Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
01. junij 2020

S količino perila, ki jo dajem v pralni stroj, si do nedavnega nisem belila glave. Z običajnim perilom stroj napolnim do vrha, le kadar perem bluze in srajce, dajem v stroj manj perila. Po pogovoru, ki se je razvil v službi zaradi sodelavkinega nezadovoljstva s strojem, ki ga ima, sem pomislila, da pri pranju delam napake. Morda je tu vzrok za prehitro uničene majice, brisače, strgano posteljnino? So kakšna splošna pravila o tem, koliko perila smemo dati v stroj?

Osnovne podatke, kako negovati perilo, sporočajo simboli o negi, ki jih najdemo na vseh tekstilnih izdelkih.

Izdelki, ki jih lahko peremo, so opremljeni s simbolom kadice, v kateri je številka. Ta označuje temperaturo pranja in pomeni najvišjo dovoljeno temperaturo pranja. Pod kadico so lahko črtice, ki sporočajo občutljivost tkanine. Oblačila in druge tekstilne izdelke (brisače, kuhinjske krpe, posteljnino), ki pod kadico nimajo črtic, lahko dajemo v stroj v količini, kot je zmogljivost stroja. V praksi to pomeni, da je nad perilom v bobnu še dovolj prostora za prečno obrnjeno dlan. Izdelke z eno črtico peremo v manjših količinah, v večini strojev to pomeni pol manj perila, kot je zmogljivost stroja, izdelki z dvema črticama pa so na mehanske učinke tako občutljivi, da jih je priporočljivo prati v še manjših količinah (približno tretjina polne zmogljivosti), drugače se lahko poškodujejo, spremenijo lastnosti in/ali videz (zmečkanine).

Po vašem opisu, kako ste prali do zdaj, domnevam, da ste morda res imeli med pranjem preveč perila in ga s tem izpostavljali preveliki mehanski obdelavi (perilo se med pranjem drgne).

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA