Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
07. oktober 2020

Sušilni stroji so prestopili v novo generacijo. Brez toplotne črpalke je na trgu le še peščica nizkocenovnih modelov, a bolj zaradi praznjenja zalog kot zaradi zanimanja kupcev, medtem ko proizvajalci iz višjega cenovnega razreda te tehnologije skoraj ne ponujajo več. Če želite hiter nasvet – za nakup sušilnika brez toplotne črpalke ni utemeljenega razloga. Ob zamenjavi generacij sušilnih strojev smo morali prenoviti protokol potrošniškega testiranja, poleg posodobljene metode meritev smo na novo določili tudi težo ocen posameznih preizkusov. Na voljo rezultati za 239 sušilnikov, od tega jih 32 lahko kupite tudi pri nas. Za zmagovalca boste odšteli približno 1500€, a tudi že za tretjino tega zneska lahko kupite dober sušilnik perila. Preverite!

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Vse modele sušilnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali
Preizkus je skladen s standardom IEC 61121:2012 / EN 61121:2013 – sušilni stroji za gospodinjstva.

Vzorec bombaža vsebuje brisače, džins, bombažne srajce, rjuho in prevleko za blazino, vse navlaženo na 50-odstotno vlažnost. Napolnimo 70 odstotkov navedene zmogljivosti stroja in sušimo s programom za spravljanje v omaro. Sintetični vzorec vsebuje srajce in majice iz sintetičnih vlaken ter iz mešanice bombažnih in sintetičnih vlaken, vse navlaženo na 45-odstotno vlažnost. Napolnimo 100 odstotkov navedene zmogljivosti stroja in sušimo s programom za sintetične/občutljive materiale. Vsak preizkus ponovimo trikrat in izračunamo povprečne vrednosti meritev.

Natančnost programa (35 odstotkov skupne ocene)
Merimo težo vzorca pred sušenjem in po njem, stopnjo vlažnosti po materialih, odstopanje od želene stopnje vlažnosti, razliko v stopnji vlažnosti med posameznimi kosi perila in razliko med ponovitvami preizkusa.

Priročnost (15 odstotkov skupne ocene)
Trije strokovnjaki ločeno ocenijo berljivost, ločljivost in razumljivost navodil, polnjenje in praznjenje stroja, preglednost in razumljivost kontrolne plošče, upravljanje in programiranje stroja, praznjenje predala za zbiranje kondenzata, čiščenje bobna, filtrov in izmenjevalnika toplote.

Varčnost (20 odstotkov skupne ocene)
Izmerimo porabo energije za posamezen preizkus.

Uhajanje vlage v prostor (10 odstotkov skupne ocene)
Merimo učinkovitost zbiranja kondenzata (koliko kondenzata med sušenjem uide v prostor).

Trajanje programov (10 odstotkov skupne ocene)
Merimo čas sušenja za posamezen program in razliko med posameznimi preizkusi.

Zmečkanost perila (5 odstotkov skupne ocene)
Pet moških srajc sušimo na programu za likanje, zahtevnost likanja po sušenju ločeno ocenjujejo trije strokovnjaki iz laboratorija.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)
Skozi celoten postopek sušenja trije opazovalci ocenijo stopnjo in vrsto hrupa v najglasnejšem delu cikla in zabeležijo druge neprijetne zvoke.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več