Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
08. marec 2019

Pomivalni stroji morda niso ravno na prvem mestu med nujnimi nakupi bele tehnike, a današnji tempo življenja govori v prid njihove koristnosti v družinskem vsakdanu. Poleg tega vse opravljene raziskave kažejo, da je pomivalni stroj v primerjavi z ročnim pomivanjem varčnejši z energijo in vodo. Več denarja, boljši stroj, a kot vedno na primerjalnih testih se dobro izkaže tudi kakšen predstavnik srednjega in nižjega cenovnega razreda. Objavljamo rezultate testiranja za več kot 600 pomivalnih strojev, 103 jih lahko kupite tudi pri nas. Višja cena, boljša kakovost? Cene pomivalnih strojev se gibljejo od nekaj manj kot 300€ pa do več kot 1400 €: kaj pa razlike v kakovosti? Preverite, dobrega lahko kupite že za približno 350€!


Potrošniške organizacije pomivalne stroje testiramo tako rekoč brez prestanka. Najbolj zanimive modele pošljemo v laboratorij takoj, ko jih lahko kupimo v trgovini, pri večini pa modele za test izberemo na podlagi njihove prisotnosti na evropskem (in svetovnem) trgu. Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, tudi pomivalne stroje kupujemo anonimno, kot običajni potrošniki, njihov test pa izvajamo v akreditiranem laboratoriju. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Kako smo testirali
Učinkovitost (58,5 odstotka skupne ocene)
V stroj smo zložili 96 kosov posode – steklene kozarce, skodelice in krožnike iz belega porcelana, plastične škatle, jedilni pribor, kuhinjske lonce, ponve in kovinski pladenj. Vzorce smo zamazali skladno s standardom IEC 60436 – en del madežev smo posušili na zraku, drugi del pa zapekli v pečici pri 80 °C. Preostale kose smo v stroj dali čiste in so služili za kontrolo. Po pomivanju smo pri vsakem kosu natančno ocenili učinkovitost pomivanja in prešteli tudi število kapljic, ki so ostale po sušenju, ločeno za glavni pomivalni program in za varčni program.

Trajanje (7,5 odstotka skupne ocene)
Izmerili smo trajanje glavnega in varčnega programa ter ocenili rezultate.

Poraba (14 odstotkov skupne ocene)
Izmerili smo absolutno porabo električne energije in vode, ločeno za glavni in varčni program. Ocena je sestavljena iz izmerjenih vrednosti. Vedeti pa moramo, da je pri ožjih strojih poraba na količino pomite posode večja, saj v stroj lahko zložimo manj kosov.

Hrupnost (7,5 odstotka skupne ocene)
Glasnost oziroma hrupnost smo merili z merilnim instrumentom po enakih pogojih, ocenjevali smo jo tudi subjektivno, saj so določene vrste zvoka bolj moteče od drugih. Ocena je sestavljena iz obeh vrednosti.

Priročnost (7,5 odstotka skupne ocene)
Natančno smo preverili navodila in ocenili posamezne korake uporabe: odpiranje stroja, uporabo dozirnika za pralno sredstvo, delovanje predalov in nastavkov, čiščenje filtra, polnjenje in praznjenje stroja ter preglednost kontrolne plošče.

Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo kakovost konstrukcije, uporabljenih materialov in natančnost izdelave.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA