Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
26. september 2018

"Za čiščenje še vedno uporabljam bombažne krpe iz starih majic, kuhinjskih krp, brisač. Rada jih imam, ker jih lahko operem na 90 °C, a mladi me prepričujejo, da so mikrovlakna za čiščenje boljša. Kaj menite? Krpe iz mikrovlaken uporabljam le za pomivanje posode ter brisanje pulta in mize, a ne vem, kako naj jih negujem. Da se ne bi navzele slabega vonja, jih vsak dan namakam v raztopini pomivalnega sredstva in nato sperem z vodo. Je to dovolj?"

Krpe iz bombaža danes bolj redko uporabljamo. Nove puščajo za seboj vlakna, pri izdelanih iz obrabljenih materialov te težave ni več, je pa tako nove kot stare težko dovolj ožeti, zato puščajo pri mokrem čiščenju za seboj bolj vlažno površino kot krpe iz mikrovlaken.

Krpe, ki jih ponujajo na trgu, so izdelane za točno določen namen uporabe, zato ni vseeno, katero izberemo. Na primer za suho brisanje so krpe obdelane tako, da bolje navzemajo in tudi zadržijo prah. Vse krpe, tako tiste za brisanje prahu, čiščenje tal, kopalnice kot tudi krpe za pomivanje, pa zahtevajo ustrezno vzdrževanje.

Priporočljivo je, da jih po vsaki uporabi temeljito speremo z vodo (lahko dodamo kapljico pralnega ali pomivalnega sredstva) in posušimo. Občasno jih je treba oprati v pralnem stroju. Krpe peremo na 60 °C, uporabimo pralno sredstvo za belo perilo, sredstva za mehčanje ne dodamo, nato pa jih posušimo na zraku (ne v sušilnem stroju). Kako pogosto krpe operemo v stroju, je odvisno od uporabe. Krpe za posodo, na primer, je priporočljivo oprati enkrat na teden, preostale po potrebi. Kljub pogosti uporabi so krpe iz mikrovlaken ob pravilni negi zelo vzdržljive, najpogosteje menjamo tiste za uporabo v kuhinji.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA