Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Vse o razlikah med posameznimi vrstami kuhališč in dodatnih funkcijah. Jih poznate?

Kuhanje s plinom

Poznamo več izvedb:

 • Klasični gorilci na površinah iz nerjavne pločevine ali emajlirane kovine
 • Plinski gorilci na steklokeramični plošči
 • Plinski gorilci pod steklokeramično ploščo

 

Kuhanje z elektriko

Najbolj tipične izvedbe:

 • Klasične (normalne) in hitrokuhalne plošče na površinah iz nerjavne pločevine ali emajlirane kovine
 • Steklokeramična plošča s sevalnimi greli (po vklopu zažarijo)
 • Steklokeramična plošča z indukcijskimi greli (hladno kuhališče)

Splošne značilnosti kuhališč

Poraba energije in hitrost kuhanja
Kuhanje s plinom ob uporabi primernega gorilca in ustrezne posode velja za zelo hitro in učinkovito. Značilno za kuhanje s plinom je, da tako rekoč ni izgube toplote, če plamen ne uhaja mimo posode. Slaba stran plina pa je nekontrolirana regulacija toplote.

Med električnimi kuhališči je najbolj učinkovito indukcijsko kuhališče. Kuhanje je hitro, poraba energije je med vsemi načini najmanjša. Pri segrevanju dveh litrov vode do vrenja na indukcijskem kuhališču prihranimo 25% energije v primerjavi s sevalnimi greli, prihranek časa pa je celo 30 %.  Primerjave drugih postopkov toplotne obdelave na različnih kuhališčih nimamo, ker je primerjava med vrstami grelnih teles zaradi drugih lastnosti (natančnost regulacije, izkoristek toplote) in sovplivov (na primer material in velikost posode, uporaba pokrova) precej zahtevna. Prav zaradi tega meril za energijske nalepke kuhališč še vedno niso uspeli določiti.

Reguliranje
Za natančen nadzor nad potekom obdelave hrane je pomembna čim bolj natančna, večstopenjska izbira moči. Električna kuhališča imajo od 9 do 12 stopenj, medtem ko je kuhanje s plinom zvezno. Taka regulacija omogoča natančen nadzor nad potekom toplotne obdelave, najbolj zahtevne obdelave pri nizkih temperaturah (pogrevanje jedi, taljenje čokolade…).

Čiščenje
Najbolj težav je s čiščenjem klasičnih plinskih kuhališč, sledijo klasična kuhališča z električnimi greli. Čiščenje steklokeramičnih kuhalnih površin (električnih in tistih plinskih, pri katerih so gorilci nameščeni pod kuhalno ploščo) je bolj enostavno, najbolj enostavno pa ohranimo čista indukcijska kuhališča: zaradi nižje temperature kuhalne površine se umazanija brez težav hitro odstrani.

Pozor: sladkor na steklokeramični plošči se hitro zapeče. Če prekipi sladka jed, takoj izklopimo gretje in čim hitreje obrišemo ostanke z vlažno krpo ali papirjem. Lonec odmaknemo, zažgane ostanke odstranimo s strgalom za steklokeramiko.

Posoda

 • Indukcija: uporabljamo le posodo, ki ima magnetno dno (preizkusite z magnetom!). Uporabljamo lahko nerjavečo, litoželezno in emajlirano posodo, medtem ko posoda iz aluminija, keramike in stekla ni primerna.
 • Električna kuhališča (ostala): posoda naj ima ravno dno, da ne prihaja do izgub zaradi slabega stika med posodo in kuhališčem! Posoda mora biti dimenzijsko usklajena s premerom kuhališča (direktne izgube energije). Debelejše je dno posode, enakomerneje se porazdeli toplota, kar v praksi pomeni, da se živila enakomerneje zapečejo. Posoda z debelejšim dnom se na visokih temperaturah  tudi manj krivi. Posebej priporočljiva z vidika varčnosti je uporaba keramične in steklene posode. Ker dobro zadržuje toploto, lahko kuhamo pri nižjih temperaturah (cca 25°C nižja nastavitev).
 • Plinska kuhališča (z odprtim plamenom): primerne so vse vrste posode.

