Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tekstil, obutev
Tekstil, obutev
08. julij 2020

Ko je sonce najmočnejše, se lahko pred škodljivim ultravijoličnim (UV) sevanjem zaščitimo z oblačili, najbolj zanesljivo zaščito obljubljajo tista z visokim UV-zaščitnim faktorjem. Ko smo pred leti preverjali verodostojnost navedb na otroških majicah z UV-zaščito, smo ugotovili, da kar nekaj majic ne dosega stopnje zaščite, ki jo navajajo proizvajalci. Letos smo preverili verodostojnost podatkov na majicah za odrasle in spet se je izkazalo, da navedbam na vseh izdelkih ne moremo zaupati. Štiri izmed desetih majic dosegajo tako nizke vrednosti blokiranja UV žarkov, da ne nudijo zaščite. Desetim majicam z deklarirano zaščito pa smo ob bok postavili tudi navadno belo in črno majico. Kako učinkovito ščitita ti dve? Preverite!

Cressi Rash Guard
Firefly Larin UX
Gul
Karibu MS Screen 2
Marmot Windridge
Mystic Lycra Event ss
Mystic Quickdry Star ss
Olaian z uv-zaščito 100
Quicksilver Always There
Salewa Puez Melange Dry

Vse majice smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več