Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje
Kuhanje, pečenje, hlajenje
13. januar 2020

Mikrovalovna pečica je v sodobni kuhinji skoraj nepogrešljiva. Glede na pogostost uporabe je na drugem mestu med aparati za toplotno obdelavo hrane, takoj za kuhalno ploščo in precej pred kuhinjsko pečico.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

c

Ali uporaba mikrovalovne pečice pokvari hrano? Kaj vpliva na ceno mikrovalovnih pečic? Zakaj potrebujemo mikrovalovno, če že imamo klasično pečico? To je nekaj tipičnih vprašanj, ki si jih zastavljajo potrošniki, zato smo ob rezultatih tokratnega testa nekaj več besed namenili tudi razlagi nekaterih pomembnih dejstev o mikrovalovnih pečicah.

Preizkusili smo vse tri vrste pečic: enostavne, z žarom in kombinirane. Objavljamo rezultate zadnjega testiranja pečic v širokem cenovnem razponu – od približno 60 pa do 740 €. Na voljo so rezultati za 327 pečic, 28 jih lahko kupite pri nas. Razlike v ceni so velike, kaj pa v kakovosti? Preverite!

Vse pečice smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali
Pred testiranjem vsaki pečici izmerimo morebitno puščanje mikrovalov med delovanjem, skladno s standardom EN 60335-2-25, neustrezne modele izločimo in obvestimo proizvajalca.

Zmogljivost (55 odstotkov skupne ocene)
Posamezna opravila testiramo na tri načine: z ustrezno avtomatiko (če jo model ima), z ročnimi nastavitvami po navodilih proizvajalca in z ročnimi nastavitvami po izkušnjah laboratorija. Tretji način uporabimo le, če oba prva ne dosežeta ustreznih rezultatov. Rezultat izmerimo na več predpisanih točkah in zabeležimo potreben čas, porabo energije, sočnost, enakomernost, hrustljavost in celoten vtis pripravljenega vzorca.

Odmrzovanje: Preizkus poteka skladno z EN60705. Pol kilograma mletega mesa zamrznemo na minus 20 °C v kvader 20 x 10 x 2,5 cm. Po odmrzovanju meso 5 minut počiva, preden ga ocenimo.

Pogrevanje pripravljenega obroka: Vzorčni krožnik s 190 g beljakovinskega nadomestka in z 250 g pire krompirja ohladimo na 6 °C. Segrevamo samo z mikrovalovi, z avtomatskim programom ali skladno z navodili proizvajalca. Preizkus ponovimo dvakrat, pogojno trikrat, če rezultati pri prvih dveh preveč odstopajo.

Odmrzovanje in kuhanje: Zamrznjeno lazanjo najprej odmrznemo in potem spečemo. Postopek je končan, ko notranjost doseže 68 °C.

Žar (peka toasta): Toast belega kruha razporedimo po celotni površini. Skladno z navodili proizvajalca toast zapečemo in ocenimo pokritost ter enakomernost porjavele površine.

Žar (peka piščanca): Poskus opravimo pri pečicah z žarom in kombiniranih pečicah. Spečemo 1200 g težkega piščanca in izmerimo temperaturo na 14 predpisanih točkah.

Pica: Kos zamrznjene pice spečemo na tri načine. Ocenimo še barvo zgornje strani in videz spodnje.

Vroč zrak – pečenje manjšega peciva: Vzorec je pripravljen skladno z IEC60350, v silikonskem modelu.

Preprostost uporabe (40 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo preglednost, razumljivost in obsežnost navodil; odpiranje in zapiranje vrat; vstavljanje posode; opremljenost z dodatnimi funkcijami; nastavljanje in programiranje; preglednost in razumljivost obvestil ter opozoril na kontrolni plošči; preprostost čiščenja notranjosti in zunanjosti; hrup med delovanjem.

Poraba energije (5 odstotkov skupne ocene)
V pečico postavimo 1 liter vode in jo segrevamo skladno z EN60705. Meri se poraba električne energije in čas segrevanja, poraba v stanju pripravljenosti, pri kombiniranih pečicah pa poraba pri segrevanju s toplim zrakom.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več