Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
30. avgust 2022

Kljub preusmerjanju pozornosti na baterijske in robotske sesalnike je žični talni sesalnik prava izbira, ko je treba resno zavihati rokave. Zato še vedno redno testiramo nove modele, rezultate pa vnašamo v naš primerjalnik.

Z njegovo pomočjo se boste izognili nakupu slabšega izdelka in prihranili nekaj denarja ob izbiri. A morali boste biti pozorni pri oznakah posameznih modelov, saj zgolj blagovna znamka ni dovolj dober kazalnik kakovosti.

Vse modele sesalnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na testu so bili klasični (z vrečko) in ciklonski sesalniki (brez vrečke).

Kako smo testirali
Upoštevani standardi: IEC 60312-1/EN 60312-1.

Vse meritve smo opravili dvakrat za vsak model, tretjič pa, če je bilo pri rezultatih preveč odstopanja. Sesalnike smo preizkusili pri najvišji ali samodejni nastavitvi, če jo ima, in z univerzalnim sesalnim nastavkom, razen kjer je omenjeno drugače. Vedno smo uporabili originalne nadomestne vrečke in filtre.

Učinkovitost (60 odstotkov skupne ocene)
Preproge – Na tekstilno talno oblogo Stratos Dura Air smo potresli standardiziran testni prah DMT 8, ki vsebuje tako prašne delce kot vlakna. Prvo meritev smo opravili po enem dvojnem potegu (naprej-nazaj) s sesalnim nastavkom, drugo po treh dvojnih potegih.

S prazno vrečko/posodo za prah smo meritev najprej izvedli z univerzalnim nastavkom in ponovili s turbo nastavkom za preproge, če ga model ima. Nato smo vrečko/posodo napolnili s 100, 200 in 400 grami prahu in ponovno izmerili učinkovitost.

Trda tla – Po vzorčnih tleh iz keramičnih ploščic smo razporedili testni prah in opravili prvo meritev po enem dvojnem potegu in drugo po treh.

Sesanje prahu iz rež – Vzorčna površina iz lesenega deščičnega poda vsebuje tri reže v različnih smereh, skladno s standardom. Način merjenja je enak prejšnjim.

Sesanje ob robovih – Testni prah smo razporedili ob stiku s steno in izmerili, kako blizu roba stene je sesalni nastavek učinkovit.
Učinkovita širina sesalnega nastavka – Izmerili smo, koliko širina območja učinkovitosti sesalnega nastavka odstopa od širine nastavka.

Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)
Trije strokovnjaki so ločeno ocenili kakovost navodil, zahtevnost sestavljanja in pospravljanja sesalnika, upravljanje in razumljivost kontrolnih gumbov, ergonomijo ročajev, oprijemov in same uporabe aparata ter sesalne cevi, priročnost sesanja preprog, trdih tal in stopnic, praznjenje posode za prah ali menjavo vrečk, menjavo filtrov in čiščenje sesalnika, trenje oziroma zaviranje sesalnega nastavka v stiku s tlemi.

Vpliv na okolje (10 odstotkov skupne ocene)
V tej oceni združujemo meritev porabe energije in glasnost.

Porabo energije izmerimo pri vzorčnem sesanju trdih tal in preproge, ob prazni vrečki/posodi in ob največji moči sesanja.

Glasnost sesalnika merimo na preprogi, pri največji moči in ko je sesalni nastavek v stiku s podlago.

Emisije prahu (10 odstotkov skupne ocene)
V nadzorovanem okolju izmerimo količino prahu, ki med sesanjem uide iz ohišja in skozi filtre v prostor.

Vzdržljivost (0 odstotkov skupne ocene, odbitek za slabo oceno)
Vrečko/posodo sesalnika napolnimo do 80 odstotkov pretoka sesalnika, nato je sesalnik 550 ur podvržen intervalu 14 minut delovanja in 30 sekund počitka. Vsakih 100 ur filtre in vrečko zamenjamo oziroma izpraznimo posodo. Mehanizem za samodejno navijanje električnega kabla testiramo posebej in mora zdržati 1000 polnih izvlekov.

Nizka ocena za vzdržljivost skupno oceno zniža, dobra ocena pa ne vpliva na končni rezultat.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več