Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje
Kuhanje, pečenje, hlajenje
04. januar 2023

Primerjalnik pečic smo dopolnili z modeli, testiranimi v minulem letu. Na vrhu seznama pečic na slovenskem trgu ni sprememb, saj so se novi modeli uvrščali nižje. To pomeni, da je najboljša izbira med starejšimi izdelki, ki so še na voljo v trgovinah. Proizvajalci jih na srečo ne menjajo zelo hitro, ker je razvoj uporabnih novosti bolj počasen.

Svetujemo, da si pred nakupom nove pečice ogledate naš primerjalnik. Dobro ocenjeni modeli bodo prihranili veliko nevšečnosti, pri tem pa dobra ocena ni nujno povezana z visoko ceno. Te so se res dvignile pri vseh modelih, kar se danes žal dogaja pri vseh aparatih, a nakupna cena je še vedno najbolj odvisna od nabora dodatnih funkcij. Če bomo pri tem skromni, tudi izbrani model ne bo tako drag.

Vse pečice smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.
Kjer ni posebej omenjeno, se meritev izvaja za programa konvekcijsko ogrevanje in vroč zrak.

Izračun skupne ocene

Zmogljivost: 50%
Varčnost: 20%
Priročnost: 20%
Glasnost: 5%
Varnost: 5%
Skupaj: 100%

Zmogljivost (50 odstotkov skupne ocene)

Pri zasnovi testiranja smo upoštevali standard EN 60350, z dodatnimi preizkusi in poostrenimi merili.

Čas segrevanja

Merimo čas, v katerem se prazna pečica segreje do 175 °C z vročim zrakom in do 200 °C s konvekcijskim ogrevanjem. Če so na voljo programi za hitro segrevanje ali predgretje, ti nadomestijo meritev z vročim zrakom.

Odstopanje od nastavljene temperature

Pri 80 °C, 150 °C in 200 °C na več točkah izmerimo, za koliko izmerjena temperatura odstopa od nastavljene.

Stabilnost temperature

Pečico v prejšnjih temperaturnih območjih zvezno merimo 30 minut in beležimo nihanje temperature.

Preizkus pečenja

Pečemo po standardiziranih receptih z ustreznimi programi in ocenjujemo: male tortice (vroč zrak, razporeditev toplote), biskvit (en nivo s konvekcijskim ogrevanjem, dva nivoja z vročim zrakom), toast (žar), pečenje celega piščanca (žar z vročim zrakom), španske vetrce (nizkotemperaturno konvekcijsko ogrevanje in vroč zrak), zelenjavo, file lososa, jajčno kremo in kruh (parno pečenje, če jo ima).

Varčnost (20 odstotkov skupne ocene)

Pri vseh preizkusih merimo porabo energije. Porabo v mirovanju in v stanju čakanja na programirano pečenje merimo po IEC 62301 in IEC 60350. Izmerimo tudi porabo med programom čiščenja, če ga pečica ima.

Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)

Trije uporabniki neodvisno ocenijo navodila, preprostost programiranja, uporabo dodatnih funkcij in zvočnih opozoril, vstavljanje in jemanje posode iz pečice, preglednost skozi steklena vrata, preprostost čiščenja pečice in opreme ter uporabo pametne aplikacije.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Glasnost ocenjujemo v najbolj hrupni fazi delovanja – pri pečenju z vročim zrakom in med ohlajanjem (ventilator).

Varnost (5 odstotkov skupne ocene)

Električna varnost se preizkusi po EN 60335-2-6, mehanska varnost pa z obremenitvijo pekača s 14–15 kg, pri tem upogibi na elementih ne smejo biti vidni.

Termična varnost se preverja po EN 13732-1, po 30-minutnem segrevanju na najvišji temperaturi (piroliza ali žar), na več zunanjih točkah vrat, gumbov in ročaja.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,60 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več