Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pohištvo in oprema

Robotske kosilnice niso več igračke. Naprave so vse bolj zmogljive, a vsi modeli se pri preizkusu varnosti niso dobro izkazali. Zaradi večje ponudbe in nižjih cen se vse pogosteje pojavljajo na domačih vrtovih, zato previdnost pri uporabi ne bo odveč. Najdražja naprava na testu (2200€) ni opravila preizkusa varnosti.

Alko Robolinho 500 E
Ambrogio Next 4.0 basic medium
Bosch Indego 400
Cub Cadet XR2 1000
Gardena Sileno City
Park DT-825751
Stiga M5
Texas SRX900
Wolfgarten Loopo M1000
Wolfgarten Loopo M1500
Worx Landroid M1000i WG 796E.1

Vse modele robotskih kosilnic smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Zmogljivost (60 odstotkov skupne ocene)
Preizkusni poligon, na kateem smo testirali robote, je tipična vrtna trata, dobro ukoreninjena in več let redno košena. Lahko vsebuje tudi malo plevela, mora pa biti vodoravna in na enakomerni podlagi. Pred preizkusom smo jo s profesionalnim strojem pokosili na višino 25 mm, nato pa pustili, da zraste na 40 do 50 mm višine.

Vzorčna površina standardne trave je velika 200 m2, sestavljata jo dve območji, ki sta med seboj povezani z označeno potjo. Na površini so umetne ovire: rožni pas, ograja, tlakovanje in drevo. Testna košnja poteka 4 tedne, robot je ves čas na lokaciji in kosi skladno z nastavitvami in navodili proizvajalca. Prvi teden mu nastavimo višino košnje na 50 mm, vsak naslednji teden jo znižamo za 10 mm. Zadnji teden tako kosi na višini 20 mm. Robote redno dnevno preverjamo in jih po potrebi osvobodimo, popravimo ali ponovno nastavimo. Vse nepravilnosti natančno beležimo. Konec vsakega tedna dva ocenjevalca ločeno ocenita videz testne površine, enakomernost košnje, košnjo okoli ovir in razpršenost odreza na površini. Preizkus košnje vlažne trave izvedemo po ustrezno obilnem deževju, po potrebi travo tudi namočimo. Ocenjujemo sposobnost spopadanja z vlažno travo, nabiranje odreza pod kosilnico in druge zastoje pri delovanju robota.

Za košnjo visoke trave travne bilke pustimo rasti do višine 100 mm. Robotu nastavimo višino reza na 30 mm in ga ročno sprožimo. Test zaključimo, ko nadzornik oceni, da je trava pokošena. Pri tem merimo sposobnost košnje visoke trave in trajanje košnje z vmesnim polnjenjem vred. Pokošeno površino ocenjujemo dvakrat, prvič takoj ob zaključku košnje in še enkrat po preteku treh dni.

Robota preizkusimo še na neravni površini in na nagnjenem terenu (do 35 odstotkov nagiba) ter ocenimo sposobnost delovanja v oteženih pogojih. Ocena zmogljivosti baterije vključuje izmerjeno porabo energije na površino standardne košnje, čas delovanja z enim polnjenjem, čas polnjenja in podatek, ali se robot sam vrača na polnilno postajo.

Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo težavnost prvega nameščanja – napeljava mejne žice; nastavitev polnilne postaje; avtomatsko in ročno programiranje; nastavitev višine reza; dvigovanje in prenašanje robota; čiščenje; zamenjava rezil.

Če je na voljo, ocenimo tudi uporabnost aplikacije za pametne naprave (iOS in Android): programiranje, nadzor robota, varnostne blokade in podobne funkcije.

Glasnost (10 odstotkov skupne ocene)
Glasnost izmerimo neposredno med delom robota z umerjenim instrumentom, subjektivno pa ocenimo stopnjo neprijetnosti hrupa.

Navodila (5 odstotkov skupne ocene)
Preverimo kakovost in razumljivost navodil za vse faze priprave, uporabe in programiranja robota ter preverimo, ali vsebujejo ustrezna varnostna opozorila.

Konstrukcija (5 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo kakovost uporabljenih materialov, konstrukcije robota, polnilne postaje, mejne žice in priloženih dodatkov.

Varnost (0 odstotkov skupne ocene)
Preizkus varnosti obsega pregled delov pod električno napetostjo in mehanski preizkus. Pri tem preverimo: ali se robot ustavi, ko se mu približamo; ali se ga lahko dotikamo med delom; ali ga lahko dvignemo med delom – če da, ali se noži takoj ustavijo; koliko časa se ustavljajo noži.

Na koncu pred delujočega robota postavimo lesen model otroške noge, s katerim preverimo, ali bo robot »nogo« poškodoval ali pa se bo pred oviro pravočasno ustavil.

Znižanje ocene
Ocena varnostnega preizkusa v skupni oceni ni upoštevana, a če je nižja kot dobro, tudi skupna ocena ne more biti boljša.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA