Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
09. marec 2020

Ali veste, kako dolgo testiramo vsak likalnik? 252 ur! V tem času preverimo zmogljivost in priročnost likalnika, pretok pare, razenje likalne površine in seveda vzdržljivost. Na testu likalniki od 30 do 95 € in postaje o 110 do 300€. Na voljo so rezultati testiranja za 166 naprav, 40 jih lahko kupite tudi v Sloveniji. Parna postaja ali parni likalnik? Poiščite odgovor v našem testu!

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Vse modele parnih likalnikov in postaj smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali

Vzdržljivost (40 odstotkov skupne ocene)
Za preizkus uporabimo vodo trdote 25° po francoski lestvici, kar pomeni 250 mg/l CaCO3. Grelec na likalniku in pretok pare nastavimo na največjo nastavitev (ali "privzeto", če ni druge). Izmerimo začetni pretok pare.

Testiranje izvajamo skladno s standardom IEC 60311. Likalnik vpnemo v testno napravo, ki v predpisanih pomikih in intervalih simulira likanje, s spuščanjem pare, z izklapljanjem in vmesnim ohlajanjem vred.

Vsakih 12 ur opravimo merjenje trenutnih vrednosti pretoka pare in delovanje dodatnih funkcij (upravljanje pare in temperature, sunkovito povečanje pretoka pare ...), izmerimo izgubo (puščanje) pare v zrak. Čiščenje izvajamo po navodilih proizvajalca, ko povprečni pretok pare za zadnjih 12 ur pade pod minimalno vrednost (5 g/min za parne likalnike in 20 g/min za parne postaje), ko trenutni pretok pade pod minimalno vrednost ali ko je trenutni pretok pare nižji kot 50 odstotkov začetne izmerjene vrednosti.

Modele izvzamemo iz testiranja: če se pojavijo kakršne koli tehnične okvare, ki vplivajo na uporabo (pretoka pare ni mogoče kontrolirati/ustaviti, drsna plošča ne greje več ...); če je povprečni pretok pare v 12 urah manjši od minimalne vrednosti in ostane premajhen tudi po čiščenju; če je trenutni pretok pare manjši od minimalne vrednosti in ostane tak tudi po čiščenju; če je puščanje pare zunaj izpušnih šob (v zrak) 10 odstotkov ali več od celotne proizvedene pare.

Po 252 urah "likanja" test zaključimo in vse modele, ki so še v preizkusu, ocenimo.

Priročnost (30 odstotkov skupne ocene)
Oceno priročnosti sestavljajo posamezne ocene za: čas za pripravo pare; kakovost navodil; čas segrevanja; dolžino in okretnost kabla; spremljanje gladine vode v posodi; polnjenje in praznjenje posode za vodo; preglednost indikatorja temperature; termostat; kontrole in gumbi; ergonomijo ročaja; drsnost (pri vseh temperaturah); obliko likalne ploskve; nevarnost pred opeklinami; čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna; shranjevanje; čas ohlajanja.

Učinkovitost (20 odstotkov skupne ocene)
Na vzorcih iz bombaža, sintetičnih vlaken in džinsa ocenimo učinkovitost likanja s posameznim modelom.

Pretok pare (5 odstotkov skupne ocene)
Merimo kontinuiran in povečan pretok z uporabo gumba za sunkovito parjenje. Zahteve za parne postaje so strožje kot za likalnike.

Preizkus razenja (5 odstotkov skupne ocene)
Občutljivost likalne površine smo preverili s suho in vlažno penasto gobo ter s sintetično polirno krpo.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več