Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Ob 1. oktobru, svetovnem dnevu kave, smo dobili zadnje statistične podatke, po katerih smo Slovenci na četrtem mestu na svetu po pitju kave. Vsak naj bi je porabil 6,1 kilograma na leto, večino za kuhanje turške kave, a pijemo tudi kavo, pripravljeno na drugačne načine. Potem ko smo predlani preverili ponudbo kavnih kapsul, smo tokrat preizkusili še en pripomoček za kuhanje nekoliko drugačne kave – kavne filtre.

Pojasnilo

V testu kavnih filtrov, ki smo ga objavili lani novembra, smo poročali, da je bila v nekaterih vzorcih odkrita vsebnost svinca večja od priporočil nemškega Zveznega inštituta za ocenjevanje tveganja BfR. Po objavi rezultatov so se na nas obrnili proizvajalci, ki so tudi z rezultati svojih testov dokazovali, da svinca v njihovih vzorcih ni preveč.

Ker smo želeli ugotoviti razlog za razhajanja, smo vzorce poslali še v drug laboratorij, kjer so izmerili občutno manjšo vsebnost svinca, ki je daleč pod priporočljivo mejo. Prvi laboratorij je šele po prejemu teh rezultatov ugotovil, da so bile njihove meritve sicer pravilne, je pa prišlo do napake pri preračunu vrednosti.

Objavljeni rezultati testa so zato pri dveh vzorcih, Melitta Natura in Melitta Gourmet Intense, napačni, saj smo jima pri prvi objavi zaradi upoštevanja prevelike vsebnosti svinca znižali skupno oceno.

V nadaljevanju objavljamo popravljen in novim dejstvom prilagojen članek ter novo preglednico z rezultati testa kavnih filtrov.

CleanPac (Müller) Kaffee-Filter
Lebensbaum Kaffeefilter
Melitta Gourmet
Melitta Gourmet Intense
Melitta Natura
Melitta Original
Melitta Original
Profissimo (dm) Kaffeefilter

Na mednarodnem primerjalnem testu smo skupaj z drugimi evropskimi potrošniškimi organizacijami v laboratorij poslali 34 vzorcev papirnatih filtrov za kavo in preverili njihove lastnosti, ki so pomembne pri pripravi kave. Objavljamo rezultate za osem preizkušenih vzorcev, ki so na voljo v naših trgovinah.

Merila in izračun skupne ocene

 • Razpok: 5%
 • Neželene snovi: 5%
 • Pretržna sila mokrega papirja: 50%
 • Senzorika: 30%
 • Označevanje: 10%
 • Skupna ocena: 100%

Razpok (5 odstotkov skupne ocene)

Meritev smo opravili v skladu s standardom ISO 2758:2014. Izmerili smo najvišjo vrednost tlaka, pri kateri je okrogel vzorec filtra določene velikosti še zdržal silo elastične opne. Meritev je pomembna za ugotavljanje vzdržljivosti papirja med polnjenjem s kavo.

Pretržna sila mokrega papirja (50 odstotkov skupne ocene)

V skladu s standardom EN ISO 1924-2 smo izmerili največjo silo, potrebno za pretrganje določenega izreza iz papirnatega filtra. Meritev smo opravili na papirju in na mehanskem stiku med dvema plastema. Pomembna je za ugotavljanje tveganja za pretrg filtra ob praznjenju aparata za kavo.

Neželene snovi (5 odstotkov skupne ocene)

Pri tem preizkusu smo ugotavljali:

 • vrednost suhe snovi v vodnem izvlečku v skladu s standardom SIST EN 920:2002,
 • količino kadmija in svinca v skladu s standardom SIST EN 12498:2019,
 • količino DCP (1,3-dichloro-2-propanol (1,3-DCP)) in MCPD (3-monochloro-1,2-propanediol (3-MCPD)) v vročem vodnem izvlečku,
 • vrednost formaldehida v vročem vodnem izvlečku (SIST EN 1541:2002),
 • vrednost glyoxala v vročem vodnem izvlečku (DIN 54603:2008-08).

Ocena za neželene snovi je najnižja ocena, ki jo je vzorec dobil za posamezen preizkus.

Senzorika (30 odstotkov skupne ocene)

Šest strokovnih ocenjevalcev je ocenilo okus in vonj kave, skuhane s posameznimi vzorci filtrov za kavo. Kot referenco so vzeli filter, ki se uporablja v kemijskem laboratoriju. Vse filtre so vstavili v isti aparat za kavo in dodali enako količino kave enake znamke.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo oznake na embalaži, ki poudarjajo okoljske in druge informacije, pomembne za potrošnika, denimo ekološke oznake, oznake o trajnosti surovine (lesa), oznake za uporabo v prehrani (kozarec in vilica).


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več