Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje
Čiščenje, pomivanje
05. februar 2020

Pomivalni stroji se na prvi pogled v zadnjem desetletju niso dosti spremenili. Zunaj običajna omarica z dvižnimi vrati, znotraj obloga iz nerjavnega jekla, plastificirani izvlečni košari in nekaj plastičnih vetrnic. Izboljšave so se dogajale na manj vidnem področju – proizvajalci so optimizirali predvsem pomivalne programe. Zahteve po manjši porabi energije in vode so jih prisilile, da so pozornost namenili predvsem tema dvema parametroma, ob enaki kakovosti pomivanja, seveda. In danes so se stroji že zelo približali spodnjemu robu mogoče porabe. Glavni (avtomatski) programi porabijo od 10 do 15 litrov vode na pomivalni cikel, varčevalni pa od 8 do 10 litrov. Močno nižje ne bo šlo, a že to je občutno manj, kot bi porabili z ročnim pomivanjem. Električna energija se večinoma porabi za segrevanje vode, poraba je od 0,9 do 1,3 kWh za glavni program ter od 0,6 do 0,9 kWh za varčevalnega. Nižje vrednosti lahko dosežemo le, če stroj priklopimo na vir tople sanitarne vode, kar posamezni modeli že omogočajo.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Pričakovali bi, da prostora za opazne izboljšave ali celo prebojne tehnologije ni več dosti. In vendar so nas proizvajalci na tokratnem preizkusu presenetili. Tako z odličnimi rezultati kot novimi idejami.

Več denarja, boljši stroj, a kot vedno na primerjalnih testih se dobro izkaže tudi kakšen predstavnik srednjega in nižjega cenovnega razreda. Objavljamo rezultate testiranja za 529 pomivalnih strojev, 105 jih lahko kupite tudi pri nas. Višja cena, boljša kakovost? Cene pomivalnih strojev se gibljejo od nekaj manj kot 300€ pa do več kot 1400 €: kaj pa razlike v kakovosti? Preverite, dobrega lahko kupite že za približno 350 €!


Potrošniške organizacije pomivalne stroje testiramo tako rekoč brez prestanka. Najbolj zanimive modele pošljemo v laboratorij takoj, ko jih lahko kupimo v trgovini, pri večini pa modele za test izberemo na podlagi njihove prisotnosti na evropskem (in svetovnem) trgu. Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, tudi pomivalne stroje kupujemo anonimno, kot običajni potrošniki, njihov test pa izvajamo v akreditiranem laboratoriju. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Kako smo testirali
Učinkovitost (58,5 odstotka skupne ocene)
V stroj smo zložili 96 natančno določenih kosov posode – steklene kozarce, skodelice in krožnike iz belega porcelana, plastično embalažo, jedilni pribor, kuhinjske lonce, ponve in kovinski pladenj. Vzorce smo zamazali skladno s standardom IEC 60436, en del madežev smo posušili na zraku, drugi del pa zapekli v pečici pri 80 °C. Preostali kosi so vloženi nezamazani in so namenjeni za kontrolo. Po pomivanju smo pri vsakem kosu posebej natančno ocenili učinkovitost pomivanja in prešteli število kapljic, ki so ostale po sušenju, ločeno za glavni in varčni pomivalni program.

Poraba (14 odstotkov skupne ocene)
Izmerili smo absolutno porabo električne energije in vode, ločeno za glavni in varčni program. Ocena je sestavljena iz izmerjenih vrednosti. Vedeti pa moramo, da je pri ožjih strojih dejanska poraba na količino pomite posode večja, saj v stroju hkrati pomivamo manj kosov.

Trajanje (7,5 odstotka skupne ocene)
Izmerili smo trajanje glavnega in varčnega programa ter ocenili rezultate.

Hrupnost (7,5 odstotka skupne ocene)
Glasnost oziroma hrupnost smo merili z merilnim instrumentom in ocenjevali subjektivno, saj so nekatere vrste zvoka bolj moteče od drugih. Ocena je sestavljena iz obeh vrednosti.

Priročnost (7,5 odstotka skupne ocene)
Natančno smo preverili navodila in ocenili posamezne faze uporabe: odpiranje stroja, uporabo dozirnika za pralno sredstvo, delovanje izvlečnih košar in nastavkov, čiščenje filtra ter seveda polnjenje in praznjenje stroja ter preglednost kontrolne plošče.

Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo kakovost konstrukcije, uporabljenih materialov in natančnost izdelave.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več