Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
25. julij 2018

"V članku o primerjalnem testu pralnih strojev sem prebral, da je izmerjena temperatura pranja v številnih primerih nižja, lahko tudi precej nižja od tiste, ki smo jo izbrali s programom. To me preseneča. Kot uporabnik se počutim ogoljufanega, saj želim, da stroj pere perilo pri temperaturi, ki sem jo izbral. Mislim, da je to napaka, ki bi jo morali proizvajalci odpraviti. So vsaj na testih taki stroji slabše ocenjeni?"

Pravilnika, ki bi od proizvajalca zahteval, da je temperatura pranja pri 60-stopinjskem programu tudi zares 60 stopinj, ni. Tudi uredba EU, ki je podlaga za določitev razreda učinkovitosti na energijski nalepki, natančneje tega ne ureja. To pomeni, da se razlika v temperaturi ne šteje kot napaka stroja.

favicon Preverite rezultate testa pralnih strojev: Kupiti stroj za 1500 ali 400 €?

Pri potrošniških testih na težavo z doseganjem temperature gledamo nekoliko širše. Temperaturo pranja redno preverjamo, jo izmerimo in ocenimo odstopanje od nastavljene. Za dobro oceno sme temperatura pranja pri izbranem programu odstopati za največ pet odstotkov. Večje je odstopanje, slabša je ocena. Je pa ocena za temperaturo pranja del skupne ocene, ki kaže učinkovitost pranja – če stroj kljub nizki oceni za temperaturo dobro opere perilo, na koncu še vedno lahko doseže razmeroma visoko oceno za učinkovitost. Temperatura je le eden od štirih dejavnikov, poleg nje na kakovost pranja vplivajo še mehanske sile, kemija in čas pranja. Proizvajalci lahko s podaljševanjem časa pranja ali z bolj učinkovitim mencanjem (smer in ritem vrtenja bobna) kljub nekoliko nižji temperaturi dosežejo dobre rezultate pranja. S spreminjanjem razmerja med temi štirimi dejavniki poskušajo proizvajalci predvsem zmanjšati porabo energije, kar prinaša stroju boljšo oceno za varčnost in na koncu seveda boljšo uvrstitev. V testu lahko podrobno ogledate posamezne ocene vseh dejavnikov, na voljo je tudi podatek, kolikšna so odstopanja pri temperaturi (pranje testiramo pri 40 stopinjah).

Seveda pa lahko nedoseganje navedene temperature povzroči težave, kadar moramo iz higienskih razlogov poskrbeti za pranje pri najmanj 60 stopinjah (bolezen, dojenčki). Nekateri stroji imajo zato v naboru programov tudi `higienski program´, a teh je na trgu malo.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA