Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
12. marec 2020

Res je, v vsakem stroju lahko operemo perilo, vprašanje pa je, kako. Ker lahko za ceno najdražjih kupimo kar nekaj cenejših, se potrošniki pred nakupom povsem upravičeno sprašujemo, kaj pomeni nakup cenejšega. Na testih, kjer primerjamo stroje glede na osnovne lastnosti, kot so pranje, varčnost in druge uporabne lastnosti, cenejši pogosteje dosegajo slabše rezultate, a so tudi izjeme. V primerjalniku na voljo rezultati za 599 pralnih strojev, 48 jih lahko kupite tudi pri nas.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Da se boste lažje odločili za nakup, lahko izberete do pet strojev in jih med seboj neposredno primerjate. Koliko je torej treba odšteti za dober pralni stroj?

Vse modele pralnih strojev smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Pranje (45 odstotkov skupne ocene) – Stroje preizkusimo v laboratoriju, kjer imajo vsi enake pogoje (temperatura okolja in vode, peremo s srednje trdo vodo in z enakim detergentom). Oceno sestavljajo rezultati pranja bombažnega perila (80 odstotkov zmogljivosti stroja, program za bombaž, temperatura 40 °C) in pranja mešanice bombaža s sintetiko (polna zmogljivost stroja, program za sintetiko, temperatura 40 °C). Običajnemu perilu, kot so rjuhe, brisače, džins, srajce in bluze, dodamo standardne krpe, prepojene s tipičnimi madeži (olje, saje, kri, mleko, črnilo, solatni preliv, vino, čaj, šminka, čokoladni sladoled). S spektrofotometrom ugotavljamo razliko v intenzivnosti obarvanja/umazanosti krp pred pranjem in po njem.

Izpiranje (10 odstotkov skupne ocene) – Po izpiranju stroj ustavimo in perilo prestavimo v centrifugo, kjer ga dodatno ožmemo. Merimo razliko v alkalnosti iztisnjene vode v primerjavi s svežo vodo (iz pipe).

Ožemanje (10 odstotkov skupne ocene) – Težo perila po koncu pranja primerjamo s težo suhega perila.

Varčnost (15 odstotkov skupne ocene) – Med pranjem merimo porabo energije in vode (pri obeh programih); porabo preračunamo na kilogram perila, da zagotovimo primerljivost rezultatov, saj so stroji različno zmogljivi.

Trajanje pranja (5 odstotkov skupne ocene) – Merimo trajanje obeh programov (pranje bombaža in sintetike) in nato trajanje preračunamo na kilogram perila.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene) – Preizkuševalci preverijo in ocenijo glasnost ter nadležnost zvoka med pranjem in ožemanjem.

Priročnost (8 odstotkov skupne ocene) – Ocenjujemo postopek polnjenja bobna s perilom, dodajanje pralnih sredstev in mehčalca, upravljanje in nadzor nad dogajanjem v stroju ter vzdrževanje (čiščenje, dostopnost filtrov).

Navodila (2 odstotka skupne ocene) – Ocenjujemo popolnost, berljivost in razumljivost teksta in simbolov ter slikovnega gradiva.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več