Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pohištvo in oprema

V prvih letih po ukinitvi klasičnih žarnic so potrošniki s težavo iskali ustrezna nadomestila. Razočaranje nad različnimi vrstami varčnih sijalk s številnimi pomanjkljivostmi je šlo tako daleč, da se je pri nas vzpostavil celo "črni" uvoz klasičnih žarnic iz neevropskih držav. Danes dvomov ni več. LED-sijalke so edina izbira in nikakor ne slaba. Sodobni modeli najmanj dosegajo kakovost svetlobe klasičnih žarnic, močno pa jih presegajo pri varčnosti in odpirajo tudi nove načine uporabe.

Pred nakupom nadomestnih LED-sijalk pa je priporočljivo vedeti, kaj nas čaka na policah trgovin. Drugačna tehnologija je s seboj prinesla nova poimenovanja in tehnične izraze, ki jih bomo poskušali čim bolj nazorno razložiti. Začnimo torej od začetka.

Tehnologija
V grobem tehnologije električnih svetil za domačo uporabo delimo na klasične žarnice z žarilno nitko, fluorescentne varčne sijalke z žarilnim plinom in najnovejše LED-sijalke.

led sijalke zagotovo ampak kaksne klasicneKlasičnih žarnic z žarilno nitko skorajda ni več, v Evropi so prepovedane, čeprav se včasih kakšna še pojavi na policah trgovin. Ker so zelo potratne – le pet odstotkov električne energije spremenijo v svetlobo, preostalo pa v toploto – in imajo zelo kratko življenjsko dobo, svetujemo, da jih popolnoma črtamo z nakupovalnega seznama.

led sijalke zagotovo ampak kaksne halogenkeNa policah bomo vse težje našli tudi izboljšano klasično žarnico z nazivom "halogenska", pri kateri je žarilna nitka obdana s posebnim plinom, ki poveča izkoristek in podaljša življenjsko dobo. Halogenska žarnica izboljša zmogljivost klasične žarnice le za 30 odstotkov, kar ni posebno veliko. Če se poigramo z matematiko: 30 odstotkov od pet pomeni, da izboljšana žarnica v svetlobo spremeni le 6,5 odstotka energije, kar seveda ni ravno izjemen napredek. Tudi te žarnice pri nakupu preskočimo.

led sijalke zagotovo ampak kaksne flourescentneFluorescentne sijalke z žlahtnim plinom poznamo pod imenom "neonke", obstajajo že celo stoletje in najpogosteje osvetljujejo večje prostore (delavnice, hale in predavalnice) v obliki ravne cevi. Njihov izkoristek je opazno večji, okrog 25 odstotkov energije se pretvori v vidno svetlobo, zato so jih pomanjšali in preoblikovali v obliko, podobno klasični žarnici. Nastala je "varčna" fluorescentna sijalka, ki jo včasih prepoznamo po umetelno zaviti cevi na klasičnem grlu žarnice, včasih pa tudi ne, če je vse skupaj skrito za mlečnim steklom. Žal imajo "varčne" sijalke precej pomanjkljivosti. Zelo dolgo se ogrevajo, tudi do dve minuti, preden dosežejo polno svetilnost, občutljive so na zunanjo temperaturo in v mrazu ne oddajajo enake količine svetlobe, vidno se starajo in z leti svetijo tudi za tretjino manj, ne nazadnje pa njihova svetloba ni najbolj prijetna. Fluorescentno svetilo oddaja drugačen barvni spekter kot naše najbolj referenčno svetilo – sonce. Človeško oko se je razvilo pod vplivom sonca in človek se najbolj udobno počuti v prostoru, ki je osvetljen z enakim razmerjem posameznih barv. Za povrhu "varčne" sijalke vsebujejo majhno količino živega srebra in spadajo med nevarne odpadke, zato nakup novih "varčnih" fluorescentnih sijalk odsvetujemo. Če imamo doma še stare zaloge teh sijalk, priporočamo, da jih porabimo v svetlobno manj zahtevnih prostorih (klet, garaža), nato pa skrbno odložimo v namenske zbiralnike za nevarne odpadke, ki so nameščeni pri lokalnem komunalnem podjetju in v trgovinah s tehnično opremo. Tudi za cevne fluorescentne sijalke obstajajo nadomestne LED-cevi, pogosto pa je za ta tehnična svetila cenejše, če jih v celoti zamenjamo z novimi LED-svetili.

led sijalke zagotovo ampak kaksne led-tehnologijaV izboru nam tako ostane le še najnovejša LED-tehnologija, pri kateri svetlobo oddajajo posebni materiali, vzbujeni z električnim tokom. LED-tehnologija je drugačna in vir svetlobe potrebuje precej manj prostora, kar je sprožilo velike spremembe pri oblikovanju in proizvodnji vseh vrst svetil. Sodobne LED-svetilke imajo vir svetlobe trajno vgrajen, zato jo bomo po koncu življenjske dobe v celoti zamenjali. Za obstoječe svetilke izdelujejo nadomestne LED-sijalke, ki po obliki in tehničnih prametrih učinkovito nadomeščajo klasične žarnice. LED je danes prava izbira, le pozorni moramo biti na nekaj podrobnosti.

