Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pohištvo in oprema
Pohištvo in oprema
02. julij 2018

"Kupila sem usnjeno posteljo, tako sem vsaj mislila, dokler ni prišlo do poškodbe. Mojster za usnje je popravilo zavrnil, češ da postelja ni iz usnja, ampak je na tekstilni podlagi zgolj plast materiala, ki je videti kot usnje. V trgovini, kjer sem posteljo kupila (z zagotovilom, da je usnjena), so mojo reklamacijo zavrnili z razlago, da gre za "split usnje", ki se po vseh kategorijah klasificira kot naravno usnje. Na Natuzzijevi spletni strani sem našla pojasnilo, da pri izdelavi oblazinjenega pohištva uporabljajo ‚"split usnje", ki nastane z deljenjem debelejšega usnja na dve plasti. Razumem, da tak material velja za usnje, a v mojem primeru je pod plastjo tega usnja tudi plast tekstila. Ali lahko tudi tak "kombiniran" material deklarirajo kot usnje?"

Odgovor na vaše vprašanje glede označevanja usnja smo poiskali pri strokovnjaku za usnje, ki pojasnjuje: "Usnje je živalska koža, ki je strojena, da postane odporna proti razkroju. Dlake ali volna so lahko odstranjene ali ne. Kot usnje deklariramo tudi živalsko kožo, ki jo pred strojenjem ali po njem cepimo ali razdelimo na vzdolžne plasti. Če je površina usnja na kateri koli način prekrita z dodelavnimi nanosi ali če je nanjo nalepljena folija, se lahko označuje kot usnje, vendar le v primeru, da površinski sloji ne presegajo debeline 0,15 mm. Za izraz "split" v usnjarstvu uporabljamo izraz cepljenec. To je usnje, ki je predebelo za izdelavo oblazinjenega pohištva, zato ga po debelini razpolovijo (ang. split) na dve tanjši koži. Ker imajo cepljenci pogosto slabše fizikalne lastnosti kot necepljena usnja, jih v procesu dodelave izboljšujejo z nalepljenjem določenih materialov (ojačal) na mesno (spodnjo) stran usnja. Podloge ali ojačala so iz različnih materialov (zmleto usnje, umetne mase, tudi iz tekstila) in različnih debelin – odvisno od kakovosti usnja in od tega, kako močno želimo ojačati usnje. Tako dodelano usnje se ob upoštevanju debelinske omejitve deklarira kot usnje. Če pa strojeno kožo mehansko in/ali kemično razgradimo na vlaknate delce, koščke ali prah in iz njih s pomočjo vezivnega sredstva ali brez ponovno izdelamo ravne ali drugače oblikovane izdelke, takih izdelkov ne štejemo za usnje."

Material za vašo posteljo je torej pravilno označen kot usnje, a le, če podloga iz tekstila ne presega debelinske omejitve 0,15 mm. Je pa zanimivo, da je v predpisih, ki veljajo za EGS (Evropska gospodarska skupnost), zapisano, koliko je lahko nanosa na licu usnja (to je na zgornji strani, ki jo vidimo), da usnje še spada pod "usnje", nikjer pa ni opredeljeno, koliko je lahko dodanega materiala na spodnji (mesni) strani. Ne vemo, kako je s tem pri pohištvu, pri obutvi pa so spodnji nanosi lahko zelo tanki (največkrat vmesna podloga iz tekstila) ali zelo debeli (trda kapica ali opetnik iz mletega usnja ali plastičnih mas), pa to nič ne vpliva na definicijo usnja na zgornjem delu – usnje še vedno spada pod "usnje".

Domnevamo, da je proizvajalec izkoristil zadnjo možnost – da je torej na spodnjo (mesno) stran poceni usnja nalepil kak drug material. Manj verjetno je izkoristil besedno igro in uporabil izraz "usnje" za umetno usnje, kar stranka razume kot naravno usnje. Tehnika umetnega usnja je šla z razvojem tako naprej, da je na videz že zelo težko ločiti naravno in dobro umetno usnje.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA