Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

"Pred nekaj leti sem kupil nov pralni stroj. Preseneča me, da na cedilu v umivalniku, kamor odteka voda iz stroja, vedno najdem kupček vlaken. Po vsakem pranju jih zberem za malo žličko, nabirajo pa se tudi v filtru stroja, tam jih je celo več. Zdi se mi, da tega pri prejšnjih strojih ni bilo toliko. Menite, da novi stroj uničuje perilo? Naj zamenjam stroj?"

Nitke oziroma vlakna v odtočni vodi in filtru so lahko posledica mencanja in drugih sil, ki nastajajo med pranjem v stroju, a le do neke mere. Praksa kaže, da eni stroji bolj, drugi manj nežno ravnajo s perilom. Če so prenežni, so premalo učinkoviti, če so sile močnejše, pa lahko poškodujejo tekstil.

Bolj verjetno je problem nabiranja vlaken v odtočni vodi in filtru povezan s kakovostjo tekstilnih izdelkov, ki jih perete. Količina vlaken, ki se sprošča med pranjem, je odvisna od vrste materiala in načina izdelave (vrsta surovine, vitja preje, tkalske vezave oziroma način pletenja, gostota tkanine ali pletenine in poobdelava).

Mehkejši so izdelki (brisače, pletenine), več vlaken se bo pri mehanski obdelavi sprostilo. Zlasti novi izdelki so polni nevezanih in zlomljenih vlaken, ki jih tudi po več kot desetih pranjih ne odstranimo vseh. Pojav je še bolj opazen pri sušenju perila v stroju, kjer se vlakna zbirajo na filtru, ki ga moramo zato po vsakokratnem sušenju očistiti, zato se mnogim zdi, da sušilni stroji uničujejo perilo.

Naj povzamem: zamenjava stroja težave ne bo rešila v celoti. Ob enaki kakovosti perila namreč ni nobenega zagotovila, da bodo rezultati kaj boljši.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA