Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

Kljub pestri ponudbi žarov na plin in elektriko največji ljubitelji dobrot z žara še vedno prisegajo na klasiko – žar na oglje. Na njem pripravljena meso in zelenjava namreč vsebujeta prijetno aromo dima, ki jo zmore dati edino oglje. Tega marsikdo kupi tik pred zdajci, v najbližji trgovini ali na bencinski črpalki na poti do piknika, verjetnost, da bo dobil kakovostnega, pa je kljub razmeroma veliki ponudbi majhna.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Poznavalci dobro vedo, da mora biti oglje, ki bo tlelo pod rešetko, kakovostno, drugače je lahko peka (tudi) zaradi preobilice dima vse prej kot prijetno doživetje, meso, ribe ali zelenjava pa kljub vloženemu trudu in času na koncu niso tako okusni, kot bi pričakovali. Rezultati testa 11 vzorcev oglja za žar, ki smo jih kupili v prvi polovici maja, so nas nekoliko presenetili, saj za kakovost prav noben vzorec ni dobil najvišje ocene – pet jih je dobilo oceno dobro, eden povprečno, štirje pomanjkljivo, eden celo nezadovoljivo. Razveseljivo pa je, da se je na drugo mesto uvrstilo slovensko oglje. Kot zanimivost naj povemo, da proizvodnja oglja v Sloveniji večinoma poteka tradicionalno, s "kuhanjem" oglja v kopi.

Barbecue (Spar), Grill-kohle
Charcoal (Lidl), Long lasting heat
Forest (Petrol), lesno oglje
Granfuoco, oglje za žar
Grill profi, Charcoal
Grill, lesno oglje
Kingstone (Bauhaus), Premium charcoal
Lesno oglje, Holzkohle
Premium, lesno oglje
Slovensko oglje iz Oglarske dežele
Weber, Premium lumpwood charcoal

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kakovost (90 odstotkov skupne ocene)
Vsebnost vlage – V skladu s standardom EN 1860-2 smo vzorce oglja najprej sušili na temperaturi 105 °C, da smo dosegli konstantno maso. Vsebnost vlage smo nato izračunali na podlagi izgubljene mase. Večja vsebnost vlage poveča težo oglja, hkrati pa zmanjšuje njegovo kalorično vrednost in otežuje prižiganje.

Vsebnost pepela – V skladu s standardom EN 1860-2 (po spremenjenem postopku ISO 1171) smo vzorce oglja segrevali do temperature 710 °C in to temperaturo vzdrževali, dokler oglje ni doseglo konstantne mase. Oglje z večjo vsebnostjo pepela zgoreva pri nižjih temperaturah, saj pepel ogenj zaduši.

Vezan ogljik – Odstotek vezanega ogljika smo izračunali z enačbo C(fix) = 100 – (F + A), pri čemer F pomeni vsebnost hlapnih snovi, izraženo kot masni odstotek materiala brez vode (WF), A pa pomeni vsebnost pepela v odstotkih glede na maso snovi brez vode. Višji odstotek vezanega ogljika je povezan z večjo kurilno vrednostjo ter daljšim in tudi čistejšim zgorevanjem.

Gostota nasutja – Preverjali smo jo v skladu s standardom EN ISO 17828: 2016. Vsebino vreče smo stresli v standardno posodo določene velikosti in oblike ter stehtali. Gostoto nasutja, ki mora biti vsaj 130 kg/m3, smo izračunali iz neto teže glede na standardno prostornino.

Velikost delcev – Preverili smo velikost delcev (granulacijo) oglja v posameznem pakiranju. V skladu s standardom SIST EN 1860-2:2005 je lahko v vreči največ 7 odstotkov delcev, manjših od 10 mm, najmanj 80 odstotkov delcev mora biti večjih od 20 mm, največ 10 odstotkov delcev pa je lahko večjih od 80 mm. Premajhni delci oglja prehitro zgorijo ali podobno kot pepel dušijo ogenj, zaradi česar je temperatura zgorevanja nižja.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
V skladu s standardom EN 1860-2:2005 mora biti na sprednji strani embalaže oglja (ali briketov) za žar jasno označeno, kaj je v vreči, na zadnji strani pa ne smejo manjkati navodila za pravilno in varno uporabo vsebine. Zanimalo nas je, ali je na embalaži označeno, od kod (iz katere države) prihaja oglje, iz katere drevesne vrste je pridobljeno, ali ima izdelek kakšen certifikat, preverili smo tudi, v kolikšni meri na embalaži navedena teža (količina vsebine je lahko zapisana v kilogramih ali prostorninskih metrih) odstopa od izmerjene v laboratoriju.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več