Dodatne funkcije

 • Avtomatsko kuhanje (samo električna kuhališča): kuhališča, ki so opremljena z avtomatiko, omogočajo, da se takoj ko jed zavre, moč avtomatsko zniža na vnaprej izbrano stopnjo, pri kateri želimo jed toplotno obdelati. Prihranek časa in energije.
 • Senzor za kuhanje in pečenje: zazna toploto na posodi in tej prilagaja vklop grelcev. S pomočjo elektronike se vzdržuje nastavljena temperatura. Prispeva k manjši porabi energije.
 • Avtomatski programi: to so vnaprej sprogramiranimi časi in moč za pripravo tipičnih kuhanih in pečenih jedi, na primer: testenine, mlečni riž, pogrevanje hrenovk, kuhanje ribe, pečenje zrezkov…Izbira je možna le v povezavi s tipalom za kuhanje in tipalom za pečenje.
 • Gumb za prekinitev: za kratak čas prekine delovanje grela. Po deaktiviranju se toplotna obdelava nadaljuje z enako nastavitvijo kot prej. Funkcija preprečuje, da bi jed prekipela oziroma se zašgala, če na primer skočimo k telefonu ali zazvoni na vratih.
 • Avtomatski izklop: omogoča, da se kuhališče čez določen čas samo izklopi v primeru, da smo na to pozabili. Časi so lahko zelo različni, od nekaj minut do nekaj ur. Običajno velja pravilo, večja je moč, hitreje se kuhališče izklopi.
 • Varovalo za otroke: preprečuje, da bi otroci aktivirali kuhališča.
 • Zaklepanje: funkcija, ki varuje vse ukaze pred nezaželenim vklopom. Pomembno predvsem pri kuhalnih poljih na senzorsko upravljanje.
 • Možnost preprogramiranja: nekatere osnovne nastavitve je možno preprogramirati. Tako lahko izklopimo na primer avtomatsko kuhanje, varovalo pred otroki, jakost zvočnih opozoril, celo število stopenj moči.

Posebnosti indukcijskih kuhališč

 • Hladno kuhališče: pod steklokeramično kuhalno površino je indukcijska tuljava, ki spreminja elektrišno energijo v elektromagnetno polje. Ta inducira električni tok, ki ustvari toploto neposredo v dnu posode, to mora biti zato iz materiala, ki je magneten. Kuhalno polje ostaja hladno oziroma ga med kuhanjem posredno segreva posoda, ki je na njem. Posledica tega je večji izkoristek energije.
 • Hitro segrevanje (booster): gumb za časovno omejen dvig moči za hitro segrevanje jedi v večjih količinah, primer segrevanje vode za testenine, enolončnice. Ker je dodatna moč, ki jo za to potrebujemo, odvisna od tega, ali je istočasno v uporabi tudi sosednje kuhališče (na eni varovalki sta vezani po dve kuhališči), ni vedno mogoče razviti enake maksimalne moči. Voda na indukcijskem kuhališču zavre ob vklopu booster funkcije še enkrat hitreje kot na klasičnem sevalnem grelu.
 • Spremenljivost dimenzij kuhališča: ker se toplota ustvarja neposredno v dnu posode, lahklo na indukcijskih kuhališčih uporabljamo posode različnih dimenzij, ne da bi izgubljali energijo.
 • Zaznavanje posode: če na indukcijskem kuhališču ni posode, če je ta premajhna ali če je na njem neprimerna posoda, zagori opozorilna lučka.  Reagira le površina, ki odgovarja velikosti posode.
 • Hrup: vsako indukcijsko kuhališče ima vgrajen ventilator, ki skrbi za hitrejše ohlajanje elektronskih sestavnih delov. Pri počasnem kuhanje je bolj moteč kot pri hitrem, ker ga prekrije hrup, ki nastaja pri kuhanju.

Varnost indukcijskih kuhališč!
Indukcija v bližnji okolici kuhališča ustvarja magnetno polje, zato naj se osebe, ki imajo vgrajen srčni spodbujevalnik ali črpalko za insulin, o možnih tveganjih, ki jih lahko povzroči, posvetujejo s svojim zdravnikom.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA