Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Pranje, sušenje, likanje

"Po petnajstih letih se mi je pokvaril pralni stroj in pred časom sem kupila novega. Zelo sem razočarana. Stroj pere neznansko dolgo, čeprav perem manjše količine perila, kot je njegova zmogljivost. Ne razumem tudi razlage v navodilih, kjer piše, da se čas pranja podaljšuje zaradi `centriranja pralnega bobna med centrifugiranjem´. Kaj to pomeni? Zanima me tudi, ali je pri novejših strojih tako dolgotrajno pranje nekaj običajnega ali je to značilno le za nekatere modele?"

Da traja pranje vedno dalj časa, je posledica prizadevanja proizvajalcev strojev, da bi izboljšali učinkovitost pranja in hkrati zmanjšali porabo energije. Pranje naj bi potekalo pri čim nižji temperaturi, da bi bili rezultati pranja kljub temu zadovoljivi, pa vsi proizvajalci praktično pri vseh programih podaljšujejo čas pranja.

favicon Preverite: zadnji rezultati zadnjega testa pralnih strojev

Drugi del vašega vprašanja se nanaša na postopek centrifugiranja. Izraz `centriranje bobna´ zagotovo ni najbolj posrečen, pomeni pa, da se mora boben med centrifugiranjem uravnotežiti. Sodobni stroji ožemajo perilo pri večji hitrosti. Močneje ožeto perilo pomeni prihranek energije pri sušenju v stroju, če pa ga sušimo na vrvi, bo perilo brez uporabe sredstva za mehčanje mehkejše. Zaradi velikih sil med hitrim vrtenjem bobna se mora perilo med centrifugiranjem čim bolj enakomerno razporediti po njegovem obodu, da ne prihaja do neenakomernih sunkov. Če se perilo ne razporedi pravilno v prvo, se hitrost vrtenja zmanjša in stroj poskuša znova. To se ponavlja večkrat, dokler ni boben uravnotežen, s tem pa se seveda podaljšuje tudi čas pranja.

Naj poudarim, da je tudi v teh primerih poraba energije, čeprav traja pranje dalj časa, majhna, saj stroj porabi največ energije med segrevanjem pralne kopeli, medtem ko je poraba med drugimi fazami pranja komaj opazna. Je pa včasih dolgotrajnejše pranje za potrošnika res moteče, če tega ne predvidi vnaprej. A sčasoma se bomo najbrž na to navadili.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA