Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje

Kupiti stroj za 1500 ali 400 €? Osvežen primerjalnik pralnih strojev vsebuje več kot 1000 modelov iz zadnjega testa. Med njimi je 93 modelov na voljo tudi na slovenskem trgu, a najboljših z velikega mednarodnega testa v slovenskih trgovinah ni.

Velika zmogljivost strojev, v katerih lahko operemo večjo količino perila, po trditvah proizvajalcev omogoča tudi varčno pranje manjših količin, ker se poraba vode in energije prilagaja količini perila v stroju. A pravi vzrok za povečevanje zmogljivosti ni v potrebah uporabnikov po tako zmogljivih strojih, ampak v želji proizvajalcev, da bi se uvrstili v čim boljši razred na energijski nalepki, kar lažje dosežejo pri večji zmogljivosti. To potrjujejo tudi tokratni testi.

Da se boste lažje odločili za nakup, lahko izberete do pet strojev in jih med seboj neposredno primerjate. Koliko je torej treba odšteti za dober pralni stroj?

Vse modele pralnih strojev smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Učinkovitost pranja (program bombaž in občutljivo perilo) 45 % ocene
Poraba energije in vode 15 % ocene
Ožemanje 10 %
Izpiranje 10 %
Priročnost (predal za detergent, prikaz delovanja, polnjenje in praznjenje, vzdrževanje, upravljanje) 8 % ocene
Trajanje programa 5 % ocene
Hrup 5 % ocene
Navodila za uporabo 2 % ocene


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. V več kot 25-ih letih nismo v reviji in na spletni strani objavili niti enega oglasa. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Oglejte si: vodnik po nakupih - pralni stroji

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,50 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA