
- Podrobnosti
Lani smo preizkusili kuhinjske robote, aprila letos smo predstavili test paličnih mešalnikov. Poglejmo še, kaj zmorejo stoječi mešalniki. Na testu so bili različni modeli, od najmanjših, namenjenih pripravi smoothijev, do tako imenovanih "super" mešalnikov z velikimi kozarci in veliko močjo.
Mešalniki so v sodobni kuhinji nepogrešljivi. Stoječih aparatov z značilnim kozarcem, poznamo jih tudi pod imenom "blenderji" (blend, ang. mešati), je na trgu veliko, razlikujejo se predvsem v videzu, vsi pa so namenjeni predvsem mešanju bolj ali manj tekočih sestavin. V primerjavi s sokovniki, ki iz sadja in zelenjave iztisnejo čisti sok, mešalniki vse sestavine zmešajo v kašo. Ključno nalogo imajo rezila, ki so na dnu kozarca in z veliko hitrostjo mešajo, režejo, drobijo in meljejo živila. Z izbiro boljših materialov, ki omogočajo večjo ostrino, in s spreminjanjem njihove oblike in lege, nekateri so štirim rezilom dodali še dve, povečujejo obseg opravil in izboljšujejo rezultate. Danes jih uporabljamo za piriranje surove in kuhane zelenjave in sadja, v njih lahko pripravimo redkejše vrste testa (za palačinke), drobimo led in zamrznjeno sadje. Uporabni so za mletje in drobljenje semen in oreščkov, sekljanje zelišč in čebule, v nekaterih lahko pripravimo celo toplo juho ali omako. Na trgu so različni tipi aparatov, od najmanjših, ki so namenjeni predvsem pripravljanju danes tako priljubljenih smoothijev, s kozarcem, ki se spremeni v potovalni lonček, do največjih, ki niso le večji in težji, ampak tudi močnejši in zato pri delu hitrejši, s kozarci, v katerih v nekaj minutah pripravimo zdrav napitek ali juho za celo družino.
Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka
Če ste član, vstopite
Pozabljeno geslo?Postani član
paket INTERNET
4 x 16,00 € / leto
Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.
Več o članstvu