Grlo in oblika
Pred nakupom nadomestne sijalke moramo vedeti, kakšno grlo ima naša svetilka. Izbira standardnega grla E14, E27 ali GU10 ter GU4 seveda ne bo povzročala težav, bolj pozorni moramo biti na obliko in velikost same sijalke. LED-sijalke so na voljo tudi v bolj nenavadnih, svečastih, retro in drugih oblikah, ki so lahko prevelike za našo svetilko. Najboljša praksa je, da pregorelo žarnico vzamete s seboj v trgovino za vzorec, samo svetilko pa slikajte s telefonom, da bo lahko prodajalec svetoval na podlagi uporabnih podatkov.

led sijalke zagotovo ampak kaksne 3

Moč sijalke
Ta parameter potrošnikom povzroča največ težav. Pri klasični žarnici je bila moč svetlobe označena v vatih. Oznaka je dokaj nerodna, saj fizikalno podatek ni povezan z dejansko količino svetlobe in zgolj podaja količino električne energije, ki jo je taka žarnica porabila. Bolj učinkovita 60 W žarnica lahko odda več svetlobe, kar iz podatka ni razvidno. Količina svetlobe se pravilno meri v lumnih, zato so ob zamenjavi tehnologije vse sijalke začeli označevati le z novo enoto. To je povzročilo precej slabe volje, saj pretvorba ni povsem preprosta (60 W je nekje med 800 in 900 lumni) in nove enote uporabniki niso mogli primerjati. Na srečo so danes oznake spet bolj razumljive, čeprav ne matematično korektne. Napis "6 W = 60 W/806 lumnov" tako pomeni, da LED-sijalka porabi 6 W elektrike, proizvaja 806 lumnov svetlobe, kar približno ustreza svetilnosti klasične žarnice moči 60 W.

Kot svetlobe
Ko je bila LED-tehnologija še na začetku razvoja, je bila vir svetlobe majhna točka na hladilnem telesu, ki je oddajala svetlobo v kotu 120 stopinj. Pri izdelavi nadomestnih sijalk se je zato pojavila težava, ker nadomestna sijalka ni oddajala svetlobe na vse strani (približno 300 kotnih stopinj), kar je spremenilo učinkovitost svetila. Težavo so reševali s kreativnim razporedom svetlobnih točk ali pa z razpršilnimi lečami nad močnim virom. Boljša rešitev se je pojavila v zadnjih letih z izumom tako imenovanih "retro" sijalk, ki imajo majhne svetilne diode v zaporedni vrsti nameščene na tanko vlakno, ta vlakna pa so po notranjosti sijalke nameščena v obliki, ki spominja na žarilne nitke v prvih žarnicah. Svetloba se zdaj širi enako, kot se je pri klasični žarnici, odebeljenega plastičnega vratu žarnice ni več. LED-sijalke so zdaj tudi na pogled enake klasičnim predhodnicam. Meritve kažejo, da je zadnja izboljšava tudi zelo učinkovita, zato se sijalke z LED-vlakni (proizvajalci navajajo angleški izraz "filament") izdelujejo tudi že v mlečni izvedbi. Če je na voljo v ustrezni velikosti in moči, vsekakor priporočamo izbor take LED-sijalke.

klasična žarnica približno 300˚ fluoroscentna sijalka približno 260˚ LED sijalka približno 120˚ sijalke z LED-vlakni približno 260˚
led sijalke zagotovo ampak kaksne klasicna300 led sijalke zagotovo ampak kaksne flourescentna260 led sijalke zagotovo ampak kaksne led120 led sijalke zagotovo ampak kaksne led260

Barvna temperatura
Z barvno temperaturo, ki se meri v Kelvinih (K), označujemo razmerje toplih in hladnih barvnih tonov, ki jih svetilo oddaja. Tudi sonce čez dan in z vremenom spreminja svojo barvno temperaturo oziroma se ta spreminja zaradi vpadnega kota, sestave in debeline plasti ozračja, skozi katere sončni žarek prispe do nas. LED-sijalka se s temperaturo 2700 K zelo približa klasični žarnici in je najbolj primerna za večerno osvetlitev bivalnih prostorov, hladnejši toni 4000 K ali več pa so bolj primerni za delovne površine in dodatno osvetlitev čez dan.

