Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
01. september 2020

Ne pričakujte popolne čistoče! Zakaj bi se sploh še trudili z ročnim sesalnikom, če so na voljo roboti, ki delo opravijo namesto nas? Vprašanje je vse bolj na mestu, saj so cene sesalnih robotov vse nižje, ponudba pa vse večja. Cene ta hip še niso dosegljive za vsakogar, a so z vsakim novim modelom vse nižje. Praviloma so med najboljšimi aparati z zasoljeno ceno, a tokrat je v družbi najboljših tudi sesalnik za 140€.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Preverite rezultate: v primerjalniku so rezultati za 197 preizkušenih robotov, 33 jih lahko kupite tudi pri nas. Na voljo so obsežni rezultati testiranja in tehnični podatki. Že imate ožji izbor svojih favoritov? Do pet izbranih robotov pa lahko primerjate tudi med seboj.

Vse modele sesalnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Upoštevani standardi: IEC 62929 in EN 60312-1.
Vse meritve smo opravili pri 23 °C in 50-odstotni vlažnosti. Vse meritve smo opravili dvakrat za vsak model, tretjič pa, če sta prvi meritvi odstopali za več kot 10 odstotkov. Robote smo postavili s polnilno postajo vred na testno območje in zagnali program `samodejno´ oziroma `povečana moč´, če je na voljo.

UČINKOVITOST (40 odstotkov skupne ocene)
Sesanje ob steni in vogalu: uporabi se tekstilna talna obloga Stratos Dura Air. Po njej enakomerno potresemo droben kremenčev pesek. Merimo odmik sesalne učinkovitosti od roba stene na obeh straneh robota in diagonalno razdaljo posesane površine do vogala.

  • Trda tla: po vzorčnih tleh iz keramičnih ploščic razporedimo kremenčev pesek, vključimo robota in izmerimo količino preostalega peska, ko se robot ustavi, ter še enkrat, pet minut po čiščenju, ko se ves prah v zraku poleže. Enako meritev izvedemo še s krušnimi drobtinami.
  • Sesanje prahu iz rež: vzorčna površina iz lesenega deščičnega poda ima tri reže v različnih smereh, skladno s standardom. Za preizkus uporabimo kremenčev pesek.
  • Preproge: uporabi se tekstilna talna obloga Stratos Dura Air. Preizkusimo sesanje štirih različnih materialov: drobnega kremenčevega peska, drobtin, vlaken in dlak. Vse materiale dodatno vtremo v preprogo z valjčkom, preden vključimo robota.
  • Točkovna umazanija: na površino premera 50 centimetrov raztresemo koruzne kosmiče. Robota postavimo pred vzorec in vključimo točkovno sesanje, če je na voljo. Merjenje učinkovitosti opravimo, ko robot sam zaključi delo.

GIBANJE PO PROSTORU (20 odstotkov skupne ocene)
V vzorčno sobo postavimo najpogostejše ovire – stole in mizo, stoječe luči s priključnimi kabli, zavese do tal in debelejšo preprogo. S kamerami sledimo, kolikokrat se robot zaplete in kako pogosto potrebuje pomoč pri reševanju. Pri merjenju učinkovitosti gibanja smo sledili robotu med delom, zabeležili čas sesanja in površino, ki jo je pri tem izpustil.

PORABA ENERGIJE (6 odstotkov skupne ocene)
Izmerimo porabo polnilnika med polnjenjem in porabo v stanju pripravljenosti.

GLASNOST (12 odstotkov skupne ocene)
Izmerimo raven hrupa (dB) med delovanjem z razdalje 1,6 m na tekstilni podlagi.

PRIROČNOST (22 odstotkov skupne ocene)
Trije strokovnjaki so ločeno ocenili kakovost navodil, namestitev in uporabo bazne postaje, kakovost in praznjenje posodice za prah, zapletenost uporabe, vzdrževanje – čiščenje glavnih in stranskih krtač, vzdrževanje in menjavo zračnega filtra ter preprostost programiranja robota.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. V več kot 25-ih letih nismo v reviji in na spletni strani objavili niti enega oglasa. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več