Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje
Kuhanje, pečenje, hlajenje
16. november 2022

Testirali smo kuhinjske robote. Kako dobro zmešajo sestavine za pecivo? Kako se obnesejo pri gnetenju testa za kruh? Ali ravno prav stepejo smetano? Preverite rezultate neodvisnega potrošniškega testa v našem primerjalniku.

Kuhinjski robot je izdelek, ki ga ne pogrešaš do trenutka, ko ga prvič uporabiš, pravijo tisti, ki radi in veliko pečejo. Delo, pa naj gre za stepanje beljakov, smetane, mešanje sestavin za pecivo, gnetenje testa za kruh, sekljanje mesa, sočenje zelenjave in sadja ali drobljenje ledu, namreč opravijo veliko bolje in hitreje kot klasični mešalniki ali multipraktiki.

Stepanje, mešanje in gnetenje so osnovne funkcije, z različnimi dodatki in nastavki (nekateri so že priloženi, druge je mogoče dokupiti), pa se nabor opravil, ki jih lahko opravi ta gospodinjski pomočnik, občutno poveča.


Vse modele smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v akreditiranem laboratoriju.

Izračun ocene

  • Učinkovitost: 60%
  • Priročnost: 25%
  • Kakovost izdelave: 5%
  • Varčnost: 5%
  • Glasnost: 5%
  • Skupaj: 100%

Učinkovitost (60 odstotkov skupne ocene)

Vse modele preizkusimo na enak način: stepemo beljake in smetano, pripravimo maso za biskvit, za palačinke, vmešamo majonezo in vgnetemo kvašeno testo. Pri izbiri nastavitev upoštevamo navodila proizvajalca. Druge funkcije preizkusimo le, če so nastavki priloženi. Uporabimo iste recepte in obdelujemo enake količine. Pri izdelavi kvašenega testa, ki je najzahtevnejše in najbolj obremenjuje aparat, v posodo vedno nasujemo največjo količino moke (skupaj z dodatki), ki jo glede na podatke v navodilih aparat še zmore obdelati.

Ocenjujemo tako čas, ki je potreben za našteta opravila, kot rezultat opravljenega dela. Pri stepanju so to čvrstost in obstojnost ter doseženi volumen snega in smetane, pri mešanju in gnetenju testa enakomernost, struktura in rahlost testa, nato pa tudi spečenega končnega izdelka (biskvit, kruh, palačinke).

Priročnost (25 odstotkov skupne ocene)

Preverimo navodila in ocenimo njihovo preglednost, razumljivost in celovitost. Priročnost uporabe aparata ločeno ocenijo trije strokovnjaki, po natančno predpisanem postopku. Med drugim ocenijo zahtevnost uporabe, zahtevnost menjave nastavkov, čiščenja samega aparata in priloženih nastavkov oziroma dodatkov.

Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)

Ocenimo kakovost konstrukcije, uporabljenih materialov in natančnost izdelave.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Izmerimo glasnost delovanja kuhinjskega robota v dB(A), in sicer na razdalji pol metra od aparata.

Varčnost (5 odstotkov skupne ocene)

Izmerimo porabo energije med delovanjem aparata in v stanju pripravljenosti.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več