Vse pečice smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.
Kako smo testirali
Pred testiranjem vsaki pečici izmerimo morebitno puščanje mikrovalov med delovanjem, skladno s standardom EN 60335-2-25, neustrezne modele izločimo in obvestimo proizvajalca.
Zmogljivost (55 odstotkov skupne ocene)
Posamezna opravila testiramo na tri načine: z ustrezno avtomatiko (če jo model ima), z ročnimi nastavitvami po navodilih proizvajalca in z ročnimi nastavitvami po izkušnjah laboratorija. Tretji način uporabimo le, če oba prva ne dosežeta ustreznih rezultatov. Rezultat izmerimo na več predpisanih točkah in zabeležimo potreben čas, porabo energije, sočnost, enakomernost, hrustljavost in celoten vtis pripravljenega vzorca.
Odmrzovanje: Preizkus poteka skladno z EN60705. Pol kilograma mletega mesa zamrznemo na minus 20 °C v kvader 20 x 10 x 2,5 cm. Po odmrzovanju meso 5 minut počiva, preden ga ocenimo.
Pogrevanje pripravljenega obroka: Vzorčni krožnik s 190 g beljakovinskega nadomestka in z 250 g pire krompirja ohladimo na 6 °C. Segrevamo samo z mikrovalovi, z avtomatskim programom ali skladno z navodili proizvajalca. Preizkus ponovimo dvakrat, pogojno trikrat, če rezultati pri prvih dveh preveč odstopajo.
Odmrzovanje in kuhanje: Zamrznjeno lazanjo najprej odmrznemo in potem spečemo. Postopek je končan, ko notranjost doseže 68 °C.
Žar (peka toasta): Toast belega kruha razporedimo po celotni površini. Skladno z navodili proizvajalca toast zapečemo in ocenimo pokritost ter enakomernost porjavele površine.
Žar (peka piščanca): Poskus opravimo pri pečicah z žarom in kombiniranih pečicah. Spečemo 1200 g težkega piščanca in izmerimo temperaturo na 14 predpisanih točkah.
Pica: Kos zamrznjene pice spečemo na tri načine. Ocenimo še barvo zgornje strani in videz spodnje.
Vroč zrak – pečenje manjšega peciva: Vzorec je pripravljen skladno z IEC60350, v silikonskem modelu.
Preprostost uporabe (40 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo preglednost, razumljivost in obsežnost navodil; odpiranje in zapiranje vrat; vstavljanje posode; opremljenost z dodatnimi funkcijami; nastavljanje in programiranje; preglednost in razumljivost obvestil ter opozoril na kontrolni plošči; preprostost čiščenja notranjosti in zunanjosti; hrup med delovanjem.
Poraba energije (5 odstotkov skupne ocene)
V pečico postavimo 1 liter vode in jo segrevamo skladno z EN60705. Meri se poraba električne energije in čas segrevanja, poraba v stanju pripravljenosti, pri kombiniranih pečicah pa poraba pri segrevanju s toplim zrakom.