Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
19. julij 2019

Evropska komisija je objavila oceno uspešnosti regulative o detergentih. Po mnenju komisije regulativa zagotavlja visoko stopnjo zdravja ljudi in varovanja okolja, hkrati pa ne omejuje proste trgovine z detergenti na skupnem evropskem trgu.

Detergenti zaradi pravil o razgradljivosti predstavljajo minimalno obremenitev za okolje, količina sulfatov v detergentih za pranje tekstila in posode pa je od leta 2012, ko so pričela veljati nova pravila, občutno nižja.

Kot so ocenili pri Komisiji, je treba v bodoče izboljšati način obveščanja potrošnikov, saj so nekatere informacije zaradi različnih zakonodaj, ki urejajo to področje (npr. prekrivanje pravil s kozmetično regulativo), sedaj podvojene. Na izdelkih je preveč teksta in navedb imen kemikalij, ki tistim, ki niso strokovnjaki, ne pomenijo ničesar.

Komisija predlaga, da bi se pri označevanju bolj osredotočili na osnovna varnostna opozorila in informacije o pravilni in varni uporabi izdelkov. Komisija na področju označevanja predlaga tudi možnost uporabe bolj sodobnih pristopov, npr. QR kode.

Regulativa pa ne naslavlja vseh problemov, na katere (tudi) potrošniške organizacije opozarjamo v zadnjih letih. Tako ni jasnih prepovedi oz. omejitev uporabe kemikalij za katere sumijo, da bi lahko škodile zdravju ljudi, prav tako pa ni jasnih navodil o označevanju nano materialov v detergentih.

Regulativa prav tako ne dohaja spremembe na trgu v zadnjih letih, npr. ponovnega polnjenja (refill) embalaže. S takšnim načinom res manj obremenjujemo okolje, a pogostokrat potrošnikom niso na voljo informacije o sestavi in varni uporabi takšnih izdelkov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA