Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
17. september 2019

Šibek motor in dober nastavek = odličen sesalnik. Učinkovitost sodobnih sesalnikov je močno odvisna od oblike nastavka. Ti so prilagojeni bodisi tekstilnim ali trdim talnim oblogam, temu primerno pa učinkovitejši pri sesanju prve ali druge površine. Preizkusili smo sesalnike z vrečko in brez nje, preverite kako so se odrezali na testu. Na testu sesalniki od 600 do 40€. Najcenejši so med slabšimi, a najboljši niso zasoljeno dragi. Dober sesalnik lahko kupite že za približno 100€.

Kaj je še treba vedeti ob nakupu? Pripravili smo številne koristne nasvete. Na voljo rezultati za več kot 706 modelov, 111 smo jih našli tudi v slovenskih trgovinah. Skupaj z rezultati testa tudi članek iz revije ZPStest.

Vse modele sesalnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na testu so bili klasični (z vrečko) in ciklonski sesalniki (brez vrečke).

Učinkovitost sesanja (60 % ocene): sesali smo trde talne površine, parket (reže) in ob robovih ter odstranjevali vlakna, ki simulirajo živalske dlake, in prah iz tekstilnih talnih oblog. Uporabili smo standardno krtačo (tudi krtačo za parket in turbo-krtačo, če sta bili del opreme). Merili smo sesalno moč in širino posesane sledi in ugotavljali, kako polnost vrečke (posode) vpliva na sesalno moč.
Zadrževanje prahu (10 % ocene): z meritvami smo ugotavljali količino in velikost prašnih delcev, ki so iz sesalnika ušli v prostor.
Okoljske značilnosti (10 % ocene): ugotavljali smo, koliko energije porabijo sesalniki za sesanje 10 kvadratnih metrov tekstilne obloge, izmerili smo jakost hrupa, ki ga povzročajo, in ocenili zvok med delovanjem.
Priročnost (20 % ocene): pregledali smo navodila, enostavnost sestavljanja, prenašanja, shranjevanja aparatov in krtač, ocenili smo upravljanje in uporabo (ročaj, mesto in dosegljivost tipk za upravljanje in regulacijo moči, svetlobne indikatorje za polno vrečko oz. posodo in zasičenost filtrov). Preizkušali smo, kako uporabni so sesalniki za sesanje stopnic in pod pohištvom in kako enostavno je vzdrževanje in čiščenje krtač, dostop do vrečke oziroma posode za prah, kako poteka menjava vrečke in čiščenje posode, menjava filtrov in kakšne so možnosti, da bi filtre napačno namestili.
Vzdržljivost (0 % ocene)Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA