Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Pranju barvastega perila je namenjen detergent, ki nosi oznako "color" ali "colour" (ang. barva). Od preostalih vrst detergentov se razlikuje po tem, da varuje barve pred razbarvanjem in obledelostjo, pa tudi pred obarvanjem. Seveda pričakujemo, da bo dobro odstranil tudi umazanijo in madeže. So naša pričakovanja prevelika? S primerjalnim testom smo ugotovili, da so med detergenti razlike, a vsi varujejo barve, in še, da so cenejši boljši.

Ariel Gel Concentrated Color
Dash Actilift Gel classico
Denkmit (DM) Colorwaschmittel Lotus-blüte & Aloe
Fax Helizim Color
Formil Color (Lidl)
Frosch Color Detergent Pomegranate
Persil Color Gel
Tandil Ultra Plus Colorwaschmittel (Hofer)


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Kako smo testirali

V laboratorij smo poslali osem detergentov, sedem iz skupine detergentov za barvasto perilo in enega univerzalnega. Preizkuse pranja smo izvajali v stroju Miele (zmogljivost sedem kilogramov) v količini, kot priporoča proizvajalec za srednje umazano perilo ob uporabi srednje trde vode. Standardnim krpam za določanje učinkovitosti detergentov (simulacija umazanije, barvne krpe, krpe z madeži) smo v boben dodali balastno bombažno perilo v količini, kot priporočajo proizvajalci strojev za barvasto perilo iz različnih materialov (3,5 kilograma). Z vsakim detergentom smo opravili po tri cikle pranja, upoštevali smo povprečje. Če so bile razlike med rezultati velike, smo izvedli še četrto pranje. Meritve smo izvajali s spektrofotometrom pred pranjem in po njem, dosežene vrednosti pa ocenili s sivo skalo.

Ocenjevali smo naslednje skupine lastnosti, ki imajo v končni oceni različno "težo", odvisno od pomembnosti:

Posivitev (30 odstotkov skupne ocene)
Prali smo krpe iz štirih različnih materialov (bombaž, mešanica bombaža s poliestrom, poliester, poliamid) z naneseno standardno umazanijo in izmerili padec beline oziroma posivitev.

Odstranjevanje madežev (30 odstotkov skupne ocene) 
Mastni in pigmentni madeži (10 odstotkov skupne ocene): mineralna olja, ličila, goveji loj.
Beljakovinski in škrobni madeži (10 odstotkov skupne ocene): čokolada, trava z blatom, kri, korenje.
Barvni madeži (10 odstotkov skupne ocene): trava, kava, čaj, borovnice, paradižnikova omaka, rdeče vino, gorčica.

Vpliv na barve (30 odstotkov skupne ocene)
Zajeli smo cel spekter barvnih tonov (22 odtenkov) na bombažu in sintetiki ter merili spremembe barvnega tona (obarvanje, razbarvanje). Osem bombažnih krp so pripravili v laboratoriju (pastelno modro, pastelno zeleno, rumeno, roza, vijoličasto, temno zeleno, oranžno in črno), preostale so standardne krpe za določanje vpliva na barve – poleg 12 krp iz bombaža, obarvanih z različnimi barvili v predpisanih odtenkih, smo prali tudi po eno krpo iz poliestra v temno modri barvi in eno krpo iz poliamida v rdeči barvi.

Znižanje ocene
Če je ocena za katero od barv "nezadovoljivo", se za pol ocene zniža ocena vpliva na barve.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Skupina potrošnikov je ocenila prepoznavnost namembnosti in koncentriranosti sredstev, popolnost, razumljivost in berljivost priporočil za doziranje, dodatnih navodil za pranje in varnostnih opozorilZaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA