
- Podrobnosti
Ob 1. oktobru, svetovnem dnevu kave, smo dobili zadnje statistične podatke, po katerih smo Slovenci na četrtem mestu na svetu po pitju kave. Vsak naj bi je porabil 6,1 kilograma na leto, večino za kuhanje turške kave, a pijemo tudi kavo, pripravljeno na drugačne načine. Potem ko smo predlani preverili ponudbo kavnih kapsul, smo tokrat preizkusili še en pripomoček za kuhanje nekoliko drugačne kave – kavne filtre.
PojasniloV testu kavnih filtrov, ki smo ga objavili lani novembra, smo poročali, da je bila v nekaterih vzorcih odkrita vsebnost svinca večja od priporočil nemškega Zveznega inštituta za ocenjevanje tveganja BfR. Po objavi rezultatov so se na nas obrnili proizvajalci, ki so tudi z rezultati svojih testov dokazovali, da svinca v njihovih vzorcih ni preveč. Ker smo želeli ugotoviti razlog za razhajanja, smo vzorce poslali še v drug laboratorij, kjer so izmerili občutno manjšo vsebnost svinca, ki je daleč pod priporočljivo mejo. Prvi laboratorij je šele po prejemu teh rezultatov ugotovil, da so bile njihove meritve sicer pravilne, je pa prišlo do napake pri preračunu vrednosti. Objavljeni rezultati testa so zato pri dveh vzorcih, Melitta Natura in Melitta Gourmet Intense, napačni, saj smo jima pri prvi objavi zaradi upoštevanja prevelike vsebnosti svinca znižali skupno oceno. V nadaljevanju objavljamo popravljen in novim dejstvom prilagojen članek ter novo preglednico z rezultati testa kavnih filtrov. |
Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka
Če ste član, vstopite
Pozabljeno geslo?Postani član
paket INTERNET
4 x 16,00 € / leto
Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.
Več o članstvu