Na mednarodnem primerjalnem testu smo skupaj z drugimi evropskimi potrošniškimi organizacijami v laboratorij poslali 34 vzorcev papirnatih filtrov za kavo in preverili njihove lastnosti, ki so pomembne pri pripravi kave. Objavljamo rezultate za osem preizkušenih vzorcev, ki so na voljo v naših trgovinah.
Razpok (5 odstotkov skupne ocene)
Meritev smo opravili v skladu s standardom ISO 2758:2014. Izmerili smo najvišjo vrednost tlaka, pri kateri je okrogel vzorec filtra določene velikosti še zdržal silo elastične opne. Meritev je pomembna za ugotavljanje vzdržljivosti papirja med polnjenjem s kavo.
Pretržna sila mokrega papirja (50 odstotkov skupne ocene)
V skladu s standardom EN ISO 1924-2 smo izmerili največjo silo, potrebno za pretrganje določenega izreza iz papirnatega filtra. Meritev smo opravili na papirju in na mehanskem stiku med dvema plastema. Pomembna je za ugotavljanje tveganja za pretrg filtra ob praznjenju aparata za kavo.
Neželene snovi (5 odstotkov skupne ocene)
Pri tem preizkusu smo ugotavljali:
- vrednost suhe snovi v vodnem izvlečku v skladu s standardom SIST EN 920:2002,
- količino kadmija in svinca v skladu s standardom SIST EN 12498:2019,
- količino DCP (1,3-dichloro-2-propanol (1,3-DCP)) in MCPD (3-monochloro-1,2-propanediol (3-MCPD)) v vročem vodnem izvlečku,
- vrednost formaldehida v vročem vodnem izvlečku (SIST EN 1541:2002),
- vrednost glyoxala v vročem vodnem izvlečku (DIN 54603:2008-08).
Ocena za neželene snovi je najnižja ocena, ki jo je vzorec dobil za posamezen preizkus. Če je ocena za neželene snovi pomanjkljivo ali nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti več kot za eno oceno (20 točk) višja.
Senzorika (30 odstotkov skupne ocene)
Šest strokovnih ocenjevalcev je ocenilo okus in vonj kave, skuhane s posameznimi vzorci filtrov za kavo. Kot referenco so vzeli filter, ki se uporablja v kemijskem laboratoriju. Vse filtre so vstavili v isti aparat za kavo in dodali enako količino kave enake znamke.
Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo oznake na embalaži, ki poudarjajo okoljske in druge informacije, pomembne za potrošnika, denimo ekološke oznake, oznake o trajnosti surovine (lesa), oznake za uporabo v prehrani (kozarec in vilica).