CRI (Color Rendering Index)
Indeks barvne vernosti opisuje sposobnost svetila, da prikaže barve čim bolj verno, torej »naravno«. Dnevna svetloba je sestavljena iz vseh barv v določenem razmerju, kateremu so prilagojene naše oči. Sonce z indeksom CRI 100 je referenčni model, preostali viri svetlobe se tej vrednosti poskušajo približati. Sodobne LED-sijalke brez težav dosegajo vrednosti več kot 80. Za domačo uporabo velja pravilo – več je bolje, CRI nad 95 pa priporočamo pri osvetljevanju umetniških del in podobnih zahtevnih pogojih. Močan razvoj svetil je v zadnjem času povzročil velik napredek tudi pri meritvah svetlobe, kjer ugotavljajo, da uporabljane metodologije niso več dovolj natančne. Za izmero barvne vernosti se zato postavlja nova metodologija TM 30–15, ki uvaja 99 merilnih točk, kar precej presega pri CRI določenih 8 oziroma 15 (CRI Extended) meritev.

Zatemnjevanje
Tudi nadomestne LED-sijalke je mogoče zatemnjevati, potrebujemo le sijalke, ki to omogočajo, in ustrezno zatemnjevalno elektroniko, ki podpira LED-sijalke. Priporočamo pogovor s strokovnjakom v trgovini, saj bomo morali verjetno zamenjati obstoječe zatemnjevalno stikalo. Uporabo LED-sijalke s starimi zatemnilniki odsvetujemo, čeprav bo mogoče na pogled vse delovalo. Sodobna elektronska vezja so občutljive naprave in zelo verjetno bomo močno skrajšali življenjsko dobo drage sijalke. LED-tehnologija ponuja tudi možnost, da zatemnjujemo celo svetila, za katera nimamo izvedenega zatemnjevanja. Uporabimo LED- sijalko, ki ob vsakem vklopu spremeni jakost sijanja – prvi vklop 100 odstotkov, drugi 40 in tretji 10 odstotkov svetlobne moči. S četrtim vklopom sijalka spet zasije v polni moči. Elektronika v LED-sijalkah omogoča res zanimive rešitve.

Dodatne možnosti
Še bolj napredne rešitve omogočajo "pametne" LED-sijalke. Te se prek domačega omrežja Wi-Fi povežejo z vašim pametnim telefonom in omogočajo aktivno upravljanje. Z aplikacijo lahko spreminjamo jakost, barvno temperaturo ali celo barvo svetlobe. V dnevni sobi lahko z obstoječimi svetili pričaramo romantično večerno vzdušje ali svetel prostor za zabavo.

Če telefona nočemo uporabljati, ponujajo proizvajalci samostojne vmesnike, ki jih vtaknemo v prosto električno vtičnico in omogočajo upravljanje. Tovrstne pametne sijalke ponujajo vsi večji proizvajalci, so pa precej dražje, od nekaj deset evrov, v paketih s pametnimi upravljalniki pa tudi stotaka ali več. S svetlobo se res lahko začnemo igrati.

Omejitve
Pri uporabi LED-sijalk je edino priporočilo, da v istem svetilu ne uporabljamo hkrati LED-sijalk in sijalk ali žarnic drugega tipa. Poleg neenakomerne svetlobe se lahko sijalke med seboj motijo in predčasno odpovejo. Pa še en nasvet iz prakse – če imamo v prostoru več enakih luči oziroma v svetilki več žarnic (lestenec), kupimo vse nadomestne LED-sijalke hkrati. Specifikacije in s tem lastnosti svetlobe se spreminjajo z vsako generacijo produktov, zato bomo čez nekaj mesecev zelo težko dobili popolnoma enake sijalke, ki bodo oddajale enako svetlobo.

Za konec
Nadomestne LED-sijalke so prava izbira. Najboljše med njimi so sijalke z "retro" vlakni, s čim višjo vrednostjo indeksa barvne svetlobe in seveda z ustreznim grlom in močjo. Priznani proizvajalci so običajno za odtenek dražji od nizkocenovnih konkurentov, ki se hitro pojavljajo in še hitreje izginjajo. Upoštevati moramo, da za LED-sijalke velja garancija dve leti (kot za vsak tehnični izdelek), ki jo lažje uveljavljamo, če je proizvajalec takrat še na trgu. Življenjska doba nadomestne LED-sijalke presega 10 let, torej se splača izbrati malce dražji izdelek (in shraniti račun!). Lahko pa cenejšo ponudbo poiščemo v spletnih prodajalnah, a je ta zaradi velike količine modelov in hitrega menjavanja generacij sijalk manj zanesljiva.

Avtor: Črt Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več