Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pohištvo in oprema
Pohištvo in oprema
15. september 2020

Pametni termostati v sistemih hlajenja, ogrevanja in prezračevanja si počasi, a vztrajno utirajo pot v naše domove, saj ponujajo številne funkcije, ki zagotavljajo lažje in udobnejše upravljanje naštetih sistemov, boljši nadzor nad porabljeno energijo in s tem njeno učinkovitejšo rabo.

Tudi največji nasprotniki sodobne tehnologije verjetno vsaj občasno zavidajo tistim, ki že na poti z morja prek pametnega telefona nastavijo večjo moč delovanja prezračevalnega sistema, na poti s smučanja pa zaženejo ogrevalni sistem in nastavijo ustrezno temperaturo v posameznih prostorih. A to so najbolj `osnovne´ funkcije pametnih termostatov. Bolj izpopolnjeni prikazujejo še porabo energije omenjenih sistemov, beležijo navade uporabnikov, si jih zapomnijo in nato na podlagi zbranih podatkov prilagajajo svoje delovanje.

Na voljo so različni modeli in vsak deluje na nekoliko drugačen način. Kaj izbrati? Odvisno od tega, kaj od pametnega termostata pričakujemo. Pri tem velja razmisliti, ali bomo znali izkoristiti vse prednosti najbolj izpopolnjenih modelov. Kdor se težko znajde že med najbolj preprostimi aplikacijami na mobilnem telefonu, bo imel najverjetneje precejšnje težave z upravljanjem nastavitev pametnega termostata. Ne gre pozabiti, da so bile vse pametne naprave, tudi termostati, razvite, da bi nam življenje olajšale in naredile bolj udobno, ne pa ga zapletle.

Ali se splača? 
Odgovor je: da. S prilagajanjem porabe energije trenutnim potrebam, čemur so pametni termostati v osnovi tudi namenjeni, lahko zmanjšamo stroške za porabljeno energijo. Koliko bomo prihranili, je odvisno od več dejavnikov, v prvi vrsti od ogrevalnega sistema in toplotnoizolativnega ovoja hiše oziroma stanovanja, pa tudi od tega, za `kako pameten´ pametni termostat smo se odločili in v kolikšni meri izkoriščamo različne funkcije, ki jih ponuja. Proizvajalci zatrjujejo, da se stroški za ogrevanje v enem letu uporabe pametnega termostata zmanjšajo tudi za več kot 30 odstotkov. Sliši se lepo, a ni nujno res. Njihove ocene namreč temeljijo na domnevi, da smo pred začetkom uporabe pametnega termostata v stanovanju ves dan vzdrževali enako temperaturo. Če smo že prej izklapljali ogrevanje, ko nas ni bilo doma, oziroma smo na stenskem termostatu znižali temperaturo za dve ali tri stopinje Celzija, prihranki zagotovo ne bodo tako veliki. Zagotovo pa bo večje udobje.

Vsi tisti, ki jim ni vseeno, koliko energije porabijo za ogrevanje in koliko jih to stane, so svoje bivalne navade vsaj deloma že spremenili, z uporabo pametnega termostata pa bodo v svoje življenje brez težav vnesli še nekaj sprememb. Pametni telefon je vedno pri roki, na kavču v dnevni sobi ali kje na poti.

Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which? so aprila letos pod drobnogled vzeli devet modelov, v zadnjih petih letih pa skupaj 20 modelov pametnih termostatov. Pri nas smo našli le dva, objavljamo pa še rezultate treh najbolje ocenjenih, ki jih je mogoče kupiti prek angleškega ali nemškega Amazona.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA