Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Lani smo preizkusili kuhinjske robote, aprila letos smo predstavili test paličnih mešalnikov. Poglejmo še, kaj zmorejo stoječi mešalniki. Na testu so bili različni modeli, od najmanjših, namenjenih pripravi smoothijev, do tako imenovanih "super" mešalnikov z velikimi kozarci in veliko močjo.

Mešalniki so v sodobni kuhinji nepogrešljivi. Stoječih aparatov z značilnim kozarcem, poznamo jih tudi pod imenom "blenderji" (blend, ang. mešati), je na trgu veliko, razlikujejo se predvsem v videzu, vsi pa so namenjeni predvsem mešanju bolj ali manj tekočih sestavin. V primerjavi s sokovniki, ki iz sadja in zelenjave iztisnejo čisti sok, mešalniki vse sestavine zmešajo v kašo. Ključno nalogo imajo rezila, ki so na dnu kozarca in z veliko hitrostjo mešajo, režejo, drobijo in meljejo živila. Z izbiro boljših materialov, ki omogočajo večjo ostrino, in s spreminjanjem njihove oblike in lege, nekateri so štirim rezilom dodali še dve, povečujejo obseg opravil in izboljšujejo rezultate. Danes jih uporabljamo za piriranje surove in kuhane zelenjave in sadja, v njih lahko pripravimo redkejše vrste testa (za palačinke), drobimo led in zamrznjeno sadje. Uporabni so za mletje in drobljenje semen in oreščkov, sekljanje zelišč in čebule, v nekaterih lahko pripravimo celo toplo juho ali omako. Na trgu so različni tipi aparatov, od najmanjših, ki so namenjeni predvsem pripravljanju danes tako priljubljenih smoothijev, s kozarcem, ki se spremeni v potovalni lonček, do največjih, ki niso le večji in težji, ampak tudi močnejši in zato pri delu hitrejši, s kozarci, v katerih v nekaj minutah pripravimo zdrav napitek ali juho za celo družino.

Mešalniki z velikim kozarcem
Bosch MMB64G6M SilentMixx
Bosch MMB66G5M SilentMixxPro
Bosch MMBV625M VitaMaxx 2,3
Cecotec Power Black Titanium 1800
Kenwood BLP900BK
KitchenAid 5KSB8270
Philips HR3555/00 1
Philips HR3655/00 Avance 2
Russell Hobbs 23821-56 2

Mešalniki za pripravo smoothijev
Electrolux ESB2500 2
Magic Bullet Mini
NutriBullet RX 1700

Vse mešalnike smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Učinkovitost delovanja: 50 odstotkov skupne ocene
Priročnost: 30 odstotkov skupne ocene
Hrup: 10 odstotkov skupne ocene
Izdelava: 5 odstotkov skupne ocene


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več