Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
11. september 2019

Pokončni baterijski sesalniki postajajo vse bolj zmogljivi, iz zgolj namiznih ročnih sesalnikov se spreminjajo v vsestranske pomočnike. So pri tem že dohiteli talne sesalnike? Jih lahko nadomestijo v manjših stanovanjih? Preden se navdušeno poženemo v trgovino po novega pomočnika, si oglejmo, kaj lahko od trenutnih modelov pričakujemo.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

V primerjalniku so na voljo rezultati za 117 preizkušenih sesalnikov, 30 jih je naprodaj tudi v slovenskih trgovinah. Za zmagovalca boste odšteli približno 700€, a dobri pokončni baterijski sesalniki so na voljo tudi za približno polovico tega zneska. Preverite!


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Kako smo testirali?

Preizkusi temeljijo na standardu EN 60312-1. Meritve ponovimo dvakrat, tretjič pa le, če je razlika med prvima dvema rezultatoma prevelika. Za vsak preizkus uporabimo sveže napolnjeno baterijo.

Zmogljivost (60 odstotkov skupne ocene)
Na različnih površinah izmerimo količino prahu, ki ga sesalnik pobere. Preizkus opravimo z največjo močjo, prvo meritev opravimo po enem dvojnem prehodu (naprej – nazaj) in drugo po treh dvojnih prehodih. Tudi hitrost premikanja sesalne šobe je natančno določena. Merimo sesanje prahu in drobtin na trdi podlagi (keramične talne ploščice), prahu v lesenih režah ter prahu, vlaken (dlak) in koruznih kosmičev na preprogi. Sesanje prahu s preproge merimo dodatno z delno napolnjeno zbiralno posodo, pri čemer je sesalna moč zmanjšana za 35–40 odstotkov. Samo ročni del sesalnika preizkusimo še z raztresenimi koruznimi kosmiči in papirnatimi konfeti na mizi.

Priročnost (22 odstotkov skupne ocene)
Ocenimo razumljivost navodil, preprostost prve priprave za uporabo, ročaj in sesalni nastavek, upravljalna stikala in opozorilne lučke, priročnost sesanja trdih tal, preproge in drugih površin, težavnost čiščenja aparata, čiščenje in menjavo motornega in izpustnega filtra, pospravljanje sesalnika po delu, priročnost ročnega sesalnika in rokovanje z baterijo.

Avtonomija in izguba sesalne moči (8 odstotkov skupne ocene)
Sesalnik v polni opremi z glavnim sesalnim nastavkom deluje z največjo močjo, brez dotikanja sesalnih površin, dokler se ne ustavi. 
Izmerimo podtlak ter največji in najmanjši pretok zraka. Merimo čas, dokler sesalnik ne izgubi 10,5 odstotka moči, in izgubo moči po prvih sedmih minutah delovanja.

Varčnost (6 odstotkov skupne ocene)
Izmerimo porabo električne energije med polnjenjem in porabo v stanju pripravljenosti.

Glasnost (4 odstotki skupne ocene)
Merimo zvočni pritisk (dB) 1,6 metra od delujočega sesalnika na preprogi. Subjektivno ocenimo hrup še glede na neprijetnost.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več