Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
27. avgust 2020

Pralne stroje z avtomatskim doziranjem detergenta so razvili, da bi nas razbremenili in odpravili negotovost, koliko detergenta dodati, da bo pranje varčno, perilo pa dobro oprano. Stroji s to funkcijo naj bi samodejno odmerili optimalno količino detergenta glede na težo perila in izbrani program. Kako natančni so pri odmerjanju, smo preverjali z dodatnimi testi, ki smo jih izvedli lani na testiranju pralnih strojev na modelih s to funkcijo.

Da so stroji nadgrajeni z avtomatskim doziranjem, prepoznamo po oznaki na koncu šifre izdelka. Bosch funkcijo označuje z "i-DOS", Miele s "TwinDose", Whirlpool z "ZenDose", AEG, Beko in Electrolux z "AutoDose". Testirali smo osem strojev teh znamk z zmogljivostjo od 8 do 10 kilogramov, pri nas je v prodaji le Miele. Funkcijo avtomatskega doziranja lahko aktiviramo z ukazi na plošči ali prek mobilne aplikacije, pri testiranih strojih znamk AEG in Electrolux pa le z uporabo aplikacije.

Stroji imajo dve večji posodi, v kateri natočimo detergent in/ali mehčalec, količina zadošča za več pranj. Velikosti posod se od stroja do stroja razlikujejo, pri Whirlpoolu je v prvi posodi prostora za 600 mililitrov detergenta, pri Mieleju za 1500. Druga posoda, ki je namenjena mehčalcu ali drugi vrsti pralnega sredstva (na primer belilu), je običajno manjša, le pri Mieleju sta obe posodi enako veliki.

Na testu smo preverjali le doziranje detergenta. Da bi zagotovili primerljivost testnih rezultatov, smo v strojih uporabili isti tekoči detergent.

favicon Preverite: zadnji rezultati testiranja pralnih strojev

Katere podatke potrebuje stroj?
Stroj moramo opremiti s podatki o detergentu, ki ga bomo uporabili. Pred prvo uporabo je treba vedno vnesti informacije o doziranju, ki jih najdemo na embalaži. Nekateri potrebujejo še podatke o koncentriranosti detergenta, stopnji umazanosti perila in informacijo o trdoti vode. Tako opremljeni samodejno odmerijo količino glede na težo perila v stroju in izbrani program.

Kako natančni so pri odmerjanju detergenta?
Opravili smo po tri preizkuse pranja bombaža v vseh strojih z 80-odstotno napolnjenim bobnom, nato še po tri s pol manj perila (40-odstotna polnitev). Prali smo normalno umazano perilo pri 40 °C v srednje trdi vodi. Podatek o doziranju na detergentu, s katerim smo prali, služi kot referenčni podatek: proizvajalec za 6 do 8 kilogramov (take so količine perila v testiranih strojih) normalno umazanega perila in srednje trdo vodo priporoča doziranje 76,5 grama sredstva.

Najbolj se tej vrednosti približa Miele, ki porabi 79 gramov (za 7,2 kilograma perila), vsi drugi so odmerili manj ali več (glej graf). Povsem nelogične pa se zdijo razlike med odmerjanji pri obeh Whirlpoolovih strojih, tehnologija (ZenDose) je v obeh enaka. Čeprav smo pričakovali, da na ponovitvah pranja odmerki ne bodo povsem enaki, smo bili nad razlikami presenečeni. Le pri Mieleju so bile razlike med odmerki zanemarljive.

Če peremo pol manj perila (40-odstotna polnitev), se količina detergenta ne prepolovi, se pa zmanjša, doziranje je od stroja do stroja različno. Tako na primer Electrolux odmeri kar dve tretjini manj, 9-kilogramski Bosch pa količino detergenta zmanjša za 25 odstotkov. Pri Whirlpoolovih strojih so odmerki povsem nesorazmerni.

Sintetiko smo prali v količinah, kot predpisujejo proizvajalci strojev (3 do največ 4 kilograme). Manj perila, manj detergenta, bi lahko zaključili, pa tudi razlik v doziranju med stroji je manj. Zmeda pri Whirlpoolovih strojih ostaja: 10-kilogramski stroj opere 3,5 kilograma sintetike z 20 grami detergenta, 9-kilogramski ga potrebuje več kot trikrat toliko.

S podatki do večje natančnosti
Pralni stroji z avtomatskim doziranjem so zaradi te funkcije dražji, kar ni nenavadno, vse novosti stanejo. Da stroji s to funkcijo pomenijo manj dela za uporabnika, drži samo do določene mere. V vsakem primeru moramo poskrbeti za polnjenje posod z detergentom oziroma ju zamenjati z novima, kot je to mogoče pri Mieleju. Ta proizvajalec namreč ponuja posode, napolnjene s svojimi sredstvi. Učinkovitosti teh sredstev nismo preverjali, je pa zamenjava verjetno dražja možnost kot običajni detergenti. In seveda, stroje moramo oskrbeti z vsemi potrebnimi podatki.

Ugotovili smo, da se sistemi različnih znamk pralnih strojev precej razlikujejo med seboj. Edini, ki se je na testu izkazal z dovolj natančnimi odmerki, brez večjih nihanj, je Miele, preostali še niso kos nalogi. Nekateri odmerijo preveč detergenta, kar ni niti ekološko niti ekonomično, drugi premalo, kar vpliva na rezultate pranja.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA