo transgeni organizem ( transgena koruza ali GS koruza).

V večini držav sveta je prepovedano spreminjati genski material človeka, vključno s kloniranjem.

DNK
Molekule DNK (deoksiribonukleinska kislina) so zvite dvojne vijačnice, sestavljene kot veriga zaporedij štirih organskih baz: A-adenin, T-timin, G-gvanin, C-citozin. DNK je kot digitalna koda temelj dedovanja lastnosti vseh organizmov.

Gen
Geni so enota dednine, nahajajo se znotraj DNK, pri višjih organizmih so geni razporejeni na kromosomih.

Sproščanje v naravo
Sproščanje v naravo pomeni, da je gensko spremenjena rastlina, žival ali drug organizem sproščen (z dovoljenjem seveda) v naravo, ga lahko gojijo na poljih ali v hlevu, oziroma ta gensko spremenjeni organizem samostojno zaživi v naravi. Ker pa zakonodaja v evropskem prostoru veleva nadzor nad gensko spremenjenimi organizmi in njihovem soobstoju z naravo, naravnimi vrstami, GSO-ji živijo pod nadzorom.

Trans in cis
GSO ali gensko spremembo danes izvajajo na dva načina: kot trans in kot cis. "Trans" pomeni med kraljestvi ( ecimo žival-rastlina ali mikroorganizem-rastlina). "Cis" pa pomeni znotraj ene vrste. Ta GS jabolka so cis- genska, kar pomeni da so iz ene vrste jabolk vzeli gen in ga prenesli v drugo vrsto jabolk, saj nekatere vrste jabolk ne rjavijo.Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA