Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Čiščenje, pomivanje

Proizvajalci so s praktičnimi nasveti v navodilih pogosto res zelo skromni. Vzrokov je več, eden od pomembnejših je gotovo dejstvo, da jih pišejo tehnični strokovnjaki, ki obvladajo vse podrobnosti delovanja stroja, zato se težko vživijo v vlogo uporabnika. Po naših izkušnjah je pri pomivalnih strojih najpogostejša težava v tem, da uporabniki napačno ravnajo s posodo, ker se bojijo, da bi jo stroj slabo pomil.

favicon Preverite: rezultati testiranja pomivalnih strojev, dobrega lahko kupite že za približno 350€!

Pri pomivanju posode v pomivalnem stroju je priporočljivo upoštevati nekaj osnovnih pravil:
1. Preden posodo zložite v stroj, s papirjem ali vilicami odstranite z nje vse grobe ostanke hrane. Ročno splakovanje ni potrebno!
2.Če se je jed med kuhanjem prijela, bo hitreje in bolj učinkovito, če boste posodo pomili ročno.
3. Posodo zlagajte v stroj (ali iz njega) od spodaj navzgor, torej najprej v (oziroma iz) spodnjo košaro in šele potem v (iz) zgornjo. Tako boste preprečili, da bi se kosi posode v spodnji košari sproti umazali z ostanki hrane na posodi v zgornji košari. Ko boste zlagali posodo iz stroja, pa kapljice vode, ki ostanejo na posodi v zgornji košari, ne bodo omočile posode v spodnji.

Kam in kako nalagate posodo v stroj?
Najpogostejši vzrok za slabo pomito posodo in razbite ali okrušene kozarce ter krožnike je v nepravilnem nalaganju. Običajno je v navodilih slika, iz katere je mogoče dokaj dobro razbrati, kako je priporočljivo nalagati posodo. Beseda "nalaganje" dobro izraža bistvo - posodo na nosilce v košarah le naslanjamo in je ne natikamo. Pomembno je, da vsak kos postavite tako, da se ne more premikati. Nikoli ne obešajte kozarcev na zatiče. Posodo, ki je vbočena ali izbočena, postavite postrani, tako da lahko odteče vsa voda. Predvsem mora biti posoda naložena tako, da jo curki vode obilno dosežejo in ob pomoči pomivalnega sredstva z nje učinkovito odstranijo vse ostanke hrane. Če prek krožnikov poveznete večje sklede, morate paziti, da s tem ne spremenite lege krožnikov, tako da bi se dotikali med seboj, ker lahko na stikih ostane umazanije. Če boste posodo pravilno zlagali v stroj, jo boste vanj lahko zložili več, kar je seveda tudi bolj ekonomično.

Če jedilni pribor nalagate v košaro, poskrbite, da so kosi z ostrimi konicami (noži, vilice za meso) vloženi z ročajem navzdol in ne obratno.

Ko ste posodo zložili v stroj, morate nujno preveriti, če je zložena tako, da ne ovira vrtenja ročice za prhanje.

Posodo pomijte čim prej
Posoda bo lepše pomita, če ne boste čakali, da se ostanki hrane na njej posušijo. Če je le mogoče, jo zložite v stroj takoj po obroku in vključite program za predpomivanje. Če stroj še ni poln, ali ko želite pomivanje prestaviti na čas, ko bo elektrika cenejša, stroj vsaj hitro zaprite, da se umazanija ne zasuši. Sicer pa je bolje, če vključite program za predpomivanje.

Če uporabljate tekoče ali sredstvo za pomivanje v prahu, lahko količino odmerite glede na stopnji umazanosti posode. Pri tabletah te možnosti ni, je pa uporaba tablet gotovo enostavnejša.

Redno kontrolirajte filter
Redno kontrolirajte filter in reže za prhanje in odstranite morebitne večje ostanke hrane, ki so se nabrali tam. Občasno očistite tudi okvir vrat in notranjost stroja.

V stroju ne pomivajte posode z okrasi, ker bodo s časom zbledeli. Za strojno pomivanje je neprimerna tudi vsa posoda iz nepološčene keramike, lonci in ponve iz aluminija in bakra, plastična posoda, ki ni odporna na visoko temperaturo, in jedilni ter servirni pribor z lesenimi ali keramičnimi ročaji. Prav tako ni primerno v stroju pomivati večjih nožev, ker bodo zgubili ostrino.

Vsakodnevno pomivanje posode naj poteka po normalnem programu, intenzivnega vključite le, če je v stroju več kuhalne posode, nežnejše programe pa uporabite takrat, ko pomivate predvsem steklovino in/ali manj umazane krožnike.

V stroj redno dodajajte sol in sredstvo za svetlenje.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA