Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
29. junij 2017

"S perilom od nekdaj ravnam zelo skrbno, ločujem ga po barvah in materialih in po mojem mnenju tudi zato nimam večjih težav z madeži, z zapranim belim perilom ali z obarvanjem in razbarvanjem. Za belo perilo uporabljam močnejši program in visoko temperaturo, za nežna oblačila pa nežnejše postopke. Fant, ki se je pred kratkim priselil k meni, pravi, da perem kot v starih časih. Trdi, da so danes stroji boljši in nihče več ne ločuje perila tako, kot to delam jaz. Po njegovem mnenju peremo perilo pri visoki temperaturi le, če je človek bolan in da je treba paziti le pri prvem pranju kavbojk, vsa druga oblačila pa lahko peremo skupaj pri nizki temperaturi. Zdaj posebej pereva le volnena in nežna oblačila, vse, kar je iz bombaža, pa ne glede na barve skupaj, in to le pri 30 ali 40 stopinjah. Menite, da je tako res v redu?"

Pravilen način pranja perila je treba poiskati nekje med vašimi navadami in fantovim mnenjem. Pranje je zelo zahteven proces, saj na rezultat pranja vpliva več dejavnikov: tekstilni material (sestava, obarvanost, apretura ...), vrsta in stopnja umazanije, pralno sredstvo in tudi izbrani program (temperatura in čas pranja, mehanska obdelava, centrifugiranje). Da ne bi bilo pri izbiri programa pranja dvomov, proizvajalci opremijo tekstilne izdelke z znaki, ki potrošniku sporočajo način pranja in temperaturo. Znake moramo upoštevati, da ne poškodujemo videza izdelka in/ali zmanjšamo njegove uporabnosti.

Pri izbiri programa in ločevanju perila so simboli za pranje osnovno vodilo. Pri izbiranju perila, ki ga bomo skupaj prali v stroju, pa moramo upoštevati tudi barve. Težav z barvami sicer res ni več toliko kot včasih, vendar praksa kaže, da je kljub temu varneje ločevati temno in svetlo obarvane kose perila. Največ težav povzroča intenzivno obarvano perilo (črno, temno modro in temno zeleno, pa tudi rdeče). Posebej pozorni bodimo pri novih oblačilih, zlasti tistih, ki so v stiku s kožo. Priporočljivo jih je oprati, preden jih prvič oblečemo, a ne le zaradi barv, ampak tudi zaradi kemikalij, ki jih uporabljajo v proizvodnem procesu in ostanejo na izdelku.

Dandanes želimo povsod, kjer je le mogoče, varčevati z energijo, zato se uveljavlja pranje perila pri nizki temperaturi. Tak način ni problematičen, saj danes zaradi boljše higiene in spremenjenih navad peremo precej manj umazano perilo kot nekoč. Pranje pri visoki temperaturi je tako bolj ali manj izjema; obvezno je le, ko je v hiši dojenček ali bolnik.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA