Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
03. oktober 2017

"Kupiti nameravamo nov sesalnik. Ker imamo samo trda tla (keramika in laminat), nas zanima pokončni baterijski sesalnik brez vrečke z dolgo avtonomijo baterije. Zanima nas, ali lahko takšen sesalnik sploh primerjamo s klasičnim električnim sesalnikom. Zdi se nam, da je prednost pokončnega sesalnika v majhni teži in okretnosti. Razmišljamo pravilno?"

Ne splošno velja, da akumulacijski sesalnik ni nadomestilo za klasični talni sesalnik, ampak njegova dopolnitev, za hitro "pomoč" pri suhem čiščenju tal v kuhinji. Z njim vsakodnevno posesamo drobtine pod mizo, pesek, ki ga s čevlji prinesemo v hišo, priročen je za čiščenje notranjosti avtomobila ... V primerjavi s klasičnimi sesalniki so akumulacijski manjši, lažji in pri delu bolj okretni, a so temu primerno manj učinkoviti in imajo zelo majhno posodo za prah (0,3 do 1l, pri klasičnih je prostornina posodice 2 do 3 l).

favicon  Preverite: zadnji rezultati testiranja sesalnikov

Za temeljitejše tedensko čiščenje priporočamo učinkovitejši talni sesalnik. Pri sesanju trdih talnih površin se najboljši akumulacijski modeli vsaj do neke mere še lahko primerjajo s klasičnimi sesalniki, občutno slabši pa so pri odstranjevanju prahu s tekstilnih površin (preproge, tapisomi, oblazinjeno pohištvo). Če jih uporabljamo za sesanje večjih površin, še najbolj moti, da je čas, ko je treba baterijo spet napolniti, zelo kratek; izmerjeni časi pa so praviloma še nekoliko slabši od podatkov proizvajalcev. V praksi sesamo običajno več kot 30 minut, večina akumulacijskih sesalnikov pa toliko časa brez polnjenja baterije ne deluje. Veliko časa potrebujejo tudi za ponovno polnjenje baterij (do 16 ur!).

Med delovanjem so zelo glasni (glasnost lahko primerjamo s hrupom na zelo prometni cesti). Majhnost je hkrati njihova prednost in pomanjkljivost: z njimi težko dosežemo površine, ki so nekoliko više, ne moremo posesati prahu pod kavčem, omaro. Majhna posoda za prah zahteva pogosto praznjenje, kar je moteče, če sesalnik pogosto uporabljamo ali če sesamo večje površine, saj moramo včasih delo prekiniti, ker se večini kljub drugačnim informacijam z napolnjenostjo posode zmanjšuje sesalna moč. To, da se prah ne zbira v vrečki, ampak v posodi, je sicer prednost za denarnico (ni stroškov), a ima tudi slabo stran, saj se pri praznjenju posode ne moremo izogniti oblaku prahu, kar ni le neprijetno, ampak vpliva tudi na naše zdravje.

Glede na opisane lastnosti brezvrvičnih pokončnih sesalnikov (zaradi oblike se jih drži tudi ime "metla") nakupa kot edine možnosti ne svetujem, ne glede na to, da imate doma zgolj trde talne površine, na katerih so rezultati boljši. Primernejši bo nakup klasičnega talnega sesalnika manjše velikosti, ki je tudi bolj okreten kot večji (to je pomembno pri manjših prostorih in takih, ki so natrpani s pohištvom) in lažji. Če ne potrebujete nastavka za tekstilne talne obloge, bo izbira lažja, strošek nakupa pa manjši. Konkurenca klasičnih sesalnikov je velika, zato ne bo težko poiskati takega, ki bo ustrezal vašim željam. V pomoč bo objavljeni primerjalnik testiranih sesalnikov na našem spletnem mestu.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA