
- Podrobnosti
Kljub pestri ponudbi žarov na plin in elektriko največji ljubitelji dobrot z žara še vedno prisegajo na klasiko – žar na oglje. Na njem pripravljena meso in zelenjava namreč vsebujeta prijetno aromo dima, ki jo zmore dati edino oglje. Tega marsikdo kupi tik pred zdajci, v najbližji trgovini ali na bencinski črpalki na poti do piknika, verjetnost, da bo dobil kakovostnega, pa je kljub razmeroma veliki ponudbi majhna.
|
Poznavalci dobro vedo, da mora biti oglje, ki bo tlelo pod rešetko, kakovostno, drugače je lahko peka (tudi) zaradi preobilice dima vse prej kot prijetno doživetje, meso, ribe ali zelenjava pa kljub vloženemu trudu in času na koncu niso tako okusni, kot bi pričakovali. Rezultati testa 11 vzorcev oglja za žar, ki smo jih kupili v prvi polovici maja, so nas nekoliko presenetili, saj za kakovost prav noben vzorec ni dobil najvišje ocene – pet jih je dobilo oceno dobro, eden povprečno, štirje pomanjkljivo, eden celo nezadovoljivo. Razveseljivo pa je, da se je na drugo mesto uvrstilo slovensko oglje. Kot zanimivost naj povemo, da proizvodnja oglja v Sloveniji večinoma poteka tradicionalno, s "kuhanjem" oglja v kopi.
Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka
Če ste član, vstopite
Pozabljeno geslo?Postani član
paket INTERNET
4 x 16,00 € / leto
Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.
Več o članstvu