Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje

Rezultati zadnjega testa sesalnikov: najmočnejši sesalniki se zaradi evropskih predpisov poslavljajo s trga, mi pa smo na zadnjem testu preverili, ali priključna moč kaj vpliva na učinkovitost sesanja. Odgovor? Ne! Učinkovitost je odvisna tudi od drugih faktorjev kot je tesnjenje, pot zraka, zasnova sesalnika in krtače. Poiščite odgovor tudi na to, ali lahko kupimo dober sesalnik že za 120 €? (Lahko, če poznate rezultate testa!) Seveda smo z zadnjimi rezultati posodobili tudi primerjalnik. Kaj je še treba vedeti ob nakupu? Pripravili smo številne koristne nasvete. Na voljo rezultati za več kot 360 modelov, več kot 100 smo jih našli tudi v slovenskih trgovinah. Skupaj z rezultati testa tudi članek iz revije ZPStest.

Vse modele sesalnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na testu so bili klasični (z vrečko) in ciklonski sesalniki (brez vrečke).

Učinkovitost sesanja (60 % ocene): sesali smo trde talne površine, parket (reže) in ob robovih ter odstranjevali vlakna, ki simulirajo živalske dlake, in prah iz tekstilnih talnih oblog. Uporabili smo standardno krtačo (tudi krtačo za parket in turbo-krtačo, če sta bili del opreme). Merili smo sesalno moč in širino posesane sledi in ugotavljali, kako polnost vrečke (posode) vpliva na sesalno moč.
Zadrževanje prahu (10 % ocene): z meritvami smo ugotavljali količino in velikost prašnih delcev, ki so iz sesalnika ušli v prostor.
Okoljske značilnosti (10 % ocene): ugotavljali smo, koliko energije porabijo sesalniki za sesanje 10 kvadratnih metrov tekstilne obloge, izmerili smo jakost hrupa, ki ga povzročajo, in ocenili zvok med delovanjem.
Priročnost (20 % ocene): pregledali smo navodila, enostavnost sestavljanja, prenašanja, shranjevanja aparatov in krtač, ocenili smo upravljanje in uporabo (ročaj, mesto in dosegljivost tipk za upravljanje in regulacijo moči, svetlobne indikatorje za polno vrečko oz. posodo in zasičenost filtrov). Preizkušali smo, kako uporabni so sesalniki za sesanje stopnic in pod pohištvom in kako enostavno je vzdrževanje in čiščenje krtač, dostop do vrečke oziroma posode za prah, kako poteka menjava vrečke in čiščenje posode, menjava filtrov in kakšne so možnosti, da bi filtre napačno namestili.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,50 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4,40 €/mesec

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA