Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Brošure
Brošure
19. oktober 2010

Aditivi so snovi, ki jih običajno ne uživamo kot živilo. Aditive dodajajo živilu v proizvodnji, predelavi, pripravi, pri obdelavi, pakiranju, transportu in/ali hrambi. Osnovni namen dodajanja aditivov živilom naj bi bil izboljšanje njihove obstojnosti in posledično tudi podaljšanje roka uporabnosti, žal pa jih vse bolj pogosto dodajajo zaradi "kozmetičnih" razlogov; tako je njihov glavni namen, da naredijo izdelke atraktivnejše s tem, da poudarijo njihovo barvo, spremenijo okus, teksturo in tudi videz.

Potrošniki smo zaradi nekritičnega povpraševanja tudi sami delno odgovorni, da se uporaba aditivov povečuje. Vprašajmo se, zakaj bi kupovali pisane bombone in pijače z umetnimi barvili, jogurte z umetnimi sladili, kislo repo in čevapčiče s konzervansi, juhe iz vrečke z ojačevalci arome, in še bi lahko naštevali, če pa lahko izberemo enaka živila, ki ne vsebujejo aditivov?

Potrebni in nepotrebni aditivi: pripravili smo seznam aditivov iz posameznih skupin aditivov, ki jih pogosteje dodajajo živilom. Ob posameznih aditivih smo z barvno lestvico ponazorili njihovo namembnost, posamezne aditive pa smo označili tudi z oceno varnosti.

Oglejte si brošuro!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA