Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
18. april 2019

"Kupujem pralni stroj. Perilo sušim v sušilnem stroju, zato sem iskala pralni stroj z močno centrifugo, tako kot svetujete. A prijateljica, ki je pred kratkim kupila stroj s 1400 vrtljaji na minuto, ima slabe izkušnje. Pravi, da stroj perilo preveč zmečka, bolj zadovoljna je bila s starim strojem, ki je imel le 1000 vrtljajev. Zdaj sem v dvomih in ne vem, kako močno centrifugo naj izberem.”

Močnejša je centrifuga, manj vode ostane v perilu in perilo se hitreje posuši. Pri 1000 vrtljajih ostaja v perilu še 60 odstotkov vlage, pri 1400 le še 50. To je najbolj pomembno pri sušenju v stroju, ker vpliva na čas sušenja in porabo energije. Pri močnem centrifugiranju je perilo izpostavljeno močnejšim silam in je bolj zmečkano, a pri sušenju v stroju se te gube zaradi "plavanja" v toplem zraku nekoliko zmehčajo.

favicon Preverite: rezultati testiranja pralnih strojev - na voljo rezultati za 399 naprav-

Vsekakor naj zaradi močnejšega ožemanja ne bi prihajalo do poškodb perila, če izbiramo materialom primerne programe pranja. Pri največji hitrosti poteka ožemanje le pri programih za bombaž, saj je bombažno perilo manj občutljivo in prenese take obremenitve. Če peremo bolj občutljive materiale (sintetiko, volno, svilo, ipd.), izbiramo programe z nežnejšo mehansko obdelavo, pri teh programih se samodejno zmanjša tudi hitrost ožemanja. Veliko strojev omogoča izbiro hitrosti centrifuge, kar je zelo praktično, a tudi v tem primeru največja hitrost, ki jo lahko izberemo, ne more biti večja, kot jo dovoljuje izbrani program.

Količina vlage, ki ostane v perilu, pa ni odvisna le od moči centrifuge, ampak tudi od kakovosti ožemanja. Postopek ožemanja je, če ga pogledamo podrobneje, zelo zahteven. Stroji se razlikujejo po hitrosti in času ožemanja, pospeševanju hitrosti in zaznavanju uravnoteženosti razporejenega perila po bobnu. Če uravnoteženosti kljub nekajkratnim poskusom zagona ni, se največja hitrost zmanjša, kar varuje perilo pred močnejšimi silami in preprečuje prevelike vibracije stroja. Nekateri stroji hitrost po določenem času zmanjšajo, da se perilo vmes sprosti in ponovno razporedi, med postopkom ožemanja to večkrat ponovijo. Pomemben je tudi ritem menjavanja smeri vrtenja bobna med samim postopkom, prav tako trajanje ožemanja pri največji hitrosti. Postopek ožemanja močno vpliva tudi na tekstilni material. Kako poteka postopek, je skrivnost proizvajalcev. Stroji z močnejšo centrifugo in tehnično bolj izpopolnjenim programom so praviloma dražji, a dober pralni stroj ne pomeni le dobro opranega perila, ampak zagotavlja tudi daljšo življenjsko dobo tekstilnih izdelkov, na kar ob nakupu stroja običajno ne pomislimo.

Ker perilo tudi sušite v stroju, je že z vidika varčnosti pametneje izbrati stroj z močno centrifugo – če je le mogoče, ne najcenejšega.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA