Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pohištvo in oprema
Pohištvo in oprema
18. februar 2020

Električna orodja so danes pretežno baterijska. Napajanje prek električnega kabla je rezervirano le še za posebno zahtevna orodja, kot so težja pnevmatska kladiva in krožne žage, ter za izrazito cenene modele v naboru orodij za domače mojstre. Čeprav je namen vrtalnega stroja preprost in jasen tudi tistim, ki ga nikoli niso uporabljali, se izkaže, da moramo pri nakupu poznati vrsto parametrov, ki določajo uporabnost orodja. 

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Za bolj pošteno primerjavo smo tokrat vrtalnike razdelili v tri skupine. Pozornost smo namenili modelom, ki se umeščajo v osrednji in največji del ponudbe, izognili pa smo se najlažji kategoriji električnih vijačnikov, namenjenih vijačenju brez vrtanja, in najtežji kategoriji pnevmatskih kladiv, ki betonske in kamnite stene vrtajo z električno gnanim kladivom. Namenoma smo spregledali tudi ločevanje proizvajalcev na `hoby´ in `profesionalni´ program, saj ob visokih cenah baterij cene orodij v obeh razredih niso več toliko različne.

Odšteti 500€ ali bo 150€ dovolj za dober vrtalnik? Nekateri prisegajo na baterijske, drugi vedo, da je v beton mogoče vrtati le udarno, pri čemer pa baterijski hitro odpovedo. Na naših testih ugotavljamo, da so med vrtalniki tudi takšni, ki odpovedo že pri malce daljšem delu in vse to, seveda upoštevamo pri našem ocenjevanju. Kateri vrtalnik je tokrat `pogrnil´? Globlji vpogled v rezultate in tehnične podatke za vsak vrtalnik, ki smo ga preizkusili, lahko začinite z neposredno primerjavo do petih modelov. V primerjalnku 90 baterijskih vrtalnikov, 49 jih lahko kupite pri nas. Preverite pred nakupom!

Vse modele vrtalnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali
Zmogljivost (50 odstotkov skupne ocene)

Vrtanje – Vsak vzorec smo preizkusili na več materialih pri največji hitrosti vrtenja, pri tem smo merili čas do predpisane globine in porabo električne energije. Na vseh orodjih smo uporabili enake svedre istega proizvajalca in za vsak preizkus uporabili nov sveder. Z osno silo 150 N smo vrtali v gosto bukev (sveder Ø 6 mm, globina 40 mm), v jeklo ST37 (sveder Ø 6 mm, globine 5 mm), v kamen apnenec (sveder Ø 6 mm, globina 30 mm). Za udarno vrtanje smo osno silo povečali na 250 N ter vrtali v granit (sveder Ø 6 mm, globina 30 mm) in beton EN 60745-2-1 (sveder Ø 6 mm, Ø 12 mm, globina 50 mm).

Vijačenje – Tudi pri tem preizkusu smo uporabili vijake istega proizvajalca in enak model s t. i. glavo torx, kjer je bilo mogoče. V les smo vijačili neposredno, brez predvrtanja, pri tem pa merili čas in doseženo globino, porabo energije ter možnost nastavitve navora za enakomerno ugreznjeno glavo: bor (6 x 80 mm), bukev (8 x 80 mm). Za vijačenje v jekleno ploščo ST37 smo uporabili predvrtino in merili enake vrednosti (plošča 5 mm debeline, samorezni vijak 6 x 16 mm DIN 7516, predvrtina Ø 5,2 mm).

Baterija in polnilnik (20 odstotkov skupne ocene)
Izmerili smo dejansko zmogljivost baterije, predvideno življenjsko dobo (upad zmogljivosti s časom), praznjenje baterije v času neuporabe ter izmerili hitrost in učinkovitost polnilnika.

Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo navodila (razumljivost, jasnost za začetnike, poenostavljena različica), rokovanje (uravnoteženost, vibracije), rokovanje z vpenjalno glavo, uporabo (stikala, nastavitve, dodatni ročaj), baterijo (teža, velikost, menjava), polnilnik (velikost, menjava, kazalniki), hrup in celoten vtis.

Kakovost konstrukcije (10 odstotkov skupne ocene)
Pri tem merilu smo ocenjevali kakovost uporabljenih materialov, odpornost ohišja proti padcu, možnost popravljanja stroja in najpomembnejšo – vzdržljivost. Za ta preizkus smo stroj vpeli v laboratorijski preizkuševalnik in izvajali nadzirano obremenitev glave vrtalnega stroja v predpisanih ciklih. En cikel vključuje vrtanje v les in kovino ter dve vijačenji v les, ob predpisanih vmesnih časih prostega teka in počitka. Obseg preizkusa je trajal 33 ur pod obremenitvijo, prosti tek in počitek se nista upoštevala. Ocenili smo število dokončanih ciklov ter stanje in uporabnost stroja po preizkusu. Preizkus udarnega vrtanja smo izvedli po enakem postopku s ciklom dveh vrtanj v beton in dveh v granit, obremenitev pa je trajala štiri ure in pol.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več