Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
05. september 2019

V skladu s Pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/13 in 61/17) morajo biti od 1. januarja 2017 vsi bivalni prostori, v katerih delujejo od zraka odvisne male kurilne naprave, opremljeni z javljalniki ogljikovega oksida (CO). Kakovostna naprava z zvočnim signalom pravočasno opozori na povišane koncentracije tega tihega ubijalca v prostoru, a naši britanski kolegi ugotavljajo, da je na trgu veliko nezanesljivih, ki svojo nalogo slabo opravljajo ali pa sploh ne.

Sodelavci britanske potrošniške organizacije Which? so lani preizkusili učinkovitost javljalnikov CO in za kar petino na testu preizkušenih modelov nakup odsvetujejo, saj se je izkazalo, da je njihovo delovanje nezanesljivo in lahko ogrozi življenje uporabnikov. Ogljikov oksid (bolj razširjeno poimenovanje je ogljikov monoksid) je namreč strupen in gorljiv plin brez barve, vonja in okusa, kar pomeni, da ga človek s svojimi čutili ne more videti, okusiti ali vonjati. Javljalnik CO je zato najboljši pripomoček, ki z zvočnim signalom in rdečo lučko pravočasno opozori na preseženo dovoljeno vrednost CO v prostoru.

EI Electronics Ei207
Honeywell XC70
Kidde 7CO
Kidde 10SCO
Kidde 10LLCO


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Za javljalnik z baterijskim napajanjem in preprosto montažo, s sedemletno življenjsko dobo in sedemletno garancijo bo treba odšteti približno 30 evrov, za model z desetletno življenjsko dobo in garancijo okrog 20 evrov več, za bolj izpopolnjene pametne modele, ki omogočajo povezavo s pametnim telefonom, pa tudi več kot 100 evrov. Na voljo so še kombinirane naprave, ki v enem ohišju združujejo javljalnik CO in dima, zanje bo treba odšteti okrog 45 evrov. Za ta znesek dobite napravo z elektrokemičnim tipalom za CO in fotoelektričnim tipalom za dim, z desetletno življenjsko dobo in garancijo.

Ponudba javljalnikov na našem trgu je razmeroma velika, zato je na mestu vprašanje, katerega oziroma kakšnega kupiti. Na Tržnem inšpektoratu RS priporočajo, da izberete javljalnik CO, ki:

 • je opremljen s podatki o proizvajalcu ali dobavitelju ali blagovni znamki;
 • ima oznako CE;
 • je opremljen z nazivom in modelom proizvoda;
 • ima označen tip plina, ki ga zazna;
 • ima priložena navodila za namestitev in uporabo ter menjavo baterij v slovenskem jeziku, v katerih je navedeno tudi, kakšna so vizualna in zvočna opozorila ter kako postopati v primeru alarma;
 • ima označen standard EN 50291-1, ki velja za električne naprave za odkrivanje CO.

Našteto bi moralo zadostovati za nakup varne in kakovostne naprave, a test naših britanskih kolegov je pokazal, da ni vedno tako. Res je, da morajo izdelki na testu potrošniških organizacij prestati stroga preverjanja, ponavadi strožja, kot to zahtevajo standardi, a to ni opravičilo, da je bila petina testiranih javljalnikov CO neustreznih.

Najpogostejši razlogi za povišane koncentracije CO v prostoru

 • Slabo odvajanje zgorevalnih produktov (zaradi neočiščenih ali slabo očiščenih dimnikov).
 • Napačno izvedene ali poškodovane dimniške tuljave, iz katerih puščajo dimni plini.
 • Napake pri načrtovanju in izvedbi prezračevanja v prostoru, v katerem stoji kurilna naprava na trdno, tekoče ali plinasto gorivo.
 • Sočasna uporaba kurilne ali dimovodne naprave in naprave, ki sesa zrak iz prostora (kuhinjska napa, ventilator).

Kaj storiti, ko se sproži alarm CO?

 • Takoj odprite okna in vrata, da se začne zmanjševati koncentracija CO v prostoru.
 • Kurilno napravo na plin ali olje ugasnite, pri kurilni napravi na trdno gorivo pa poskrbite, da je dovod zraka odprt (z zaprtjem dovoda zraka v kurilni napravi v prostoru pospešeno nastaja CO).
 • Javljalnika ne ugašajte, prav tako zvočnega signala ne smete utišati s pritiskom na kontrolno tipko na javljalniku – s tem namreč preprečite nadaljnje opozarjanje na CO v prostoru.
 • Prostor zapustite in vanj ne vstopajte, dokler zvočni signal ne ugasne (javljalnik oddaja zvočni signal vse dokler je v prostoru nevarna koncentracija CO).
 • Če živite v večstanovanjski stavbi, se umaknite iz stavbe, saj obstaja možnost, da so koncentracije CO povišane tudi na hodniku ali stopnišču.
 • Pokličite center za obveščanje (112).
 • Če ste bili dlje časa izpostavljeni povišanim koncentracijam CO, čim prej obiščite zdravnika, da preprečite trajne posledice zastrupitve s CO.

Posledica nekajurne izpostavljenosti CO v vrednostih med 50 in 150 ppm je glavobol, po dveh do treh urah izpostavljenosti vrednostim 200 ppm se pojavijo omotičnost, slabost, vrtoglavica. Koncentracije CO, ki presegajo 400 ppm, že ogrožajo življenje odraslega človeka.

Pri vsakem izdelku so v laboratoriju med drugim preverili, kako se odziva na različne koncentracije CO – pri 30 ppm se javljalniki običajno ne odzivajo, na vrednost 50 ppm naj bi opozorili po 60 do 90 minutah, na vrednost CO 100 ppm po 10 do 40 minutah, pri vrednosti 300 ppm pa se mora zvočni signal alarma sprožiti v treh minutah. Test so pri vsaki vrednosti CO ponovili po treh mesecih in primerjali rezultate. Preverili so tudi glasnost javljalnikov (zvočni signal mora biti dovolj glasen, da se ga sliši povsod po stanovanju oziroma hiši) ter navodila za uporabo in namestitev.

Med izdelki, ki jih naši angleški kolegi priporočajo za nakup, smo jih nekaj našli tudi pri nas.

test javljalniki ogljikovega oksida honeywellHoneywell XC70, javljalnik CO
Cena: 39,99 € (Merkur)

Opremljen je z zapečateno baterijo, ki ima življenjsko dobo sedem let, kar pomeni, da je ves ta čas ne bo treba zamenjati. Po sedmih letih se izteče tudi življenjska doba naprave, na kar uporabnika opozori signalna lučka.

test javljalniki ogljikovega oksida plusIzjemno dobro zaznava vse ravni CO. 

test javljalniki ogljikovega oksida minusNaš test pomanjkljivosti ni odkril, res pa je, da so na voljo tudi javljalniki z daljšo življenjsko dobo baterije.

test javljalniki ogljikovega oksida kidde 10llco2Kidde 10LLCO, javljalnik CO
Cena: 47,24 € (enaa.com)

Digitalni javljalnik ima vgrajeno litijevo baterijo, ki mu zagotavlja dovolj električne energije za 10-letno življenjsko dobo. Baterije torej ni treba menjati, bo pa teba po desetih letih zamenjati javljalnik.

test javljalniki ogljikovega oksida plusUčinkovito zaznava vse ravni CO, je glasen, dovolj trpežen in odporen. 

test javljalniki ogljikovega oksida minusNaš test ni pokazal pomanjkljivosti.

test javljalniki ogljikovega oksida EIElektronicsEI Electronics Ei207, javljalnik CO
Cena: 34,95 € (detektor-sistemi.si)

Javljalnik ima 10-letno življenjsko dobo, garancija je pet let, kolikor je življenjska doba dveh priloženih baterij (AAA), potem jih je treba zamenjati, na kar opozori signalna lučka. Opremljen je tudi s kontrolnimi lučkami za napajanje, alarm in morebitne napake v delovanju.

test javljalniki ogljikovega oksida plusIzjemno dobro zaznava tako majhne kot visoke vrednosti CO, zvočni signal je močan (85 dB na razdalji treh metrov) in zanesljiv tudi po daljši izpostavljenosti večjim koncentracijam CO. Zanesljivo delovanje tudi po treh mesecih uporabe.

test javljalniki ogljikovega oksida minusNaš test ni pokazal pomanjkljivosti.

test javljalniki ogljikovega oksida kidde7co2Kidde 7CO, javljalnik CO
Cena: 31,90 € (mimovrste.com)

Baterije (3 x 1,5 V, AA) bo sicer treba zamenjati vsake dve do tri leta, vendar je življenjska doba elektrokemičnega tipala za CO in s tem javljalnika deset let. Preprost za uporabo in namestitev.

test javljalniki ogljikovega oksida plusOdlično zaznava vse ravni CO, je trpežen in odporen, zvočni signal je močan (85 dB). 

test javljalniki ogljikovega oksida minusNaš test ni pokazal pomanjkljivosti.

test javljalniki ogljikovega oksida kidde 10sco kombiniraniKidde 10SCO, kombinirani javljalnik CO in dima
Cena: 42,99 € (mimovrste.com)

Napredno elektrokemično tipalo zazna presežene vrednosti CO v prostoru, optično tipalo pa dim. Javljalnik ustreza vsem zahtevanim evropskim standardom, napaja ga 9V-baterija (ko se izprazni, javljalnik na to opozori), namestiti ga je mogoče na steno ali na strop, ima 10-letno garancijo.

test javljalniki ogljikovega oksida plusIzjemno dobro zaznava vse ravni CO, zvočni signal je močan (85 dB) in zanesljiv tudi po daljši izpostavljenosti večjim koncentracijam CO. Naprava preverjeno dobro deluje tudi po treh mesecih uporabe. 

test javljalniki ogljikovega oksida minusNaš test ni pokazal pomanjkljivosti.

skupinski nakup klimatskih naprav 4-2019 logo

Avtorica: Barbara Primc

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več