Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Dober opekač odlikuje enakomerna porjavelost. Če si radi pogosto privoščite zlatorumeno hrustljavo popečen kruh oziroma toast, potrebujete dober namizni opekač. Kaj lahko pričakujemo od sodobnega opekača, smo ugotavljali na tokratnem testu. Na testu opekači med 30 in 300€, dva sta se izkazala zelo dobro.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Bosch TAT 3A 011
Bosch TAT 6A 001
Cuisinart CPT160E
DeLonghi CTO 2103
Gorenje T1000E
Kitchen Aid 5KMT2204
Kitchen Aid 5KMT221
Philips HD 2586
Philips HD2628
Russell Hobbs 18625-56
Tefal TT 130130

               

Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, smo tudi opekače kruha kupili v trgovinah običajni potrošniki. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve).

Kako smo testirali
Zmogljivost (60 odstotkov skupne ocene)
Pri vseh preizkusih smo uporabili pravokoten srednje debel bel namenski kruh za toast. Polovico vzorcev smo zamrznili na –18 °C. Pred začetkom testiranja smo s poskušanjem določili optimalno nastavitev aparata. Vsak preizkusni cikel smo začeli na ohlajenem aparatu, spekli smo tri zaporedne peke rezin, z enominutnim vmesnim ohlajevanjem. Vsako popečeno rezino smo natančno pregledali in porjavelost obeh strani ocenili glede na vzorčno lestvico. V končni oceni smo upoštevali tudi negativne točke, ki smo jih podelili, če smo zaznali razlike pri stopnji opečenosti med posameznimi pekami ali med različnimi režami. Preizkus smo izvedli s svežim in zamrznjenim kruhom.

Priročnost (35 odstotkov skupne ocene)
Ocenjevali smo posamezne vidike uporabe. Razumljivost in uporabnost navodil, preprostost vstavljanja kruha, nastavitve porjavelosti, prekinjanje pečenja, izvlačenje vročega kruha in uporabo predala za drobtine. Posebej smo ocenili še preprostost celovitega čiščenja in vsakodnevnega vzdrževanja čistega ohišja, torej občutljivost na prstne odtise in podobne madeže zaradi uporabe.

Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo kakovost uporabljenih materialov in trdnost konstrukcije.

Varnost (0 odstotkov skupne ocene)
Pri preizkusu varnosti so vsi aparati podvrženi standardnim preizkusom za varnost električnih aparatov, dodatno smo pregledali vse točke, ki bi med delovanjem lahko povzročile poškodbo oziroma opekline (ročaji, kontrolni gumbi, zunanji deli ohišja). Ocena varnosti v deležu skupne ocene ni upoštevana, v primeru slabih rezultatov pa bi močno znižala končno oceno.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več